ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΦΗΒΩΝ
Ικανοποίηση για το μετάλλιο

Μπορεί η πρώτη θέση να μην ήρθε για την Εθνική Εφήβων, που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, εντούτοις και το τρίτο σκαλοπάτι του κόσμου δε φαίνεται να στεναχωρεί τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Και δε θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά τα πράγματα... Οι έφηβοί μας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας στο μικρό τελικό της Κροατίας με 73-64 και αφού προηγουμένως είχαν ηττηθεί στον ημιτελικό από τη Λιθουανία με 75-72. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Σταυρόπουλος θα προτιμούσε να συμμετάσχει η ομάδα στον τελικό, όμως παρ' όλα αυτά η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου δε θα μπορούσε να κρυφτεί. «Αυτό το μετάλλιο μας δίνει ηθική ικανοποίηση και αποτελεί δέσμευση όλων μας για τη συνέχεια», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής και πρόσθεσε: «Ολα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτό το τουρνουά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 6 από αυτά έπαιζαν για πρώτη φορά σε αυτή την ομάδα. Είχαμε πολύ δύσκολη δουλειά μετά τον ημιτελικό, καθώς έπρεπε να πείσουμε τα παιδιά ότι είναι μεγάλη υπόθεση το να πάρεις μετάλλιο σε μια τέτοια διοργάνωση. Κι εκεί ρίξαμε όλο το βάρος της προσπάθειάς μας. Ρισκάραμε χρησιμοποιώντας τον Βουγιούκα. Είναι ένας παίκτης που τον πιστεύω πολύ και τον είχα αδικήσει στα παιχνίδια με τη Σλοβενία και την Τουρκία, όπου δεν τον χρησιμοποίησα καθόλου, γιατί οι αντίπαλοί μας είχαν πιο κοντές ομάδες».

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 43-42, 62-56, 73-64.

ΕΛΛΑΣ: Σουρλής 13, Ξανθόπουλος 7, Βασιλειάδης 6, Αποστολίδης, Θέος, Περπέρογλου 10 Βασιλόπουλος 7, Βουγιούκας 20, Σχορτσιανίτης 10.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Φιλίποβιτς 7, Κέτζο 1, Ομέρχοτζιτς, Τόμας 15, Ούκιτς 21, Πάσαλιτς 10, Μπάνιτς 10.

  • Η Αυστραλία αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια αφού μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό επικράτησε της Λιθουανίας με 126-92, σκορ που αποτελεί ρεκόρ για οποιονδήποτε τελικό τέτοιου επιπέδου.
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Αντιός» από Ντικούδη

Οι σχέσεις είχαν παγώσει εδώ και καιρό. Ο Δήμος Ντικούδης δε φαινόταν διατεθειμένος να μείνει (υπήρχε και η Βαλένθια). Από την άλλη η ΑΕΚ είτε ήθελε είτε όχι πολύ δύσκολα θα κρατούσε τον παίκτη. Και τελικά το διαζύγιο ήρθε χθες. Και επειδή σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος (Τσακαλίδης, Κακιούζης) η Ενωση βρέθηκε εκτεθειμένη από οικονομικής πλευράς αυτή τη φορά φρόντισαν να επωφεληθούν από την αποχώρηση του διεθνούς φόργουορντ, που είχε έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο. Ετσι στη συνάντηση που είχαν ο εκπρόσωπος του παίκτη και ο Γιάννης Γρανίτσας τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν την εκδίκαση της προσφυγής που είχε καταθέσει στην ΕΕΟΔΑΚ ο Ντικούδης, συμφώνησαν να χωρίσουν φιλικά οι δρόμοι τους, δίχως περαιτέρω αντιπαραθέσεις. Η συμφωνία ξεκινά κατ' αρχήν από την υποχρέωση της ΑΕΚ να εξοφλήσει τα χρωστούμενά της προς τον Ντικούδη που ανέρχονται στα 150.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα συμφωνήθηκε να μειωθεί το «μπάι άουτ», που έχει προβλεφτεί στο συμβόλαιο του παίκτη με την ΑΕΚ, κατά το ήμισυ, (σύμφωνα με το οποίο για να φύγει ο Ντικούδης από την Ενωση θα έπρεπε να φέρει 500.000 δολάρια). Τόσα άλλωστε είναι τα χρήματα που ήταν διατεθειμένη να δώσει η επόμενη ομάδα του διεθνούς φόργουορντ, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Βαλένθια.

  • Χωρίς να οριοθετήσει τους στόχους της ομάδας για το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ, αλλά μιλώντας για όλους και για όλα ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε να εννοηθεί ότι το μόνο σύνθημα που κυριαρχεί στις τάξεις της Εθνικής μας είναι το «λίγα λόγια και πολλή δουλιά»... «Το τι θα κάνουμε εμείς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τους αντιπάλους μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε σούπερ και οι άλλοι να είναι πιο σούπερ, οπότε και θα χάσουμε. Μπορεί όμως να είμαστε και μέτριοι και να κερδίσουμε κάποιους που θα είναι πιο μέτριοι. Οπως είχα πει και στο Ισραήλ το 1994, τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Εγώ αυτό που ζητάω από τους παίκτες είναι να σκοτωθούν, να πεθάνουν μέσα στο γήπεδο και να φτύσουν αίμα για την Εθνική. Από εκεί και πέρα θα τα συζητήσουμε όλα. Εχουμε ένα Πανευρωπαϊκό στο οποίο πρέπει να πάμε καλά για να ανεβάσουμε το ελληνικό μπάσκετ. Από την άλλη στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας υπάρχουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας τεχνικός.
ΠΟΛΟ
Πρόκριση - θρίλερ

Με στόχο την πρόκριση στην τετράδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη αλλά και εφόδιο τη μεγάλη εμφάνιση κόντρα στη Ρωσία η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει σήμερα τις ΗΠΑ (17.45) στον προημιτελικό της διοργάνωσης. Για να συμβεί όμως αυτό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη με αντίπαλο τη Ρωσία την οποία νίκησε με 15-14 στα πέναλτι και αφού προηγουμένως ο κανονικός αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 8-8 και η παράταση 9-9. Στη διαδικασία των πέναλτι ...έσπασαν καρδιές αφού στα πέντε πρώτα χτυπήματα τα πάντα παρέμεναν ισόπαλα. Κάπου εκεί όμως σήμανε η ώρα του Γιώργου Ρέππα που κατάφερε να αποκρούσει δυο συνεχόμενα πέναλτι των Ρώσων και να δώσει το δικαίωμα στον Πέτρε Σάντα να χαρίσει την πολύτιμη νίκη-πρόκριση στην ομάδα μας.

ΣΤΙΒΟΣ
«Πέταξε» ο Τσάτουμας

Με τέσσερα χρυσά μετάλλια επέστρεψε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, στο Μπίντγκος της Πολωνίας, η ελληνική αποστολή. Την Κυριακή, τελευταία μέρα των αγώνων, ο Λούης Τσάτουμας ήταν ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στο άλμα εις μήκος, καθώς με άλμα στα 8 μέτρα και 24 εκατοστά στην πέμπτη προσπάθεια, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Ο Τσάτουμας έχει φτάσει φέτος στα 8 μέτρα και 34 εκατοστά στα Τσικλητήρεια, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω από το 8,36 του Κώστα Κουκοδήμου. Το Σάββατο η Γωγώ Κοκλώνη πήρε το τρίτο χρυσό για την Ελλάδα με 11,33 στα 100 μέτρα. Την έκτη θέση πήρε η Ελλάδα στον πίνακα των μεταλλίων.

  • Σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΕΓΑΣ που αφορούσε στους Βαλκανικούς Αγώνες της Θήβας ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για αδυναμίες και τρωτά στο οργανωτικό πρόγραμμα των αγώνων.
ΑΕΚ

Μια ανάσα πριν την επίσημη εξασφάλιση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα βρίσκεται πλέον η ΑΕΚ. Από χτες φαίνεται το νερό να μπήκε στο αυλάκι για την Ενωση η οποία έκανε μερική ρύθμιση των χρεών της προς το δημόσιο αφού έδωσε την προκαταβολή που ανέρχεται στο 10% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε δόσεις. «Περιμένουμε την έγκριση από την Επαγγελματική Επιτροπή Αθλητισμού και δε νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Βλασόπουλος, οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Ρεσιτάλ Μπαρικέλο

Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο ήταν ο νικητής του βρετανικού γκραν πρι. Ο Βραζιλιάνος πιλότος έδωσε ρεσιτάλ οδήγησης με τις συνεχείς προσπεράσεις της Φεράρι του και με χρόνο 1.28.37.554 έφτασε στην πρώτη του φετινή νίκη, αφήνοντας 5,4 δευτερόλεπτα πίσω του τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Κίμι Ραϊκόνεν με Μακλάρεν, ενώ τέταρτος ήρθε ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης των οδηγών. Τον Γερμανό πεντάκις παγκόσμιο πρωταθλητή ακολούθησε ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ με Μακλάρεν, που στην αρχή του αγώνα αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιό του, το οποίο τον είχε «ρίξει», προσωρινά, στη 17η θέση. Την πρώτη 8άδα συμπλήρωσαν οι Γιάρνο Τρούλι με Ρενό, Κριστιάνο Ντα Μάτα με Τογιότα και Τζένσον Μπάτον με BAR. Απογοήτευσε ο Ραλφ Σουμάχερ που αρκέστηκε στην 9η θέση. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα και η εισβολή ενός φιλάθλου στην πίστα του Σίλβερστοουν κατά τη διάρκεια του 11ου γύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ