ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Τι μπορούν να περιμένουν;

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρειάζεται, άραγε, να περιμένουμε την ομιλία του Κ. Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, για να αποφανθούμε, σχετικά με το περιεχόμενο της διαβόητης «Κοινωνικής και Οικονομικής Χάρτας Σύγκλισης», η οποία αποτελεί το νέο προπαγανδιστικό όπλο της κυβέρνησης και αυτή την περίοδο αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και συγκεκριμενοποίησης; Μπορεί αυτό να είναι απαραίτητο, σε ό,τι αφορά στα όποια συγκεκριμένα μέτρα θα συμπεριλαμβάνει η «Χάρτα», αλλά για τη βασική κατεύθυνσή της τα πάντα είναι ολοκάθαρα. Οχι μόνο, γιατί η σημερινή, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την πλέον σαφή απόδειξη, για την αντιλαϊκότητα της όποιας «Χάρτας», αλλά και γιατί στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα οδηγεί και η προχτεσινή συνέντευξή του Κ. Σημίτη στο «Εθνος της Κυριακής». Εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις επόμενες εκλογές - σημείωσε ο πρωθυπουργός - θα συνεχίσει την εφαρμογή της ίδιας μέχρι σήμερα πολιτικής και, μάλιστα, με περισσότερο γρήγορους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς.

Το μόνο, δηλαδή, που έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι η παραγωγή φτώχειας και προβλημάτων για τους πολλούς και συσσώρευσης πλούτου για τους λίγους, σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και με περισσότερη ένταση. Τίποτε άλλο...

«Ευκαιρίες εργασίας»

Τι θα διαβάσουν ακόμα τα ματάκια μας: Δουλιά σε 90.000 άνεργους προαναγγέλλει για λογαριασμό της κυβέρνησης το χτεσινό ένθετο «Ευκαιρίες εργασίας» της «Ελευθεροτυπίας». Ο αριθμός προκύπτει από την πρόσθεση 30.000 θέσεων εργασίας για γυναίκες, τα επόμενα τρία χρόνια, αν οι εργοδότες δεχτούν να τις προσλάβουν με αντάλλαγμα την απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές. Το κόστος θα πληρωθεί από το κρατικό ταμείο. Αλλες 50.000 θέσεις θα προκύψουν με τη μεταφορά ανέργων από τις λίστες του ταμείου ανεργίας στις δημοτικές επιχειρήσεις για τετράωρη απασχόληση (θα εμφανιστεί έτσι μείωση της ανεργίας και θα πληρώσουν το κόστος οι δήμοι). Αλλες 10.000 υπολογίζει τις θέσεις που θα καλυφθούν με μερική απασχόληση στο Δημόσιο (εδώ η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα, «κλείνει το μάτι» και στις εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ, όπου η εφαρμογή της πολιτικής της γνώρισε την απόλυτη ξεφτίλα).

Νέες θέσεις εργασίας σ' όλο το πακέτο δεν μπορέσαμε να βρούμε. Και πολύ περισσότερο, δε βρήκαμε πουθενά θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό που δεν κρύβεται, βέβαια, είναι πως όλα αυτά θα αποτελέσουν το μεγάλο «θα» του κ. Σημίτη τον Σεπτέμβρη, στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κατά τ' άλλα «Ευκαιρίες εργασίας»...

«Τρομονόμου» συνέχεια

Μπορεί, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης στον πλανήτη. Μπορεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, πλέον, να αμφιβάλλουν ακόμη και για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, αλλά οι κυβερνώντες το χαβά τους. Ετσι, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα, να επισπεύσει τον παραπέρα... εμπλουτισμό της «αντιτρομοκρατικής» ελληνικής νομοθεσίας. Σύμφωνα, με τις αποφάσεις αυτές, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να προωθήσει τους επόμενους μήνες δύο τουλάχιστον νομοσχέδια. Το πρώτο θα θεσπίζει τον ορισμό της τρομοκρατίας και θα ορίζει λίστα «τρομοκρατικών αδικημάτων» και το δεύτερο θα θεσπίζει το κοινοτικό ενιαίο ένταλμα σύλληψης, όπως και τον κοινό κατάλογο 31 ποινικών αδικημάτων, για τα οποία επισπεύδονται (εντός 90 ημερών) οι διαδικασίες έκδοσης κατηγορουμένων εντός της ΕΕ.

Ο καθείς εφ' ω ετάχθη, που έλεγαν και οι πρόγονοί μας...

Ούτε λέξη...

«... Προχθές μιλούσε ο Χρυσοχοΐδης στα Καμένα Βούρλα, μπροστά σε χιλιάδες νέους απ' όλο τον κόσμο - "Δράση για την ειρήνη" λέγεται το φεστιβάλ στο οποίο μιλούσε ο γραμματέας των κυβερνώντων - αλλά ούτε μία λέξη δε βρήκε να πει ο μπαγάσας για τα κόκαλα των νεκρών που ασπρίζουν ξεχασμένα στον ήλιο της Μεσοποταμίας ούτε για τη θανάσιμη αστερόεσσα ούτε για τα δήθεν όπλα του Σαντάμ, τίποτε δεν είδε, τίποτε δεν είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Από κάτω, χιλιάδες νέοι του κόμματός του φώναζαν με στεντόρεια φωνή "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", θυμίζοντας στον άνθρωπο της "νέας εποχής" ότι ο τόπος αντιδρά, επειδή έχει πληγές στο σώμα του από παλιά. Και ότι αργά ή γρήγορα θα σηκωθούν βίαιοι άνεμοι - κι αλίμονο τότε στους ιμάντες και στους ευκλεώς στοιχημένους (... Αλλεργία θα πάθουν οι εκλεκτοί των Αμερικανών αν διαβάσουν το σημείωμα της δεξιάς "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε" για τις ΗΠΑ)». Του Γ. Τριάντη από τον «Τύπο των ήλων» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδια πολιτική, ίδια αποτελέσματα

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, όπως η συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής, εντάσσονται στην επιχείρηση αντιστροφής του δυσάρεστου, για την κυβέρνηση, κλίματος. Προφανής στόχος του πρωθυπουργού είναι να συντηρήσει το κλίμα αναμονής και προσδοκίας ενόψει των εξαγγελιών του ερχόμενου Σεπτέμβρη, όταν θα ανακοινώσει την περιβόητη «Χάρτα της πραγματικής σύγκλισης», το βασικό - υποτίθεται - προεκλογικό «χαρτί» του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες εκλογές.

Κεντρική θέση σ' αυτή την προεκλογική καμπάνια θα έχει, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, το θέμα της «μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων»! Προφανώς υποσχέσεις για κάποιες οικονομικές παροχές στους εργαζόμενους, για μείωση της ανεργίας, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, περιλαμβάνονται στη «Χάρτα» του κ. Σημίτη. Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία των κοινωνικών ανισοτήτων, τις οποίες εντοπίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εύλογη παράλειψη, αφού η αιτία είναι η κυβερνητική πολιτική, την οποία ασκεί το ΠΑΣΟΚ επί μία εικοσαετία.

Λογικά, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι οι υποσχέσεις του κ. Σημίτη θα συνοδεύονται από την εξαγγελία μιας άλλης πολιτικής. Ομως, ο ίδιος καθιστά σαφές πως θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική, υποσημειώνοντας ότι «τώρα είναι η σωστή στιγμή να συνεχίσουμε εντατικά» και ότι «θέλουμε να αυξήσουμε τους ρυθμούς» στην εφαρμογή της. Με δυο λόγια: Φουλ οι μηχανές για την παραγωγή νέων αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, θα ακούσουν πολλά ενόψει των εκλογών. Οχι μόνον από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από τη ΝΔ, τα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν την κυβερνητική εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα και είναι συνυπεύθυνα και συνένοχα για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια Ελληνες, με τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους, τη συστηματική υπονόμευση και κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παραδείγματος χάριν, μόλις το τελευταίο δεκαήμερο μάθαμε από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι (μαζί με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους) και ότι η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό «προνόμιο» της φτωχότερης χώρας, ενώ οι οκτώ από τις δώδεκα φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ είναι ελληνικές.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει ότι με τέτοιες υποσχέσεις μπορεί, ενόψει των εκλογών, να ανακυκλώσει τις ψευδαισθήσεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν πλέον ένα αδιάψευστο κριτήριο για να κρίνουν τις κάθε είδους προεκλογικές εξαγγελίες και οφείλουν να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τα προβλήματά τους, αυτούς που δε διστάζουν και σήμερα να υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους. Και αν αυτό σημαίνει καταψήφιση των συνεταίρων του δικομματισμού, η εγγύηση για να γυρίσει η σελίδα είναι η ενίσχυση, η υπερψήφιση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ