Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΜΦΙ - ΘΕΑΤΡΟ»
Οδηγείται σε συρρίκνωση;

Τη «βαθύτατη θλίψη» του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σπύρος Ευαγγελάτος για τις πρόσφατες επιχορηγήσεις, θεωρώντας «αδικαιολόγητα εχθρική» τη στάση της Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠΠΟ προς το «Αμφι-Θέατρο», οδηγώντας το έτσι σε «συρρίκνωση, αν όχι στην πλήρη διάλυσή του». Και σημειώνει μεταξύ πολλών ο Σπύρος Ευαγγελάτος: «Η μειωτική τάση είχε αρχίσει από την προηγούμενη διετία και κορυφώθηκε φέτος. Από 176.000 ευρώ που ήταν η περσινή επιδότηση, υποβιβάζεται στα 110.000 και από αυτά θα αφαιρεθούν - ως «ποινή» - 29.000 ευρώ. Η επιδότηση θα κατέβει στα 81.000 ευρώ (27.600.000 δρχ.). Από το ποσό αυτό τα 17 εκατομμύρια δρχ. είναι ανελαστικά έξοδα: ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, κλπ. Μένουν 10 εκατομμύρια για την πραγματοποίηση δύο νέων παραγωγών, εκ των οποίων η μία θα απασχολούσε 12 ηθοποιούς και συνολικά 20 εργαζόμενους. Δηλαδή οδηγούμεθα ή στο κλείσιμο του θεάτρου ή στη μη τήρηση του προγραμματισμού που θα επιφέρει στο μέλλον νέα μείωση».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπογραμμίζει ότι το «Αμφι-Θέατρο» τηρεί τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα εργασίας με τα νόμιμα επιδόματα, κλπ. Από την άλλη ως προς τη «μη τήρηση» του αρχικού προγραμματισμού στην οποία στηρίζεται η απόφαση της Επιτροπής, ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν αφενός δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του δραματολογίου, αφετέρου απασχολήθηκαν περισσότεροι ηθοποιοί (11 αντί 5) και για τις μεταβολές είχε ενημερωθεί ο διευθυντής Καλών Τεχνών του ΥΠΠΟ.

Στο μόνο σημείο που δίνει δίκιο στην επιτροπή είναι για τον «Θρήνο» που παρουσιάστηκε σε τρεις αντί είκοσι παραστάσεις κι αυτό για λόγους οικονομικούς. «Οι παραστάσεις θα συνεχιζόταν αν η καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης γινόταν πριν από τις παραγωγές και όχι πολύ αργότερα». Τέλος, επισημαίνει ότι «πλην μια εξαιρέσεως, κανένα μέλος της Επιτροπής δεν παρακολούθησε κάποια παράσταση τα τελευταία χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ