ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΥΤΙΟΦΟΡΕΙΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα αποφασίζουν αν συνεχίσουν την αποχή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν και πότε θα δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει στην αγορά καυσίμων της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ακινητοποίησης των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων. Η τοπική Ενωση Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων διαφώνησε με τη λύση που διαπραγματεύτηκε η Ομοσπονδία και αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αυτό έχει σαν επακόλουθο να οξύνεται το πρόβλημα που υπάρχει ήδη στην αγορά καυσίμων της πόλης.

Στο μεταξύ πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Χ. Καστανίδη, για πραγματοποίηση σύσκεψης χθες το απόγευμα στην Αθήνα με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και των ιδιοκτητών βυτιοφόρων Β. Ελλάδας, προσέκρουσε σε διαφωνίες και δεν καρποφόρησε.

Για σήμερα στις 11 π.μ. έχει οριστεί νέα συνάντηση του υπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με τη διοίκηση της τοπικής ένωσης Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. Μέχρι και το τέλος της συνάντησης όμως η απεργία συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη και οι κάνουλες των πρατηρίων στερεύουν.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ασέλγεια σε βάρος της αλήθειας

Ο εξωραϊσμός της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής και της νέας ΚΑΠ, μέσω της υποτίμησης του νου των αγροτών είναι το κύριο προεκλογικό «ατού» της κυβέρνησης, που θα ήθελε τους Ελληνες αγρότες να ...ευγνωμονούν το ΠΑΣΟΚ!

Σεμινάριο ψεύδους και φτηνού λαϊκισμού, κατά τη συνήθη κυβερνητική τακτική, παρέδωσαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο γραμματέας του ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και πλήθος άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, με τις θέσεις και απόψεις που διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «η ελληνική γεωργία μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», που διοργάνωσε ο Τομέας Αγροτικού του «Κινήματος», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πραγματικά, η έναρξη της «πορείας προς τους αγρότες», ήταν εντυπωσιακή, αφού διέθεσε αμέτρητα και ασύλληπτα ψεύδη για να παρουσιαστεί η χειρότερη -μέχρι σήμερα- Κοινή Αγροτική Πολιτική που εγκρίθηκε κατά την Ελληνική Προεδρία, ως μέγιστη κυβερνητική επιτυχία. Το μπαράζ ψευδολογίας άνοιξε με τον γραμματέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκα, συνεχίστηκε με τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Δρυ και ολοκληρώθηκε με τον Κ. Σημίτη, κάνοντας ακόμα και αυτά τα μέλη του κόμματος που παρευρέθηκαν, να αποχωρούν «διακριτικά» από την αίθουσα και να μαζεύονται στις παρακείμενες καφετέριες, για να πάρουν μιαν ανάσα.

Ο Γ. Δρυς, στην ομιλία του, εκθείασε τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ, φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξει και τη σημαντική προσπάθεια του πρωθυπουργού που «με τις σαφείς οδηγίες του και τις καίριες παρεμβάσεις του συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας». Και φυσικά έδωσε «όρκο πίστης» στον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι ο ίδιος θα τεθεί στην «πρωτοπορία» για την τόνωση της αυτοπεποίθησης των στελεχών του κόμματος στην ύπαιθρο. Ο υπουργός Γεωργίας, έδειξε το ταλέντο του στην ταχυδακτυλουργία, αφού από τη μια πανηγύριζε για την καθιέρωση μέσω της ΚΑΠ, της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή και τη διαφοροποίηση των επιδοτήσεων (το περιβόητο μοντιουλέισον) και στη συνέχεια πανηγύριζε ξανά επειδή εξαιρέθηκαν τα νησιά του Αιγαίου και από την αποσύνδεση και από το μοντιουλέισον! Το ίδιο έκανε αναφερόμενος στις επερχόμενες αναθεωρήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς, ελαιολάδου, καπνού και βάμβακος. Σημαντική νίκη που αυτές θα βασίζονται στους στόχους και τη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ από τη μια, αλλά θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη και αντιπαράθεση με τους εταίρους στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, για να εξασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα. Και, φυσικά, δεν ξέχασε να αναφερθεί στους καρεκλοκένταυρους της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, με τους οποίους θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα «η σκληρή δουλιά και η συνεργασία».

Οι πονηροί αγρότες...

Το σεμινάριο ψεύδους ολοκληρώθηκε από τον «καθηγητή», Κ. Σημίτη, ο οποίος παρουσίασε δεκάδες «αδιάψευστα» αριθμητικά στοιχεία που «αποδεικνύουν» ότι το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, και ιδιαίτερα από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας κι έπειτα (σ.σ. δηλαδή από όταν ανέλαβε αυτός πρωθυπουργός) ζουν μέσα στη ...χλιδή. Αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 13,8%, μείωση του πληθωρισμού, μείωση των επιτοκίων των αγροτικών δανείων, μείωση του κόστους χρήματος για τους αγρότες. Αυτά και ακόμα περισσότερα θα έρθουν με τη νέα ΚΑΠ, αφού τώρα πια «οι αγρότες παύουν να επιδίδονται στο κυνήγι των επιδοτήσεων και προσαρμόζουν τις επιλογές τους στη ζήτηση της αγοράς» και «οι ενισχύσεις υπέρ των μεγάλων παραγωγών θα μειωθούν». Και οι μεγάλοι παραγωγοί κατά τον Κ. Σημίτη είναι όσοι λάμβαναν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ! Και το κυριότερο για τον πρωθυπουργό: «Η νέα ΚΑΠ είναι περισσότερο συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «πονηρούς αγρότες», οι οποίοι μοναδικό τους μέλημα έχουν να μην ακολουθούν τους κοινοτικούς κανονισμούς. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης: «Οι παρατυπίες και η μη εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών έχουν τη ρίζα τους σε μια νοοτροπία μέρους των αγροτών μας ότι μπορούν να είναι πιο πονηροί από τις ελεγκτικές αρχές, που δεν είναι. Το υπουργείο Γεωργίας θα έχει πολλή δουλιά στον τομέα αυτό». Αποδεικνύοντας ότι η αντίληψη του παλιού του συνεργάτη από την «ομάδα των τεσσάρων» Θ. Πάγκαλου, που θεωρεί τους αγρότες «γαϊδούρια» αποτελεί τη βάση της αγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα στοιχεία δεν είναι και άσχημα

Εκθεση 311 αναλυτών αμφισβητεί την επίσημα προβαλλόμενη - έως τώρα - απαισιόδοξη εικόνα της οικονομίας

Με αρκετές επιφυλάξεις ειδικών της οικονομίας έγιναν δεκτά τα αισιόδοξα συμπεράσματα 311 αναλυτών για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι υπέβαλαν τη σχετική έκθεσή τους στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW) και δημοσιεύτηκε περιληπτικά στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (30 του Ιούλη). Κατά τη γνώμη των 311 αναλυτών, η απαισιόδοξη εικόνα που κυριαρχούσε έως τώρα προερχόταν από τα επιχειρησιακά κοντσέρν, τους οικονομικούς συνδέσμους και την πολιτική, με σκοπό να πιέσουν τους Γερμανούς εργαζόμενους και τα συνδικάτα να μην απαιτούν αυξήσεις και να δεχτούν αύξηση των ωρών εργασίας, χωρίς αντίστοιχη αμοιβή.

Οι ανώνυμοι, έως τώρα, αναλυτές στηρίζουν την άποψή τους στα εξής:

Πρώτον, δεν είναι ορθό το επιχείρημα ότι οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν. Στη βάση αυτή ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει επέμβει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΖΒ) και έχει ζητήσει να πάρει μέτρα για ένα φθηνό ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μόνον το Μάη αυτού του έτους οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν σε 54,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εσφαλμένο είναι κατά τη γνώμη των αναλυτών και το συμπέρασμα ότι η μεταφορά γερμανικών επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλά ημερομίσθια, π.χ., στην Ουγγαρία και στην Τσεχία, είναι σε βάρος της γερμανικής οικονομίας. Κατά κανόνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι μεταφερόμενες επιχειρήσεις σε χώρες φθηνού ημερομισθίου αποτελούν μόνον τον επιμηκυνόμενο πάγκο γερμανικών επιχειρήσεων και γονιμοποιούν τη γερμανική παραγωγή.

Οσοι κάνουν λόγο για εξαφάνιση της γερμανικής βιομηχανίας κρίνουν εσφαλμένα, κατά τη γνώμη των αναλυτών. Η γερμανική βιομηχανία αυξήθηκε από το 1996 κατά 12%, σύμφωνα με στοιχεία της Εκδοτικής Τράπεζας της Ρώμης. Ακόμα και με τις χώρες φθηνού ημερομισθίου η γερμανική βιομηχανία μηχανοκατασκευών έχει να επιδείξει επικερδείς συναλλαγές. Με τη ΛΔ της Κίνας οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2002 κατά 20% σε 14,5 δισ. ευρώ. Αναφέρονται στη συνέχεια χώρες, στις οποίες η γερμανική βιομηχανία έχει αναλάβει την κατασκευή διαφόρων μεγάλων έργων (Τουρκία, Μοζαμβίκη, Φιλιππίνες) και στη ΛΔ της Κίνας η «Φολκσβάγκεν» (VW) πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα από την ίδια τη γερμανική αγορά.

Επιπλέον οι ιδιωτικές γερμανικές συναλλαγές υποστηρίζονται με κρατικές εγγυήσεις (χέρμες).

Οι αναλυτές καταρρίπτουν ένα τελευταίο επιχείρημα, ότι δηλαδή τα υψηλά παράπλευρα έξοδα συντελούν στην εξασθένιση της γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο Conference Board, υποστηρίζουν οι αναλυτές, κάθε ώρα εργασίας στη Γερμανία παράγει προϊόντα αξίας 40 δολαρίων, δηλαδή μεγαλύτερης αξίας από μια ώρα εργασίας σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ.

«Το ότι η ευημερία (κονγιουκτούρα) παρ' όλα αυτά χωλαίνει, έχει ένα λόγο - ότι κοιμάται η εσωτερική ζήτηση. Οικογένειες και φίρμες ξοδεύουν απλούστατα λίγα χρήματα». Εκεί καταλήγουν οι 311 αναλυτές.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Στα δικαστήρια για τις ... καρέκλες

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της «Εταιρίας Καυσίμων ΑΕ - ΟΕΚ» (θυγατρική της «Ολυμπιακής Αεροπορίας») Μιχ. Καραλή, κατέθεσε χτες η διοίκηση της εταιρίας, ζητώντας την απομάκρυνσή του από τα γραφεία της ΟΑ στο αεροδρόμιο Σπάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΑ, ο Μ. Καραλής αρνείται να εγκαταλείψει το γραφείο του, αν και δεν κατέχει πλέον θέση ευθύνης, καθώς έληξε η θητεία του χωρίς να ανανεωθεί. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οξύνεται η σύγκρουση συμφερόντων για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι», ενόψει του ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων της ΟΑ και την ίδρυση της «Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας».

«Ανθρακες ο θησαυρός» αποδείχτηκαν οι αυτόκλητοι Ελληνοαμερικανοί «σωτήρες» της ΟΑ - δηλαδή οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Hellenic Foundation ltd» - που εμφανίστηκαν «έτοιμοι» να εξαγοράσουν το 100% του ομίλου εταιριών της Ολυμπιακής, οι οποίοι χτες αρνήθηκαν ακόμα και να γνωστοποιήσουν τη διεύθυνση του Ιδρύματός τους στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ