ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τζάμπα εργάτες ως και τους «Ολυμπιακούς» του 2004

Τσάμπα εργαζόμενους για έναν ακόμα χρόνο εξασφάλισε στους μεγαλοεργολάβους των Μεγάλων Τεχνικών Εργων ο υπουργός Εργασίας καθώς όπως ανακοίνωσε χτες, με τροποποιητική απόφαση επεκτείνει τα προγράμματα κατάρτισης και προώθησης της απασχόλησης ανέργων εκεί. Προβάλλοντας ότι η απόφαση έχει και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παραδίδει 8.000 άνεργους στους εργοδότες για να... καταρτιστούν με συνολικό προϋπολογισμό 41.080.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα προγράμματα επεκτείνονται μέχρι τον Αύγουστο του 2004 όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους οποίους γίνεται και η πλειοψηφία των μεγάλων τεχνικών έργων και μέχρι τότε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Περίπου 8.000 δωρεάν εργαζόμενους θα έχουν λοιπόν οι μεγαλοεργολάβοι μέχρι την τελευταία μέρα εξασφαλίζοντας ακόμα παραπέρα τα κέρδη τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Κοινωνική χάρτα» εξαπάτησης των εργαζομένων

«Η "κοινωνική χάρτα" είναι μια απάτη της κυβέρνησης, που προσπαθεί να δημιουργεί κλίμα αναμονής και εφησυχασμού στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, για παροχές και λύση των προβλημάτων». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, προειδοποιώντας ότι η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ δεν αφήνει περιθώρια αναμονής.

Είναι προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, επισημαίνει η Γραμματεία, και η απόδειξη, όπως καταγγέλλει, είναι: Η προσπάθεια γενίκευσης της μερικής απασχόλησης και στο Δημόσιο, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις που διογκώνονται (ανατιμήσεις στη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ασφάλιστρα τρόφιμα κλπ.), η ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας και οι άγριες περικοπές δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, η πολιτική λιτότητας με μεροκάματο των 23 ευρώ, το επίδομα ανεργίας των περίπου 300 ευρώ.

Οσα ζούμε σήμερα περιγράφονται στην «κοινωνική χάρτα» και το μόνο που θέλει η κυβέρνηση είναι να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων για μια ακόμα φορά, σημειώνει στη συνέχεια, επισημαίνοντας προς τους εργαζόμενους, ότι «όσο θα εφαρμόζεται αυτή η αντεργατική πολιτική τα προβλήματα θα παραμένουν άλυτα και οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στη φτώχεια, την ανεργία και την υποαπασχόληση».

Γι' αυτό, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «`Η με την πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ και του Μάαστριχτ ή με την αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής», επισημαίνει και καλεί τους εργαζόμενους: Να καταδικάσουν και να εγκαταλείψουν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ και την πολιτική τους που γεννά και οξύνει τα προβλήματα. Να γυρίσουν την πλάτη στις υποταγμένες και συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ που και μέσα από τους κοινωνικούς διαλόγους ενισχύουν και βάζουν πλάτη, για να περάσουν αυτές οι βάρβαρες πολιτικές.

«Κριτήριο για μας είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ τη μόνη δύναμη αντίστασης ελπίδας και προοπτικής», επισημαίνει καταλήγοντας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
Για δεύτερο μήνα με μειωμένη σύνταξη

Ημέρα καταβολής της σύνταξης του Αυγούστου ήταν η χτεσινή για τους απόμαχους της θάλασσας, όμως και πάλι χιλιάδες ναυτεργάτες είδαν τις συντάξεις τους πετσοκομμένες, όπως και αυτές του Ιούλη, ακόμα και κατά 600 ευρώ! Πρόκειται για αυθαίρετη και παράνομη παρακράτηση που επέβαλαν οι υπηρεσίες του ΝΑΤ στις συντάξεις του Ιούλη και του Αυγούστου σε βάρος των συνταξιούχων που δεν ανήκουν στην ανώτατη συνταξιοδοτική κλίμακα, αυτή της «βαθμίδας των ακτοπλόων». Η παρακράτηση που έγινε με το «έτσι θέλω» από το ΝΑΤ ήταν κατόπιν κυβερνητικής εντολής και αποτελεί μέτρο καθαρό εισπρακτικό και αντιλαϊκό σε βάρος των συνταξιούχων. Αλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από την ίδια τη νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι η αναγωγή στην ανώτατη συνταξιοδοτική βαθμίδα γίνεται μόνο μετά από σχετική αίτηση του συνταξιούχου.

Τη νέα παρακράτηση από τις συντάξεις καταγγέλλει με δελτίο Τύπου η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ και σημειώνει ότι αυτή η ενέργεια «έχει φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τους συνταξιούχους που προσπαθούν να επιβιώσουν με μία πολύ πενιχρή σύνταξη, σε μία περίοδο συνεχών αυξήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης». «Η πολυδιαφημιζόμενη - συνεχίζει - αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 62,5% μετατρέπεται σε εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, που οξύνει τα είδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους».

Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης, την επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους και την ένταξη των ποντοπόρων ναυτεργατών στην ανώτερη συνταξιοδοτική κατηγορία. Καθορισμό των συντάξεων στο 80% του συνολικού ποσού για το οποίο γίνονται οι κρατήσεις, εξασφάλιση πόρων για την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή των κυρίων και επικουρικών συντάξεων και των διπλασιασμό των εφ' άπαξ που καταβάλλονται από τα ταμεία πρόνοιας, τη βελτίωση της λειτουργίας του Οίκου Ναύτη και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σταθερή η ρότα για τα εφοπλιστικά κέρδη

«Ο,τι κάναμε ως τώρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, αυτό θα συνεχίσουμε»! Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα προς τους εργάτες της θάλασσας του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, το οποίο έστειλε χτες στη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνάντησής του με τους ναυτιλιακούς συντάκτες που έγινε στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο. Τα όσα ανέφερε ο υπουργός αποτέλεσαν σαφές δείγμα γραφής για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και δεν είναι άλλη από αυτή της δημαγωγίας, του εμπαιγμού και κυρίως του... «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, ώστε να είναι και... «η ναυτεργασία συνδυαμορφωτής» της ναυτιλιακής πολιτικής!

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός, αφού βέβαια ξεκαθάρισε ότι αποστολή του είναι να εφαρμόσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ξεκίνησε την αναφορά του από την ακτοπλοΐα προσπαθώντας να... δημιουργήσει αυταπάτες στους νησιώτες, στους ναυτεργάτες, συνολικά στο επιβατικό κοινό. Ετσι είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία προσαρμογής του "ευρωπαϊκού δικαίου"» με την ελληνική νομοθεσία - όπου ευρωπαϊκό δίκαιο ο διαλυτικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση του νόμου 2932/2001 του ΠΑΣΟΚ και έδωσε φτερά στην εφοπλιστική ασυδοσία, με αποτέλεσμα τα όσα βιώνουμε σήμερα. Ομως ισχυρίστηκε... «δεν είναι τυφλή προσαρμογή, αλλά διαπραγμάτευση. Θα εφαρμόσουμε κανόνες με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος»! Βέβαια, εμφανίστηκε έκπληκτος όταν του αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα, ακριβώς με βάση το... «ευρωπαϊκό δίκαιο» αυξήθηκαν μέχρι και 60%...

Το ίδιο... «καθαρός» ήταν και για την... «ανταγωνιστικότητα» της ναυτιλίας που απλά σημαίνει συνεχή υπερπρονόμια για τους εφοπλιστές για την αύξηση των υπερκερδών τους. Ανέφερε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί και να βελτιωθεί, δηλαδή και άλλα φιλοεφοπλιστικά μέτρα. Μόνο που αυτό θα γίνει, κατά τον υπουργό, μέσα «από τον κοινωνικό διάλογο», δηλαδή με συνενόχους τους εγκάθετους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στη διοίκηση της ΠΝΟ. Μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι: «Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το καλό εργασιακό κλίμα που υπάρχει σήμερα»!

Πλαίσιο αιτημάτων

Απέναντι στην απάτη της «κοινωνικής χάρτας» που προωθεί η κυβέρνηση, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

  • Πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους, 7ωρο - 35ωρο - 5ημερο.
  • Βασικό μισθό 1.050 ευρώ.
  • Σύνταξη 840 ευρώ.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.
  • Μηνιαία κρατική επιχορήγηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.
  • Δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων.
  • Ειδικά μέτρα προστασίας των άνεργων γυναικών και νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Πάγωμα των δανείων.
  • Επιχορήγηση του ενοικίου.
  • Επέκταση του ν. 2112 και στους εργατοτεχνίτες.
Καταργούν δικαιώματα στα μεταλλεία

Την κατάργηση του 5ημερου, του ωραρίου, του Σαββάτου και της κυριακάτικης αργίας προσπαθούν να επιβάλουν στους εργαζόμενούς τους, η επιχείρηση «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» του προέδρου του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλου και η εργολαβική εταιρία «ΑΚΤΩΡ» του μεγαλοεκδότη Μπόμπολα, που δραστηριοποιείται σε εργοτάξια της πρώτης.

Και οι δύο εταιρίες σαν να λειτουργούν «ως κράτος εν κράτει», παραβιάζουν ασύστολα την εργατική και μεταλλευτική νομοθεσία, ενώ δείχνουν να μη νοιάζονται για τα αποτελέσματα (πρόστιμα, μηνύσεις) των ελεγκτικών υπηρεσιών, αφού παρά τους ελέγχους συνεχίζουν την αντεργατική τακτική τους.

Την κατάσταση αυτή που προσπαθούν να παγιώσουν η «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» και ο «ΑΚΤΩΡ», αντιπαλεύει η «Ενωση Εργαζομένων» στη μεταλλευτική επιχείρηση και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και αγώνα για να περιφρουρηθούν οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ