ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγευτικές βραδιές με μουσική

Β. Παπακωνσταντίνου, Ε. Πέτα
Β. Παπακωνσταντίνου, Ε. Πέτα
Νύχτες ηρεμίας, ξεκούρασης, διασκέδασης και απόδρασης από την καθημερινότητα, υπόσχεται το «Φεστιβάλ της λίμνης Πλαστήρα», που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στην πλαζ Λαμπερού. Πρόκειται για τέσσερις μοναδικές βραδιές που συνδυάζουν την ομορφιά του μαγευτικού αυτού τοπίου με την ομορφιά της μουσικής. Αρχή στις 7 Αυγούστου (9.30μ.μ.) με τον Πετρολούκα Χαλκιά να πρωταγωνιστεί στο μεγάλο λαϊκό γλέντι. Το μουσικό ταξίδι, συνεχίζεται (8/8) με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τη σκυτάλη στη διασκέδαση παίρνουν την επόμενη μέρα οι: Κατερίνα Κούκα, Λένα Αλκαίου, Λάμπρος Καρελάς, οι οποίοι υπόσχονται μια ξεχωριστή βραδιά παρέα με το καλό λαϊκό τραγούδι. Οι μουσικές βραδιές θα κλείσουν στις 10 Αυγούστου με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ελένης Πέτα. Τιμή εισιτηρίου για κάθε συναυλία: 15 ευρώ. Εισιτήριο διαρκείας (και για τις τέσσερις ημέρες): 35 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3825.773, 24410.79.420.

Πολιτιστικές διαδρομές στην Αρκαδία

Νίκος Ξυδάκης
Νίκος Ξυδάκης
Μέσα σε χωριά - αετοφωλιές, ανάμεσα σε μυθικά φαράγγια, πλαγιές και πλατείες, ο Δήμος Βαλτετσίου Αρκαδίας διοργανώνει το πρώτο του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, στις 2/8, ο Ευγένιος Σπαθάρης θα συναντήσει τον Νίκο Γκάτσο στο Σχολείο της Ασέας, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα ο τελευταίος. Ακολουθούν (3/8) το Βαλτέτσι και (4/8) το χωριό Μανιάτι. Στις 8/8 κάτω από τα τεράστια πλατάνια της Μεταμόρφωσης Αραχαμίτας θα συναντηθούν όλοι οι Ελληνες δεξιοτέχνες της δημοτικής παράδοσης. Περίπου 100 μουσικοί και χορευτές από τον Πόντο έως την Κρήτη με χορούς και τραγούδια από την πατρίδα τους.

Στις 9/8 η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου θα τραγουδήσει στο σχολείο όπου φοίτησε ο ποιητής Νίκος Γκάτσος τα τραγούδια του που εμπνεύστηκε από την Ασέα. Στις 12/8 (Πανσέληνος) ο Αρης Ρέτσος θα παρουσιάσει το έργο «Στροφές - Αντιστροφές», απαγγελία αποσπασμάτων από τις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Οιδίπους Τύραννος» και «Αίας» στον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα στην Ασέα. Στις 14/8 θα ταξιδέψουν σε μουσικά μονοπάτια οι Νίκος Ξυδάκης και Θοδωρής Γκόνης. Τέλος, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα παρουσιάσει (17/8) τους «Πέρσες» του Αισχύλου, στα Αλώνια, στο χωριό Αθήναιο, με φωτισμό το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Αραχοβίτικα πολιτισμού

Αγγελος Σικελιανός
Αγγελος Σικελιανός
Με αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό ξεκινούν την 1η Αυγούστου (7.30μ.μ.) στο δημαρχείο Αράχοβας, οι εκδηλώσεις «Αραχοβίτικα 2003 - Παράδοση και ζωή». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει απαγγελία έργων του ποιητή από τον Νικήτα Τσακίρογλου, μικρή αναδρομή του Νέστορα Μάτσα στις δελφικές γιορτές και προβολή του έγχρωμου ντοκιμαντέρ του, «Αναφορά στον Α. Σικελιανό». Η βραδιά θα κλείσει με μουσική. Ακολουθεί (2/8) η «Φαίδρα» του Ρακίνα από το θίασο της Μ. Βιδάλη σε σκηνοθεσία Κ. Αρζόγλου. Στις 3/8 θα δώσουν συναυλία οι φιλαρμονικές: Καλαμαριάς, Μακρυγιαλού, Τριανδρίας, Καλικράτειας και Κέρκυρας. Στις 8/8 φιλοξενούνται παραδοσιακοί χοροί, ενώ στις 9/8 η βραδιά θα είναι γεμάτη μουσική. Ακολουθεί (19/8), το Θέατρο Σκιών του Ευγένειου Σπαθάρη με την παράσταση «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη». Στις 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι με τη Θεοδοσία Στίγκα, ενώ στις 16/8 φιλοξενείται το Δημοτικό Θέατρο Αμφισσας και στις 23/8 το Δημοτικό Θέατρο Θήβας.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Αντιδράσεις για τη συνέχιση των εργασιών

«Την άμεση παύση όλων των παράνομων εργασιών για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, που έχουν σαν συνέπεια την καταστροφή και εξαφάνιση σοβαρών μνημείων της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς», απαιτεί, σε ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Εχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κυρίως τους ειδικούς σε θέματα προστασίας και αναστήλωσης, ζητούν: «Την αλλαγή των χειρισμών από ελληνικής πλευράς, με σκοπό την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στο διεθνή χώρο».

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση για την επιστροφή των αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα: «Η άμεση επιστροφή και τοποθέτηση στον Παρθενώνα των αρχιτεκτονικών μελών του, που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα συμβάλει όχι μόνο στην αισθητική, αλλά και στη στατική επάρκεια του μνημείου».

Ακόμη απαιτούν: «Τη δημιουργία αξιόπιστων συνθηκών καθαρισμού της ατμόσφαιρας των Αθηνών, που θα καταστήσουν ικανή την επανατοποθέτηση των μαρμάρων στον Παρθενώνα και όχι τη μουσειακή τοποθέτησή τους ως μεμονωμένα εκθέματα!».

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, επιστημονικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα, και ιδιαίτερα στους Ελληνες πολίτες, να ενώσουν μαζί του τη φωνή τους, για να σταματήσει αυτή η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στην εξαφάνιση τμήματος της ιστορίας της Αθήνας, με πρόσχημα το κτίσιμο ενός μουσείου, που «δε διασφαλίζει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίθετα θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στο δίκαιο ελληνικό και παγκόσμιο αίτημα: Την αναστήλωση και αισθητική αποκατάσταση του μεγάλου αυτού Μνημείου της Ανθρωπότητας».

Τελευταία στιγμή

Ανακλήθηκε η κατεδάφιση του σπιτιού του Γ. Σκαρίμπα

Στο «παραπέντε» ανακλήθηκε η άδεια κατεδάφισης της οικίας, στην οποία διέμενε έως το θάνατό του ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας, στη Χαλκίδα, άδεια που εκδόθηκε από το Γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Χαλκίδας. Οι εργασίες που θα ισοπέδωναν το ιστορικό οίκημα προβλεπόταν να αρχίσουν άμεσα για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου.

Ωσπου σήμερα, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, και κατόπιν αιτήσεως της Κάλλιας Χατζηγιάννη, προϊσταμένης των ΓAK - Αρχείων N. Ευβοίας και μέλους του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων απέστειλε στην Πολεοδομία Δήμου Χαλκίδας σήμα διακοπής των εργασιών κατεδάφισης του, επί των οδών Σκαρίμπα 7 και Γκομίνη, κτιρίου.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν και το αργά θα μπορούσε να είναι πολύ αργά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ