Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα...

Πολλά «θα» για το λαό, αλλά μόνο μία διαβεβαίωση προς το μεγάλο κεφάλαιο πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα προς όφελός του, μοίρασε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής

Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, υποδαυλίζοντας το δικομματικό καυγά και παινεύοντας το σπίτι του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός «περιέλουσε» τη συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» με μεγάλες δόσεις προεκλογικού αρώματος. Από τις σελίδες του «Εθνους», ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε το μεγάλο κεφάλαιο πως η ακολουθούμενη πολιτική θα συνεχιστεί «κατά γράμμα», παραδοχή που από μόνη της καθιστά τις υποσχέσεις περί τετραετίας σύγκλισης και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που περιλαμβάνονται στην ίδια συνέντευξη, φτηνή δημαγωγία.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να δηλώσει ότι τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ έχουν στηριχτεί ουσιαστικά τα εισοδήματα των μη προνομιούχων! Και πιστεύοντας πως απευθύνεται σε αφελείς υποσχέθηκε νέες πρωτοβουλίες μείωσης των ανισοτήτων και του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ωστόσο, συμπλήρωσε με νόημα πως «αναδιανομή χωρίς ανάπτυξη δε νοείται. Γι' αυτό και πρωταρχικός μας στόχος είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς»...

Σε ό,τι αφορά στο διεθνές πεδίο, η Ελλάδα κατά τον Κ. Σημίτη «ακτινοβολεί» και ως απόδειξη αυτού επικαλέστηκε τη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες, όπου «ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα αυξάνουν την παρουσία τους», ενώ δεν παρέλειψε, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, να συμπληρώσει πως «τώρα είναι η σωστή στιγμή να συνεχίσουμε, η επόμενη τετραετία θα ολοκληρώσει ένα σπουδαίο έργο».

Οσο για τις υποσχέσεις, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ο πρωθυπουργός δήλωσε απλά πως «όλα δε γίνονται συγχρόνως» και εξέφρασε την υπόσχεση της «αύξησης των ρυθμών για να μπορούμε να παρέμβουμε πιο αποτελεσματικά στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους», παρότι έως κι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φροντίζει για την κατεδάφιση όσων έχουν απομείνει από το υπάρχον.

Ο Κ. Σημίτη δήλωσε ακόμη την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το φθινόπωρο αναπτυξιακή πρόταση για κάθε περιφέρεια και την επιμονή της στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «δεν ήταν και δε θα γίνει ποτέ κόμμα παραγόντων», ενώ του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας πως σε αντίθεση με τα συντηρητικά κόμματα και τα κόμματα διαμαρτυρίας αυτό είναι μια μεγάλη κεντρική πολιτική δύναμη, ένα κόμμα κοινωνικής συμμετοχής κλπ. Προανήγγειλε, τέλος, τη συμμετοχή νέων άφθαρτων προσώπων στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών, αφού όπως ανέφερε η ανανέωση είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση όπου κυριαρχούν οι προύχοντες και οι οικογένειες.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στη ΝΔ ο Κ. Σημίτης, συντηρώντας τον δικομματικό καυγά, ανέφερε πως ο αυτόματος πιλότος της ΝΔ δεν μπορεί να επιφέρει τη σύγκλιση, ενώ κάλεσε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες τόσο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ να συγκρίνουν τα όμοια. Σχετικά με την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο δήλωσε πως απορεί και πώς περιμένει να επικρατήσουν ωριμότερες απόψεις, ενώ το αίτημά της για πρόωρες εκλογές το απέδωσε σε μικροκομματικές εντυπώσεις και σε ένδεια πολιτικού λόγου.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο άλλων μονομερών επεμβάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός μάλλον «χάιδεψε τα αυτιά» της υπερδύναμης, φιλοσοφώντας περί της ανάγκης δημιουργίας ενός πιο συνεκτικού κόσμου, συντονισμένης και μόνιμης συνεννόησης και ευχόμενος την αναβάθμιση του ρόλου των διεθνών οργανισμών, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη διακυβέρνηση του παγκόσμιου συστήματος! Σε ό,τι αφορά στους φόβους του για την ΕΕ δήλωσε πως τον προβληματίζουν οι φοβίες κάποιων νεοεισερχόμενων εταίρων σε θέματα ασφάλειας και η επίκληση ενός εξ Ανατολών κινδύνου και οι φοβίες για τα αναγκαία τολμηρά βήματα που απαιτούνται για τη μετεξέλιξη της ΕΕ, τα οποία «δήθεν απειλούν κεκτημένα που προσιδιάζουν στο παραδοσιακό εθνικό κράτος». Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ΕΕ, η οποία οφείλει να ενδυναμώσει τους θεσμούς της και να ενισχύσει τον παρεμβατικό της ρόλο διεθνώς, ενώ ερμήνευσε τις αντιδράσεις των λαών της ΕΕ ως αντιδράσεις όχι για τα πεπραγμένα της ΕΕ, αλλά για τα ελλείμματά της.

Στο τελευταίο τμήμα της συνέντευξής του, ο Κ. Σημίτης αναφέρεται στην Τουρκία και σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού απαντά πως από τη συμβολή της θα εξαρτηθεί «αν θα διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα στη ΝΑ Ευρώπη» και πως «η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις αναμονές που δημιούργησε η υποψηφιότητά της» και να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που της δίνεται. Αν έτσι πράξει ο Κ. Σημίτης δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί με σθένος στην ευρωπαϊκή προοπτική της και θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο πειστικά τα βήματα προόδου που θα έχει κάνει, άλλωστε όπως ανέφερε «θα στηρίξουμε εκείνους που θεωρούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει έξω από το μεγάλο ρεύμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και «θα μπορέσουμε να θέσουμε τα θεμέλια μιας νέας στρατηγικής που θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία των χωρών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ