ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Ελαστικές σχέσεις και συνειδήσεις...

Το εξοργιστικό είναι πως περιμένουν και επιβράβευση στις εκλογές για το επίτευγμα της μερικής απασχόλησης και της «ολίγης» ζωής

Του Διογένη Καμένου από την «Ελευθεροτυπία»
Του Διογένη Καμένου από την «Ελευθεροτυπία»
Εξαναγκάζεται η κυβέρνηση Σημίτη να ασχοληθεί προεκλογικά με τα προβλήματα που καίνε στην κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα, όπως η ανεργία και η ακρίβεια. Καταπιάνεται όμως με τα «προβλήματα της καθημερινότητας», όπως υποτιμητικά τα αποκαλούν, αφενός για να εξωραΐσει την εφιαλτική πραγματικότητα και να διασκεδάσει τις απαράγραπτες ευθύνες της και αφετέρου να δείξει ότι διαθέτει «σχέδιο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά χρειάζεται άλλη μία τετραετία!

Και όσο για το «λίφτινγκ» διαθέτει τα κατάλληλα «μέσα». Χάρη στην επιδέξια χρήση των στατιστικών στοιχείων, για παράδειγμα, η ανεργία ήδη έχει μειωθεί κάτω από το 10% και θα πέσει, βοηθούσης και της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, κοντά στο 8% πριν τις εκλογές... Οι άνεργοι, είναι θέμα χρόνου, θα «εξαφανιστούν». Ζήτω οι απασχολήσιμοι!

Διαθέτουν επίσης «πακέτα» και «σχέδια», όπως οι χάντρες στους ιθαγενείς, τα οποία ξέρουν να τα πουλάνε πανάκριβα, αν και κατ' εξοχήν «ανθυγιεινά». Τα «μη αντιδημοφιλή» μέτρα, που χαϊδεύουν τα αυτιά, τα βάζουν «στη μόστρα», ενώ τα «δυσάρεστα» στριμώχνονται σε δεύτερο πλάνο. Ο... στόχος για απασχόληση των γυναικών και των νέων, για παράδειγμα, μπαίνει στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας. Ακριβώς για να μη φαίνεται ότι η λύση της ανεργίας έχει αφεθεί στον πατριωτισμό του κεφαλαίου, που μπουκώνουν με κίνητρα (και δώστου κίνητρα), απαλλάσσουν από τα όποια φορολογικά βάρη και περιμένουν να δείξει «ευαισθησία»...

Θέλουν να περνάει στο «ντούκου» ότι με την πολιτική τους υπονομεύεται η σταθερή και πλήρης εργασία, καταργείται το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις... Το εξοργιστικό είναι πως περιμένουν και επιβράβευση στις εκλογές για το επίτευγμα της μερικής απασχόλησης και της «ολίγης» ζωής. Καμαρώνουν γιατί εξαναγκάζουν την εργατική τάξη να πουλάει πιο φθηνά τη δύναμή της πατώντας πάνω στο φόβο της περιθωριοποίησης και της ανέχειας...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΑΚΕΤΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΣ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: «Πακέτο μέτρων που θα καθιστά ελκυστικότερη για τις επιχειρήσεις την πρόσληψη προσωπικού σχεδιάζει η κυβέρνηση. Εξετάζεται συγκεκριμένα η δυνατότητα απαλλαγής των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα 2-3 ετών, εφόσον προσλαμβάνουν γυναίκες ή νέους. Στο πακέτο κινήτρων περιλαμβάνεται και η τετράωρη απασχόληση ανέργων σε δήμους, οι οποίοι θα καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο ΟΑΕΔ θα συνεχίζει να καταβάλλει το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, νέες αλλαγές κυοφορούνται γύρω από την αγορά εργασίας, με τη μείωση του κόστους των υπερωριών (που ζητούν οι εργοδότες) και του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας (που ζητεί η ΓΣΕΕ) να τίθενται στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΣΤΑΘΕΡΑ «ΜΕΡΙΚΗ»: «Η κυβέρνηση κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης, κυρίως στο δημόσιο τομέα και εκεί θα μεταφέρει το ενδιαφέρον της κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να καλύψει κατά το δυνατόν το πλήθος των απαιτήσεων των εκλογέων. Τούτο προκύπτει από την αξιολόγηση εθνικού σχεδίου για την απασχόληση, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις όποιες αντιδημοφιλείς παρεμβάσεις που θα κατέτειναν στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιλέγει τη μερική απασχόληση...» (Από την πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ..: «Ενισχυμένα κίνητρα απασχόλησης γυναικών βρίσκονται στον πυρήνα της Χάρτας Κοινωνικής Σύγκλισης. Οι εργοδότες θα απαλλάσσονται των εισφορών υπέρ ΙΚΑ για δύο χρόνια για κάθε νεοπροσλαμβανόμενη γυναίκα, ενώ οι απολυμένες, κατ' εξαίρεση, θα εντάσσονται στο Δημόσιο με μερική απασχόληση. Η ανεργία των γυναικών ξεπερνά το 16%, ενώ στους άνδρες άνω των 25 ετών έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (5,2%)» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ: «Πολλά βήματα πρέπει να κάνει ακόμα η χώρα μας για να επιτύχει τους στόχους της Λισαβόνας για απασχόληση 70% έως το 2010. Αν και η ανεργία το 2002 σημείωσε μικρή μείωση, τα αλλεπάλληλα Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, από το 1998, δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την τάση της ανεργίας παρά μόνο παροδικά, μόλις την περασμένη χρονιά, ενώ για μετά το 2004, που θα ολοκληρωθούν και τα μεγάλα έργα, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η ανεργία θα παρουσιάσει και πάλι άνοδο» (ΕΞΠΡΕΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανεργία: ΔΙΠΛΗ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

ΒΗΜΑ: ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΗΜΟΣΙΟ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 30.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ 7 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΤΩΧΕΥΣΗ - Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΟΙΝΟ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ - Από το Μετσόβιο και την Ecole Ponts.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΦΕΣΙ» ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ. ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ!.

ΑΥΓΗ: Η ΒΟΥΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: ΓΙΑΦΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 30.000 ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ημίμετρα»... «Στην υπό διαμόρφωση Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης θα προβλέπεται επίσης, η τοποθέτηση επιδοτούμενων ανέργων σε δημοτικές επιχειρήσεις για 4ωρη απασχόληση, η αυξημένη επιδότηση του ενοικίου των ανέργων κ.ά. ενισχύσεις. Ουσιαστικά, όλα αυτά συνθέτουν ένα πακέτο ανακούφισης των ανέργων και όχι μέτρα για την απασχόληση. Προπαντός δεν είναι μέτρα κοινωνικής σύγκλισης, διότι κοινωνική σύγκλιση με 4ωρη απασχόληση, δηλαδή με μισό μεροκάματο, δε γίνεται. Δεν είναι μέτρα. Είναι ημίμετρα» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Νυστέρι... στον ΟΑΕΔ: «Η μείωση της ανεργίας είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ. Το σημαίνει αυτό; Οτι "κάτι" πάει στραβά: Ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν να προσλάβουν προσωπικό, δε βρίσκουν τις ειδικότητες που απαιτεί η παραγωγική τους διαδικασία!.. Πού βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος; Βρίσκεται στον ΟΑΕΔ, οργανισμό ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, διότι δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, ποιες ειδικότητες ζητούν οι επιχειρήσεις, ποιες ανάγκες δημιουργεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Ο ΟΑΕΔ είναι μια παλιά... αμαρτία... Η λύση είναι μία, νυστέρι. Ο κ. Δ. Ρέππας έχει το κουράγιο;» (Από το άρθρο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ).

Λαθρεμπόριο απάτης: «Σε 1 τρισεκατομμύριο δραχμές υπολογίζεται ο τζίρος από την παράνομη διακίνηση και πώληση οπωρολαχανικών, μόνο στο Λεκανοπέδιο. Το κύκλωμα των λαθραίων εμπόρων ελέγχει το 40% των πωλήσεων και αυτό είναι που διαμορφώνει κατά κύριο λόγο τις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στο καλάθι του καταναλωτή... Η απουσία αυστηρών ποινών στους παραβάτες τροφοδοτεί κατά κάποιο τρόπο τη δραστηριότητά τους... Εάν συλληφθεί λαθραίος έμπορος από τα αρμόδια όργανα του ΣΔΟΕ, θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο μόνο την αξία του δεσμευμένου φορτίου του, χωρίς καμία επιπλέον επίπτωση» (Στ. Βραδέλης -ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ