ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Νέος στόχος: Η... ρύθμιση της «παγκοσμιοποίησης»!

Κλίνοντας σ' όλες τις πτώσεις τη λέξη «σοσιαλισμός» ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε από τα Καμένα Βούρλα τη νεολαία της Ευρώπης μαζί του για να...«υλοποιήσουμε μία ρεαλιστική ουτοπία»

Eurokinissi

Τη διττή φύση του σύγχρονου κόσμου ανακάλυψε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος μιλώντας χτες βράδυ στο φεστιβάλ νεολαιών που διοργανώνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στα Καμένα Βούρλα περιέγραψε αρκετά καλά μάλλον τη φύση του καπιταλισμού, τις αντιφάσεις, τις ανισότητες και τις καταστροφές που προκαλεί, πλην όμως δήλωσε άγνοια για τον ένοχο και διαπίστωσε πως όσοι αντιπαλεύουν τα φαινόμενα που περιέγραψε και τις αιτίες τους «αρνούνται την πραγματικότητα» και «οδηγούνται στην περιθωριοποίηση», όπως, κατά τη γνώμη του, πράττει η κομμουνιστική Αριστερά.

Σε μια συνάντηση όπου η λέξη «σοσιαλισμός» κλίθηκε σε όλες τις πτώσεις, ο Κ. Σημίτης απέδειξε πως ο ίδιος και το κόμμα του έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο από οτιδήποτε σχετίζεται με την έννοια, την οποία καπηλεύονται για να την κακοποιήσουν με πρωτόγνωρη βαναυσότητα. Πως δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Κάνοντας το μαύρο άσπρο ο Κ. Σημίτης δήλωσε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, κοινωνικός αγωνιστής που άοκνα εργάζεται για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για τη λαϊκή ευημερία, για στόχους και αξίες με τις οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση αλλά τις υπονομεύουν μεθοδικά.

Στην ομιλία του δεν εφείσθη λόγων για την περιγραφή της κατάστασης γενικά. Μπορεί να μη μίλησε για την Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, των αδιεξόδων, της οποίας πρωθυπουργεύει ένας σοσιαλιστής με όραμα μάλιστα, αλλά μίλησε για τα δάση που καταστρέφονται, για τους υδάτινους πόρους που μειώνονται, για τις εντεινόμενες περιφερειακές ανισότητες και τους όλο και συχνότερους λιμούς, για τα νέα κύματα μετανάστευσης και τις νέες επιδημίες, για τα νέα πεδία εκμετάλλευσης, εξουσίας και καταπίεσης, σε αντιπαράθεση με την αύξηση του πλούτου, τα άλματα της ιατρικής επιστήμης... Αυτή είναι η «κακή» μορφή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, αφού, κατά τον πρωθυπουργό, έχει και την καλή της όψη. Κι αυτή η «κακή» παγκοσμιοποίηση ευθύνεται για το φανατισμό, το ρατσισμό, τα κοινωνικά αδιέξοδα, για την ανασφάλεια που οδηγεί στην απάθεια, στην αδυναμία παρέμβασης και στην παραίτηση μεγάλες μερίδες πληθυσμού. Οχι ο καπιταλισμός, αλλά η κακή μορφή της παγκοσμιοποίησης...

Αυτή άλλωστε φταίει που η «κομμουνιστική Αριστερά έχει οδηγηθεί στην πλήρη άρνηση της πραγματικότητας ή στην περιθωριοποίηση», ενώ η «συντηρητική Δεξιά στην άκριτη αποδοχή της πραγματικότητας, στην υπόκλιση και στην παράδοση στις δυνάμεις της αγοράς». Οσο για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να καπηλευτεί ακόμα και τα λόγια του Μαρξ και να δηλώσει πως διαθέτει «την ωριμότητα και τη νηφαλιότητα που είναι αναγκαίες για να ερμηνεύσουμε αλλά και να αλλάξουμε τον κόσμο». Τι κι αν η πραγματικότητα κραυγάζει για τη μετάλλαξη και του ΠΑΣΟΚ, για τη σύγκλισή του στο επίπεδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής με την «παραδοσιακή Δεξιά», τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Οσο για την αλλαγή του κόσμου που οραματίζεται ο «δημοκρατικός σοσιαλισμός», φτάνει μόνο μέχρι του σημείου της ρύθμισης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, οριοθετώντας το πολιτικό τους καθήκον στη μείωση της ανασφάλειας και στη διαμόρφωση μηχανισμών και θεσμών ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης. Το όραμά τους αρχίζει και τελειώνει σε βαρύγδουπες, πλην όμως βλακώδεις, φράσεις, του τύπου «να υλοποιήσουμε μια ρεαλιστική ουτοπία».

Ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στους χιλιάδες άνεργους, στους εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στους συνταξιούχους, σε όσους βαρυγκωμούν από την πολιτική του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που πρόσφατα παρέδωσε «γην και ύδωρ» για τη διεξαγωγή του πολέμου εναντίον του Ιράκ, τους έβγαλε τη γλώσσα επιμένοντας πως «οι θεμελιακές αρχές και τα ιδανικά μας παραμένουν αναλλοίωτα: Η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα μεταξύ των κρατών όλου του κόσμου, η ειρήνη». Πως «η σοσιαλιστική Αριστερά είναι μια Αριστερά που αίρεται στο ύψος των νέων περιστάσεων. Που δε διστάζει να δίνει νέο περιεχόμενο στις αξίες της. Που αντιμετωπίζει τις νέες μορφές ανισότητας, αδικίας και εκμετάλλευσης. Που επιχειρεί να μεταπείσει εκείνους που υπό το κράτος του φόβου ή προκαταλήψεων δαιμονοποιούν τη νέα εποχή». Η «Αριστερά» που στα λόγια υπερασπίζεται «τη δυνατότητα να καθορίζουν οι πολίτες τις τύχες τους» αλλά στην πράξη κινδυνολογεί ασύστολα μπροστά σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Οι νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού - σε βάρος όχι μόνο των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ανέργων, αλλά και των νέων, των διαφορετικών, των μεταναστών ή των προσφύγων - μας βρίσκει αντίθετους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιας χώρας όπου ο κοινωνικός αποκλεισμός διευρύνεται, δίχως να υπολογίζει ούτε καν την οργή που προκαλεί η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η αντίφαση λόγων και έργων.

Κι επειδή το παραμύθι έπρεπε κάπου να τελειώσει ο Κ. Σημίτης φρόντισε να υπενθυμίσει στο ακροατήριό του πως η δική τους «Αριστερά», το κακέκτυπο του σοσιαλισμού στο οποίο αναφέρονται, «αναγνωρίζει την αξία της οικονομίας της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και πως «οι σοσιαλιστές δεν μπορούμε να εναντιωνόμαστε στην παγκοσμιοποίηση αλλά ούτε και να αποδεχόμαστε τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της. Το αίτημα της εποχής είναι άλλο. Να ρυθμίσουμε την παγκοσμιοποίηση. Ο στόχος μας είναι άλλος: Να διαμορφώσουμε μηχανισμούς, διαδικασίες και θεσμούς ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης. Το πολιτικό μας καθήκον είναι άλλο: Να ανιχνεύσουμε και να ενισχύσουμε τις χειραφετητικές και απελευθερωτικές τάσεις που εμπεριέχονται στην πραγματικότητα που περιβάλλει ήδη όλους μας».

Της ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα...

Πολλά «θα» για το λαό, αλλά μόνο μία διαβεβαίωση προς το μεγάλο κεφάλαιο πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα προς όφελός του, μοίρασε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής

Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, υποδαυλίζοντας το δικομματικό καυγά και παινεύοντας το σπίτι του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός «περιέλουσε» τη συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» με μεγάλες δόσεις προεκλογικού αρώματος. Από τις σελίδες του «Εθνους», ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε το μεγάλο κεφάλαιο πως η ακολουθούμενη πολιτική θα συνεχιστεί «κατά γράμμα», παραδοχή που από μόνη της καθιστά τις υποσχέσεις περί τετραετίας σύγκλισης και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που περιλαμβάνονται στην ίδια συνέντευξη, φτηνή δημαγωγία.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να δηλώσει ότι τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ έχουν στηριχτεί ουσιαστικά τα εισοδήματα των μη προνομιούχων! Και πιστεύοντας πως απευθύνεται σε αφελείς υποσχέθηκε νέες πρωτοβουλίες μείωσης των ανισοτήτων και του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ωστόσο, συμπλήρωσε με νόημα πως «αναδιανομή χωρίς ανάπτυξη δε νοείται. Γι' αυτό και πρωταρχικός μας στόχος είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς»...

Σε ό,τι αφορά στο διεθνές πεδίο, η Ελλάδα κατά τον Κ. Σημίτη «ακτινοβολεί» και ως απόδειξη αυτού επικαλέστηκε τη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες, όπου «ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα αυξάνουν την παρουσία τους», ενώ δεν παρέλειψε, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, να συμπληρώσει πως «τώρα είναι η σωστή στιγμή να συνεχίσουμε, η επόμενη τετραετία θα ολοκληρώσει ένα σπουδαίο έργο».

Οσο για τις υποσχέσεις, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ο πρωθυπουργός δήλωσε απλά πως «όλα δε γίνονται συγχρόνως» και εξέφρασε την υπόσχεση της «αύξησης των ρυθμών για να μπορούμε να παρέμβουμε πιο αποτελεσματικά στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους», παρότι έως κι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φροντίζει για την κατεδάφιση όσων έχουν απομείνει από το υπάρχον.

Ο Κ. Σημίτη δήλωσε ακόμη την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το φθινόπωρο αναπτυξιακή πρόταση για κάθε περιφέρεια και την επιμονή της στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «δεν ήταν και δε θα γίνει ποτέ κόμμα παραγόντων», ενώ του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας πως σε αντίθεση με τα συντηρητικά κόμματα και τα κόμματα διαμαρτυρίας αυτό είναι μια μεγάλη κεντρική πολιτική δύναμη, ένα κόμμα κοινωνικής συμμετοχής κλπ. Προανήγγειλε, τέλος, τη συμμετοχή νέων άφθαρτων προσώπων στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών, αφού όπως ανέφερε η ανανέωση είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση όπου κυριαρχούν οι προύχοντες και οι οικογένειες.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στη ΝΔ ο Κ. Σημίτης, συντηρώντας τον δικομματικό καυγά, ανέφερε πως ο αυτόματος πιλότος της ΝΔ δεν μπορεί να επιφέρει τη σύγκλιση, ενώ κάλεσε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες τόσο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ να συγκρίνουν τα όμοια. Σχετικά με την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο δήλωσε πως απορεί και πώς περιμένει να επικρατήσουν ωριμότερες απόψεις, ενώ το αίτημά της για πρόωρες εκλογές το απέδωσε σε μικροκομματικές εντυπώσεις και σε ένδεια πολιτικού λόγου.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο άλλων μονομερών επεμβάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός μάλλον «χάιδεψε τα αυτιά» της υπερδύναμης, φιλοσοφώντας περί της ανάγκης δημιουργίας ενός πιο συνεκτικού κόσμου, συντονισμένης και μόνιμης συνεννόησης και ευχόμενος την αναβάθμιση του ρόλου των διεθνών οργανισμών, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη διακυβέρνηση του παγκόσμιου συστήματος! Σε ό,τι αφορά στους φόβους του για την ΕΕ δήλωσε πως τον προβληματίζουν οι φοβίες κάποιων νεοεισερχόμενων εταίρων σε θέματα ασφάλειας και η επίκληση ενός εξ Ανατολών κινδύνου και οι φοβίες για τα αναγκαία τολμηρά βήματα που απαιτούνται για τη μετεξέλιξη της ΕΕ, τα οποία «δήθεν απειλούν κεκτημένα που προσιδιάζουν στο παραδοσιακό εθνικό κράτος». Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ΕΕ, η οποία οφείλει να ενδυναμώσει τους θεσμούς της και να ενισχύσει τον παρεμβατικό της ρόλο διεθνώς, ενώ ερμήνευσε τις αντιδράσεις των λαών της ΕΕ ως αντιδράσεις όχι για τα πεπραγμένα της ΕΕ, αλλά για τα ελλείμματά της.

Στο τελευταίο τμήμα της συνέντευξής του, ο Κ. Σημίτης αναφέρεται στην Τουρκία και σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού απαντά πως από τη συμβολή της θα εξαρτηθεί «αν θα διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα στη ΝΑ Ευρώπη» και πως «η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις αναμονές που δημιούργησε η υποψηφιότητά της» και να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που της δίνεται. Αν έτσι πράξει ο Κ. Σημίτης δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί με σθένος στην ευρωπαϊκή προοπτική της και θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο πειστικά τα βήματα προόδου που θα έχει κάνει, άλλωστε όπως ανέφερε «θα στηρίξουμε εκείνους που θεωρούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει έξω από το μεγάλο ρεύμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και «θα μπορέσουμε να θέσουμε τα θεμέλια μιας νέας στρατηγικής που θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία των χωρών μας».

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Επιμέρους διαφωνίες στον εκλογικό νόμο

Τέσσερα μέτρα υπέρ της διαφάνειας εισηγείται ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος εκφράζει και τη διαφωνία του σε τρία σημεία των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» προτείνει για τη διαφάνεια κάθε υπόχρεος σε δήλωση «πόθεν έσχες» να τη συνοδεύει υποχρεωτικά με δήλωση παραίτησης υπέρ του Δημοσίου από την κυριότητα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλείψει να αναφέρει. Ακόμα, ειδική πληρεξουσιότητα για την ανακάλυψη και την περιέλευση στο Δημόσιο όσων περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν καταγραφεί στη δήλωση «πόθεν έσχες». Οικονομικά κίνητρα σε όσους διευκολύνουν μια τέτοια έρευνα και αν μάλιστα πρόκειται για συνεργούς σε εγκλήματα, προϊόν των οποίων αποτελούν τα αναζητούμενα περιουσιακά στοιχεία, κίνητρα μέχρι και της πλήρους απαλλαγής τους από κάθε ποινική ή πειθαρχική ευθύνη. Και, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εκβιασμών, συκοφαντιών κλπ., προτείνει δίκες κεκλεισμένων των θυρών.

Σε ό,τι αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο Απ. Κακλαμάνης δηλώνει πως τον ικανοποιεί η αυξημένη αναλογικότητα, σε αντίθεση με τη λίστα βουλευτών για την οποία τονίζει πως τον κομματικό θεσμό και τον κοινοβουλευτισμό δεν ωφελούν οι λίστες και οι βουλευτές δύο ταχυτήτων. «Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορά στις περιφέρειες και μάλιστα στο πενταπλάσιο του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, του οποίου είχα υπογραμμίσει τις αδυναμίες και νομίζω δικαιώθηκα», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής. Ενώ για το ενδεχόμενο διπλής κάλπης δηλώνει πως θα υπονομεύσει τόσο την εσωκομματική δημοκρατία και συνοχή όσο και την καθαρότητα της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας κάθε κόμματος.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα όσα ελέχθησαν γύρω απ' αυτήν ο Απ. Κακλαμάνης αναφέρει πως η διάταξη στελεχών είναι ευθύνη του προέδρου του κόμματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ εκφράζει τη λύπη του για όσους υιοθετούν, αν δε χαλκεύουν, εκδοχές περί ανάμειξης της αμερικάνικης πρεσβείας. Κι αυτό παρότι όπως τονίζει «φαντάζομαι πως βλέπει για ευνόητους λόγους πολλούς Ελληνες πολιτικούς, ιδιαίτερα με τα σημερινά μυωπικά γυαλιά της κυβέρνησής της, η αμερικάνικη πρεσβεία», ωστόσο «αποκρούω ως προσβλητική για όλους τους Ελληνες και επιπλέον ηττοπαθή τη μυθοποίηση του Αμερικανού πρεσβευτή. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία για να αλωνίζει εδώ ο Αμερικανός πρεσβευτής».

Συνάντηση Σκανδαλίδη - Κωνσταντόπουλου

Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μετά τη χθεσινή συνάντησή του, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εξέφρασε τη θέση του κόμματός του για απλή αναλογική, λέγοντας όμως ότι θα συμμετάσχει και στη Διακομματική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί. Εκκρεμεί ακόμη η αυριανή συνάντηση του υπουργού με τον Αντ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «είναι αναγκαία η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας και αυτή πρέπει να προκύψει απ' την καθιέρωση της απλής αναλογικής». Ισχυρίστηκε ότι «δε συμμερίζεται τη διπλή λογική ενίσχυσης, απ' τη μια, του πλειοψηφικού δικομματισμού και, απ' την άλλη, περιορισμού των δυνάμεων της Αριστεράς». Και πρόσθεσε: «Στη Διακομματική Επιτροπή θα υποστηρίξουμε και εγγράφως και προφορικώς τις θέσεις του Συνασπισμού για την καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο, προβλέπεται «η μέγιστη δυνατή αναλογικότητα» και συμπλήρωσε: «Αυτό, κατά τη γνώμη μας, πλησιάζει την απλή αναλογική, κάνει το νόμο δημοκρατικότερο, αναλογικότερο, χωρίς να εμποδίζει τη σταθερή διακυβέρνηση».

Στο μεταξύ, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, μετά από συνεδρίασή της, αποφάσισε «την ανάληψη πρωτοβουλίας για το συντονισμό δράσης όλων των δυνάμεων εντός και εκτός Βουλής που ενδιαφέρονται για την προώθηση της απλής αναλογικής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος «θα απευθυνθεί άμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις της Αριστεράς, σε κοινωνικούς φορείς, καθώς και σε προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, προκειμένου να συγκροτηθεί πλατιά επιτροπή, που, με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και με πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, θα προβάλει, σε αντιπαράθεση προς τις κυβερνητικές προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, να ψηφιστεί η απλή αναλογική».

Ταιριάζει «γάντι»

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας χτες στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της «Διεθνούς Ενωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών» στα Καμένα Βούρλα, επιχείρησε να παραδώσει «σοσιαλιστικά» μαθήματα στους νέους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί... Ο υπουργός λοιπόν, μέσα από την ομιλία του, θέλησε να εξάρει το ρόλο «που διαδραματίζουν τα αντιπολεμικά κινήματα στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των νέων στην πάλη για μια δικαιότερη οικονομική και κοινωνική τάξη στον κόσμο», όπως είπε. Προφανώς, εξαιτίας της σύνθεσης του ακροατηρίου, αλλά και για λόγους εντυπώσεων, ο Γ. Παπαντωνίου έκανε μια υπέρβαση...

Μια φραστική υπέρβαση, που δεν κράτησε ούτε λίγα λεπτά της ώρας, αφού, στη συνέχεια και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ο υπουργός υποστήριζε: «Η πρόσφατη κρίση στο Ιράκ ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και επιτάχυνσης της πολιτικής και αμυντικής ενοποίησης της Ευρώπης»...

Οι πραγματικές βλέψεις της ελληνικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης και τα συμφέροντα που αυτές εκφράζουν, όπως στη συνέχεια ανάλυσε ο Γ. Παπαντωνίου, είναι ξεκάθαρες:

- «Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας αποτελεί ήδη σημαντική κατάκτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου της στο διεθνές σύστημα».

- «Η εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (Ευρωστρατός) μέσα στο 2003 αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας».

- «Η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης είναι πλέον σε θέση να αναλαμβάνει επιχειρήσεις».

- «Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής άμυνας θα προκύψει από τη διεύρυνση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης σε πεδία εκτός ειρηνευτικών αποστολών»...

Από τις παραπάνω πολιτικές τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, γίνεται φανερό ότι τα περί αντιπολεμικών κινημάτων πήγαν περίπατο. Η σοφή παροιμία του λαού μας, «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», πιστεύουμε ότι ταιριάζει «γάντι».


Π. Θ.

Πρόγραμμα περιοδειών της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ», αύριο Τετάρτη, 30 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Την Πέμπτη 31 Ιούλη η Αλ. Παπαρήγα θα περιοδεύσει στο Μενίδι.

-- Στις 8 π.μ. έως τις 9 π.μ. θα επισκεφτεί τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

-- Από τις 9.30 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Δήμο Αχαρνών, όπου θα έχει συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων, τους εργαζόμενους του δήμου, τις επιτροπές των σεισμοπλήκτων, το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

-- Στις 12.30 θα επισκεφτεί τα ιατρεία του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ