ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΜΟΣ
«Η Κούβα δεν είναι μόνη της»

Από την εκδήλωση για την Κούβα στη Σάμο
Από την εκδήλωση για την Κούβα στη Σάμο
«Ο αγώνας κατά του πολέμου πρέπει να είναι αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που κάνει τους πολέμους. Οταν λέμε ειρήνη εννοούμε ειρήνη στις πατρίδες όλων των λαών. Κάτω τα χέρια από την Κούβα. Η Κούβα αγωνίζεται για τον κόσμο και ο κόσμος αγωνίζεται για την Κούβα».

Μ' αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Νίκος Φωτιάδης, καθηγητής των ΤΕΙ, την περασμένη Τετάρτη, 23/7 και καταχειροκροτήθηκε από όλους εκείνους που γέμισαν τη Λέσχη Ερασιτεχνών, απαντώντας θετικά στο κάλεσμα αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό από την Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη.

Οι ερωτήσεις και ο διάλογος που ακολούθησαν, καθώς και η ενδιαφέρουσα προβολή συνέντευξης του Φιντέλ Κάστρο για τη ζωή, τον αγώνα και το θάνατο του επαναστάτη κομμουνιστή Τσε Γκεβάρα, έδειξαν ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της επανάστασης στην Κούβα είναι αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού, κατά της παγκοσμιοποίησης, κατά της χειραγώγησης συνειδήσεων.

Σήμερα στα Χανιά

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, σήμερα, Παρασκευή, 25 Ιούλη.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, θα μιλήσει ο Νίκος Φωτιάδης, καθηγητής και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Η Επιτροπή Ειρήνης, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση, αλλά και στους αγώνες, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, διατρανώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που στόχο αυτή τη φορά έχουν τη σοσιαλιστική Κούβα.

ΡΩΣΙΑ
Δύο μέτρα και σταθμά στη ρωσική «δημοκρατία»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΡΟ) απέρριψε την προσφυγή 4 βουλευτών της αντιπολίτευσης (Β Ιλιούχιν, Σ. Γκλάζεφ, Γ. Τίχονοφ και Ι. Ροντιόνοφ) με την οποία ζητούσαν να επιβληθεί «παρατήρηση», στο φιλοκυβερνητικό κόμμα Ενιαία Ρωσία, μια και ένας από τους ηγέτες του είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Μπορίς Γκριζλόφ. Η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει στην ηγεσία των κομμάτων να βρίσκονται κρατικοί λειτουργοί «Α` κατηγορίας», όπως είναι οι υπουργοί. Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγονται, όχι μόνον οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και οι στρατιωτικές μονάδες, που χαρακτηρίζονται ως «εσωτερικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΡΟ, με δήλωσή του, σημειώνει ότι αφού μελέτησε το καταστατικό της Ενιαίας Ρωσίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει λόγος «παρατήρησης» του παραπάνω κόμματος, και αυτό γιατί το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, στο οποίο είναι μέλος ο Γκριζλόφ, δεν κατονομάζεται στο καταστατικό ως «καθοδηγητικό όργανο».

Πάντως, οι 4 βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι 3 είναι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δε θεωρούν ικανοποιητική την παραπάνω απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Να θυμίσουμε ότι το Μάη 1992 το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΡΟ είχε τιμωρήσει με «παρατήρηση» το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) για το «Πρόγραμμα έκτακτων μέτρων» που είχε εγκρίνει το κόμμα, ενώ το 2002, κατά τη διαδικασία επανακαταγραφής του κόμματος, για αρκετούς μήνες εμπόδιζε τη νομιμοποίησή του, επειδή στο νέο τίτλο του κόμματος υπήρχε η λέξη «επαναστατικό». Τελικά, αναγνώρισε το κόμμα με τον τίτλο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).

Διέρρηξαν το Μουσείο Λένιν

Αγνωστοι το βράδυ της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα διέρρηξαν το Μουσείο του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν, που διατηρείται στη γενέτειρά του, την πόλη Ουλιάνοφσκ. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τοβάρις, η κλοπή έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του μουσείου μόλις την Πέμπτη 24/7.

Από το Μουσείο αφαιρέθηκαν αρκετά έντυπα, κυρίως περιοδικά της δεκαετίας του 1930, μια ιστορική φωτογραφική μηχανή κ.ά.

Το γεγονός, για άλλη μια φορά, πιστοποιεί την ελλιπή φύλαξη των ιστορικών μνημείων που έχουν σχέση με την Οχτωβριανή Επανάσταση και τον ηγέτη της, από τις σημερινές αρχές της Ρωσίας, που, βέβαια, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σβηστεί από τη λαϊκή μνήμη καθετί που θυμίζει την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Το 61,8% δηλώνει πως ζούσε καλύτερα επί ΕΣΣΔ

Νέα μαρτυρία της υπεροχής του σοσιαλισμού

Αδιάψευστος μάρτυρας για το πώς ζούσε ο λαός στα χρόνια του σοσιαλισμού είναι η ίδια η γνώμη των ανθρώπων που έζησαν τότε και μπορούν να συγκρίνουν με τη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων SKDS στη Λετονία το 61,8% των κατοίκων της Λετονία θεωρούν πως πριν 15 χρόνια, όταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, ζούσαν καλύτερα. Αντίθετα 13,8% δήλωσε πως σήμερα ζει καλύτερα, ενώ το 15,1% δε βλέπει μεγάλες διαφορές, και αρνήθηκε να απαντήσει στην έρευνα το 9,3%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το χαμηλότερο «φιλοσοβιετικό» ποσοστό παρουσιάζεται στις ηλικίες 18-34, οι οποίες ουσιαστικά «γνωρίζουν» τη σοσιαλιστική περίοδο από τη σημερινή αντικομμουνιστική προπαγάνδα, που κατακλύζει τα ΜΜΕ της χώρας. Αντίθετα, οι ηλικίες μετά τα 45 χρόνια, που έζησαν, σπούδασαν και δούλεψαν στα χρόνια της ΕΣΣΔ και συγκρίνουν με τη σημερινή κατάσταση, ερχόμενοι αντιμέτωποι και με τα καθημερινά αδιέξοδα του καπιταλισμού, σημειώνουν τα μεγαλύτερα «φιλοσοβιετικά» ποσοστά στην παραπάνω έρευνα, που έγινε το διάστημα 30.05.2003. με 08.06.2003 και στην οποία ρωτήθηκαν 1031 κάτοικοι της Λετονίας, τόσο πολίτες, όσο και μη-πολίτες, δηλαδή μόνιμοι κάτοικοι της Λετονίας που οι «δημοκρατικές» αρχές της χώρας τους έχουν στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα και την υπηκοότητα, μια και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι οι ίδιοι ή οι γονείς τους βρίσκονταν στη Λετονία πριν το 1940, δηλαδή πριν την ένταξη της χώρας στην ΕΣΣΔ.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Χωρίς ... γραμματόσημο

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε απαίτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία εδώ και χρόνια έχει αυτομολήσει από τη Γεωργία. Μάλιστα, στο ραδιοφωνικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος της Γεωργίας ανακοίνωσε πως έχει στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ε. Σεβαρντνάτζε επικαλέστηκε την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) από το 1996, όπου αναφέρεται ότι τα κράτη - μέλη της ΚΑΚ θα πρέπει να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Αμπχαζία, έως ότου δώσει τη συγκατάθεσή της η Γεωργία.

Να σημειωθεί ότι στην Αμπχαζία βρίσκονται ρωσικές «ειρηνευτικές» στρατιωτικές δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις Ρωσίας με τη Γεωργία έχουν οξυνθεί μετά το αίτημα της Γεωργίας προς τον ΟΗΕ, με το οποίο ζητά την αλλαγή των ρωσικών «ειρηνευτικών» στρατευμάτων με στρατεύματα άλλων χωρών ή οργανισμών (βλέπε ΝΑΤΟ - ΕΕ), αλλά και την πρόθεσή της να επιτρέψει σε ΝΑΤΟικά ΑΒΑΚΣ να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Γεωργίας, διενεργώντας έτσι κατασκοπία σε βάρος της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα», υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, δήλωσε πως στο Κρεμλίνο δεν έχουν υπόψη τους σχετική επιστολή Σεβαρντνάτζε προς τον Πρόεδρο Πούτιν, προσθέτοντας ειρωνικά: «Μάλλον δεν είχαν γράψει σωστά τη διεύθυνση του παραλήπτη, ή στο δρόμο θα ξεκόλλησε το γραμματόσημο». Από τη μεριά τους, τα ρωσικά ΜΜΕ συνδέουν τη νέα αντιρωσική επίθεση Σεβαρντνάτζε με τη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του στη χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ