Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Δεν ξεχνούν» τα Δυτικά Βαλκάνια

Τους κοινούς στόχους της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια επαναβεβαιώνουν οι δύο οργανισμοί με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν και την οποία ανακοίνωσε χτες η Ιταλική Προεδρία. Στη συμφωνία, όπου σημειώνεται η προσήλωση στις αρχές και τις ρυθμίσεις του «Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης», επιχειρείται μια εξειδίκευση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στη Χαλκιδική.

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι το θέμα της ασφάλειας και το μοίρασμα των ρόλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσον αφορά στη στρατιωτική τους παρουσία σε μια περιοχή που έχει ακόμη ανοιχτές πληγές από τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την πρόσφατη αποστολή δυνάμεων του «ευρωστρατού» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βοσνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να μη συγκεντρώνουν τα φώτα της επικαιρότητας, ωστόσο δε στερούνται ενδιαφέροντος, αφού όλα τα προβλήματα (Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο) παραμένουν ανοιχτά. Ειδικότερα τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στην ΠΓΔΜ η κατάσταση επιδεινώνεται και οι προσπάθειες για την επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή δεν έχουν μειωθεί.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εκφράζουν στο κείμενο της συμφωνίας τους την αποφασιστικότητά τους σχετικά με τη συνέχιση της δράσης τους για την επίτευξη του κοινού τους «οράματος» για τα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά -όπως αναφέρεται στο κείμενο- τη δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, τη λειτουργία μιας βιώσιμης οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και την ανάπτυξη της περιοχής. Εξάλλου, τονίζεται ότι «η στρατηγική σύμπραξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων και η στενή συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να επιτευχθεί το τέλος των συγκρούσεων και να σταθεροποιηθεί η περιοχή».

Η στενή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων -σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας- αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, τη μεταρρύθμιση του αμυντικών δομών, καθώς και των δομών ασφαλείας των κρατών της περιοχής, την ενίσχυση του κράτους δικαίου (με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και της σωματεμπορίας), την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των συνόρων, και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, οι πολιτικές εξελίξεις και οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής, προσδιορίζουν και την απαιτούμενη προσαρμογή των δράσεων που αναλαμβάνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περιοχή. Ετσι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη» και το σχέδιο για την παροχή βοήθειας σε σχέση με τη μεταρρύθμιση των αμυντικών δομών των κρατών της περιοχής, αλλά όπως αναφέρεται στη συμφωνία, «υπάρχει η ανάγκη να μην περιοριστεί σε αυτά».

Εξάλλου, η συμφωνία αναφέρει ότι η ΕΕ που έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην περιοχή στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Εταιρικής Σχέσης», θα πρέπει να συνεχίσει - στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας - να έχει κεντρικό ρόλο στους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ