Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Αντιδράσεις για τη συνέχιση των εργασιών

«Την άμεση παύση όλων των παράνομων εργασιών για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, που έχουν σαν συνέπεια την καταστροφή και εξαφάνιση σοβαρών μνημείων της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς», απαιτεί, σε ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Εχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κυρίως τους ειδικούς σε θέματα προστασίας και αναστήλωσης, ζητούν: «Την αλλαγή των χειρισμών από ελληνικής πλευράς, με σκοπό την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στο διεθνή χώρο».

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση για την επιστροφή των αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα: «Η άμεση επιστροφή και τοποθέτηση στον Παρθενώνα των αρχιτεκτονικών μελών του, που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα συμβάλει όχι μόνο στην αισθητική, αλλά και στη στατική επάρκεια του μνημείου».

Ακόμη απαιτούν: «Τη δημιουργία αξιόπιστων συνθηκών καθαρισμού της ατμόσφαιρας των Αθηνών, που θα καταστήσουν ικανή την επανατοποθέτηση των μαρμάρων στον Παρθενώνα και όχι τη μουσειακή τοποθέτησή τους ως μεμονωμένα εκθέματα!».

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, επιστημονικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα, και ιδιαίτερα στους Ελληνες πολίτες, να ενώσουν μαζί του τη φωνή τους, για να σταματήσει αυτή η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στην εξαφάνιση τμήματος της ιστορίας της Αθήνας, με πρόσχημα το κτίσιμο ενός μουσείου, που «δε διασφαλίζει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίθετα θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στο δίκαιο ελληνικό και παγκόσμιο αίτημα: Την αναστήλωση και αισθητική αποκατάσταση του μεγάλου αυτού Μνημείου της Ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ