ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Δεν ξεχνούν» τα Δυτικά Βαλκάνια

Τους κοινούς στόχους της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια επαναβεβαιώνουν οι δύο οργανισμοί με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν και την οποία ανακοίνωσε χτες η Ιταλική Προεδρία. Στη συμφωνία, όπου σημειώνεται η προσήλωση στις αρχές και τις ρυθμίσεις του «Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης», επιχειρείται μια εξειδίκευση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στη Χαλκιδική.

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι το θέμα της ασφάλειας και το μοίρασμα των ρόλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσον αφορά στη στρατιωτική τους παρουσία σε μια περιοχή που έχει ακόμη ανοιχτές πληγές από τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την πρόσφατη αποστολή δυνάμεων του «ευρωστρατού» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βοσνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να μη συγκεντρώνουν τα φώτα της επικαιρότητας, ωστόσο δε στερούνται ενδιαφέροντος, αφού όλα τα προβλήματα (Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο) παραμένουν ανοιχτά. Ειδικότερα τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στην ΠΓΔΜ η κατάσταση επιδεινώνεται και οι προσπάθειες για την επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή δεν έχουν μειωθεί.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εκφράζουν στο κείμενο της συμφωνίας τους την αποφασιστικότητά τους σχετικά με τη συνέχιση της δράσης τους για την επίτευξη του κοινού τους «οράματος» για τα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά -όπως αναφέρεται στο κείμενο- τη δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, τη λειτουργία μιας βιώσιμης οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και την ανάπτυξη της περιοχής. Εξάλλου, τονίζεται ότι «η στρατηγική σύμπραξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων και η στενή συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να επιτευχθεί το τέλος των συγκρούσεων και να σταθεροποιηθεί η περιοχή».

Η στενή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων -σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας- αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, τη μεταρρύθμιση του αμυντικών δομών, καθώς και των δομών ασφαλείας των κρατών της περιοχής, την ενίσχυση του κράτους δικαίου (με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και της σωματεμπορίας), την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των συνόρων, και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, οι πολιτικές εξελίξεις και οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής, προσδιορίζουν και την απαιτούμενη προσαρμογή των δράσεων που αναλαμβάνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περιοχή. Ετσι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη» και το σχέδιο για την παροχή βοήθειας σε σχέση με τη μεταρρύθμιση των αμυντικών δομών των κρατών της περιοχής, αλλά όπως αναφέρεται στη συμφωνία, «υπάρχει η ανάγκη να μην περιοριστεί σε αυτά».

Εξάλλου, η συμφωνία αναφέρει ότι η ΕΕ που έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην περιοχή στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Εταιρικής Σχέσης», θα πρέπει να συνεχίσει - στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας - να έχει κεντρικό ρόλο στους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της περιοχής.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταλογίστηκαν οι ευθύνες για τα απόρρητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος ανέλαβε - εκ μέρους της κυβέρνησης - το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, για τα απόρρητα κρατικά έγγραφα που βρέθηκαν πεταμένα κάτω από κλιμακοστάσιο του υπουργείου Υγείας. Ασκησε χαμηλών τόνων κριτική στην υπουργό Ντίνα Ακκελίδου, ενώ καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία επέκρινε για παρατυπίες και για μη ομοιόμορφο χειρισμό των απορρήτων εγγράφων, παρότι υπήρχε σχετική νομοθεσία.

Χτες ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα. Επίσης δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Αστυνομίας, που έκανε έρευνα για το πώς και από ποιον πετάχτηκαν έτσι τα απόρρητα.

Στη γραπτή δήλωση της προεδρίας τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναστολές να αναλάβει πολιτικές ευθύνες μελών της, αλλά στην έκταση που της αναλογούν. Γι' αυτό και ζήτησε τη διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας για διαπίστωση των πραγματικών γεγονότων.

Η προεδρεία καταλογίζει στην υπουργό Υγείας «ορισμένη πολιτική ευθύνη», λέγοντας ότι προτού δώσει οδηγίες για μετακίνηση εγγράφων από το υπουργείο της, θα έπρεπε να ελέγξει τον τύπο και τη μορφή τους. Η προεδρεία αποκαλύπτει ότι η Ντ. Ακκελίδου είχε θέσει την παραίτησή της στη διάθεση του Τ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή.

Πάντως ο Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών των υπηρεσιακών παραγόντων, κάνοντας αναφορά σε ανευθυνότητα και επιπολαιότητα. Ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν δικαιολογείται πειθαρχική ή ποινική δίωξη. Εξάλλου επισήμανε το γεγονός ότι ορισμένα έγγραφα βρίσκονται παράνομα και παράτυπα - όπως είπε - στα χέρια πρώην υπουργών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να υπάρξει ανάκτηση των εγγράφων αυτών.

Το αστυνομικό πόρισμα - στο οποίο βασίστηκε η δήλωση του Προέδρου - επιρρίπτει ευθύνες στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Αντη Τρυφωνίδη και όχι στην υπουργό. Οι ανακριτές επισημαίνουν ότι ο γενικός διευθυντής όφειλε να γνωρίζει τη διαδικασία τήρησης διαβαθμισμένων εγγράφων και να απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή όλων των κανόνων διακίνησής τους και ιδιαίτερα της καταστροφής τους.

Για την υπουργό το πόρισμα αναφέρει ότι δε φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την τύχη της αλληλογραφίας, ούτε και είναι το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης της τύχης των εγγράφων.

Κατανόηση ΗΠΑ - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε χτες ότι η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, όπως τις εξήγησε ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Γκιούλ έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες σε Αμερικανούς αξιωματούχους για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έλαβε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξέφρασε και την ελπίδα ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην εξεύρεση διαρκούς λύσης στο Κυπριακό. Κατέληξε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει «τα αναγκαία βήματα όπως έχει κάνει και η τουρκοκυπριακή».

Πάντως συγγενείς Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων κατηγορούν τον Ραούφ Ντενκτάς ότι ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των ανθρώπων τους. Τον κατηγορούν επίσης ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας σε σχέση με τους τάφους στα κατεχόμενα.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ορτάμ», σε πρωτοσέλιδο της υπό τον τίτλο «Ας ανοίξουν όλοι οι τάφοι», γράφει ότι οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα της ταυτοποίησης λειψάνων με τη μέθοδο του DNA και ότι γι' αυτό το λόγο οι Τουρκοκύπριοι έχουν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, τη φορά αυτή σε ατομικό επίπεδο.

Η «Ορτάμ» αναφέρει ακόμα ότι ενώ οι οικογένειες Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων αναζητούν τους τάφους των προσφιλών τους στις κατεχόμενες περιοχές, περίπου 200 οικογένειες Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων υποβάλλουν αιτήσεις στα νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξετάσεις DNA.

Πρόγραμμα περιοδειών της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ», σήμερα Τετάρτη, 30 Ιούλη. Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου.

Αύριο Πέμπτη, 31 Ιούλη, η Αλ. Παπαρήγα θα περιοδεύσει στο Μενίδι.

-- Στις 8 π.μ. έως τις 9 π.μ. θα επισκεφτεί τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

-- Από τις 9.30 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Δήμο Αχαρνών, όπου θα έχει συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων, τους εργαζόμενους του Δήμου, τις επιτροπές των σεισμοπλήκτων, το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

-- Στις 12.30 θα επισκεφτεί τα ιατρεία του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ