Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ασέλγεια σε βάρος της αλήθειας

Ο εξωραϊσμός της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής και της νέας ΚΑΠ, μέσω της υποτίμησης του νου των αγροτών είναι το κύριο προεκλογικό «ατού» της κυβέρνησης, που θα ήθελε τους Ελληνες αγρότες να ...ευγνωμονούν το ΠΑΣΟΚ!

Σεμινάριο ψεύδους και φτηνού λαϊκισμού, κατά τη συνήθη κυβερνητική τακτική, παρέδωσαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο γραμματέας του ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και πλήθος άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, με τις θέσεις και απόψεις που διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «η ελληνική γεωργία μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», που διοργάνωσε ο Τομέας Αγροτικού του «Κινήματος», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πραγματικά, η έναρξη της «πορείας προς τους αγρότες», ήταν εντυπωσιακή, αφού διέθεσε αμέτρητα και ασύλληπτα ψεύδη για να παρουσιαστεί η χειρότερη -μέχρι σήμερα- Κοινή Αγροτική Πολιτική που εγκρίθηκε κατά την Ελληνική Προεδρία, ως μέγιστη κυβερνητική επιτυχία. Το μπαράζ ψευδολογίας άνοιξε με τον γραμματέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκα, συνεχίστηκε με τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Δρυ και ολοκληρώθηκε με τον Κ. Σημίτη, κάνοντας ακόμα και αυτά τα μέλη του κόμματος που παρευρέθηκαν, να αποχωρούν «διακριτικά» από την αίθουσα και να μαζεύονται στις παρακείμενες καφετέριες, για να πάρουν μιαν ανάσα.

Ο Γ. Δρυς, στην ομιλία του, εκθείασε τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ, φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξει και τη σημαντική προσπάθεια του πρωθυπουργού που «με τις σαφείς οδηγίες του και τις καίριες παρεμβάσεις του συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας». Και φυσικά έδωσε «όρκο πίστης» στον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι ο ίδιος θα τεθεί στην «πρωτοπορία» για την τόνωση της αυτοπεποίθησης των στελεχών του κόμματος στην ύπαιθρο. Ο υπουργός Γεωργίας, έδειξε το ταλέντο του στην ταχυδακτυλουργία, αφού από τη μια πανηγύριζε για την καθιέρωση μέσω της ΚΑΠ, της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή και τη διαφοροποίηση των επιδοτήσεων (το περιβόητο μοντιουλέισον) και στη συνέχεια πανηγύριζε ξανά επειδή εξαιρέθηκαν τα νησιά του Αιγαίου και από την αποσύνδεση και από το μοντιουλέισον! Το ίδιο έκανε αναφερόμενος στις επερχόμενες αναθεωρήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς, ελαιολάδου, καπνού και βάμβακος. Σημαντική νίκη που αυτές θα βασίζονται στους στόχους και τη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ από τη μια, αλλά θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη και αντιπαράθεση με τους εταίρους στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, για να εξασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα. Και, φυσικά, δεν ξέχασε να αναφερθεί στους καρεκλοκένταυρους της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, με τους οποίους θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα «η σκληρή δουλιά και η συνεργασία».

Οι πονηροί αγρότες...

Το σεμινάριο ψεύδους ολοκληρώθηκε από τον «καθηγητή», Κ. Σημίτη, ο οποίος παρουσίασε δεκάδες «αδιάψευστα» αριθμητικά στοιχεία που «αποδεικνύουν» ότι το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, και ιδιαίτερα από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας κι έπειτα (σ.σ. δηλαδή από όταν ανέλαβε αυτός πρωθυπουργός) ζουν μέσα στη ...χλιδή. Αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 13,8%, μείωση του πληθωρισμού, μείωση των επιτοκίων των αγροτικών δανείων, μείωση του κόστους χρήματος για τους αγρότες. Αυτά και ακόμα περισσότερα θα έρθουν με τη νέα ΚΑΠ, αφού τώρα πια «οι αγρότες παύουν να επιδίδονται στο κυνήγι των επιδοτήσεων και προσαρμόζουν τις επιλογές τους στη ζήτηση της αγοράς» και «οι ενισχύσεις υπέρ των μεγάλων παραγωγών θα μειωθούν». Και οι μεγάλοι παραγωγοί κατά τον Κ. Σημίτη είναι όσοι λάμβαναν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ! Και το κυριότερο για τον πρωθυπουργό: «Η νέα ΚΑΠ είναι περισσότερο συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «πονηρούς αγρότες», οι οποίοι μοναδικό τους μέλημα έχουν να μην ακολουθούν τους κοινοτικούς κανονισμούς. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης: «Οι παρατυπίες και η μη εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών έχουν τη ρίζα τους σε μια νοοτροπία μέρους των αγροτών μας ότι μπορούν να είναι πιο πονηροί από τις ελεγκτικές αρχές, που δεν είναι. Το υπουργείο Γεωργίας θα έχει πολλή δουλιά στον τομέα αυτό». Αποδεικνύοντας ότι η αντίληψη του παλιού του συνεργάτη από την «ομάδα των τεσσάρων» Θ. Πάγκαλου, που θεωρεί τους αγρότες «γαϊδούρια» αποτελεί τη βάση της αγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ