Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Αθλιοι» στο Ηρώδειο

Ενα από τα αριστουργήματα του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου, τους «Αθλιους» του Β. Ουγκώ παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο Ηρώδειο, αύριο, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη. «Εφ' όσον δε λύνονται τα τρία αιώνια προβλήματα, ο εξευτελισμός από τη φτώχεια, η εξαχρείωση από την πείνα, ή η στρέβλωση από την αμάθεια, έργα σαν κι αυτά ίσως να μην είναι άχρηστα», έγραφε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Το κλασικό και αξεπέραστο έργο του Β. Ουγκώ, το κοινωνικό με άλλα λόγια σχόλιο του Γάλλου συγγραφέα εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο, τόσο για τη σκληρή καταγραφή της πραγματικότητας και της εξαθλίωσης του ανθρώπου, όσο και για το αίτημα για ελευθερία, ισονομία, αξιοπρέπεια και αδελφικότητα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η παράσταση «ξεδιπλώνει» - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Θανάσης Θεολόγης - «μια ολόκληρη εποχή, θέλοντας παράλληλα να μας υπενθυμίσει ότι η ηθική ανύψωση του ανθρώπου παραμένει ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα κάθε εποχής. Πόσο μάλλον της δικής μας, που βλέπει το φάντασμα της βαρβαρότητας να εμφανίζεται ξανά στον ορίζοντα».

Η θεατρική διασκευή είναι του Παναγιώτη Μέντη, η σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη και οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μέντης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Ρίσβας, Στάθης Βούτος, κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Κέρκυρα, στο θέατρο Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου», το Σάββατο και θα επαναληφθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα. Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί αύριο, 31 Ιουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ