Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σταθερή η ρότα για τα εφοπλιστικά κέρδη

«Ο,τι κάναμε ως τώρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, αυτό θα συνεχίσουμε»! Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα προς τους εργάτες της θάλασσας του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, το οποίο έστειλε χτες στη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνάντησής του με τους ναυτιλιακούς συντάκτες που έγινε στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο. Τα όσα ανέφερε ο υπουργός αποτέλεσαν σαφές δείγμα γραφής για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και δεν είναι άλλη από αυτή της δημαγωγίας, του εμπαιγμού και κυρίως του... «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, ώστε να είναι και... «η ναυτεργασία συνδυαμορφωτής» της ναυτιλιακής πολιτικής!

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός, αφού βέβαια ξεκαθάρισε ότι αποστολή του είναι να εφαρμόσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ξεκίνησε την αναφορά του από την ακτοπλοΐα προσπαθώντας να... δημιουργήσει αυταπάτες στους νησιώτες, στους ναυτεργάτες, συνολικά στο επιβατικό κοινό. Ετσι είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία προσαρμογής του "ευρωπαϊκού δικαίου"» με την ελληνική νομοθεσία - όπου ευρωπαϊκό δίκαιο ο διαλυτικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση του νόμου 2932/2001 του ΠΑΣΟΚ και έδωσε φτερά στην εφοπλιστική ασυδοσία, με αποτέλεσμα τα όσα βιώνουμε σήμερα. Ομως ισχυρίστηκε... «δεν είναι τυφλή προσαρμογή, αλλά διαπραγμάτευση. Θα εφαρμόσουμε κανόνες με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος»! Βέβαια, εμφανίστηκε έκπληκτος όταν του αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα, ακριβώς με βάση το... «ευρωπαϊκό δίκαιο» αυξήθηκαν μέχρι και 60%...

Το ίδιο... «καθαρός» ήταν και για την... «ανταγωνιστικότητα» της ναυτιλίας που απλά σημαίνει συνεχή υπερπρονόμια για τους εφοπλιστές για την αύξηση των υπερκερδών τους. Ανέφερε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί και να βελτιωθεί, δηλαδή και άλλα φιλοεφοπλιστικά μέτρα. Μόνο που αυτό θα γίνει, κατά τον υπουργό, μέσα «από τον κοινωνικό διάλογο», δηλαδή με συνενόχους τους εγκάθετους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στη διοίκηση της ΠΝΟ. Μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι: «Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το καλό εργασιακό κλίμα που υπάρχει σήμερα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ