Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τιμές «έπεσαν», αλλά η ακρίβεια είναι εδώ!

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποδείξει -με τη δημοσιοποίηση επιλεκτικών στοιχείων- ότι τα «μέτρα» της κυβέρνησης οδήγησαν σε μείωση των τιμών! Σύσκεψη για την ακρίβεια και στη Θεσσαλονίκη

Οι τιμές έπεσαν, η ακρίβεια όμως παραμένει! Αυτό προκύπτει από τις τιμές λαϊκών αγορών που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης, για να στηρίξει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσον αφορά στους χειρισμούς της για την «αντιμετώπιση» της ακρίβειας. Μ' αυτό τον τρόπο το υπουργείο επιχειρεί να αποδείξει την... αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών λεονταρισμών απέναντι στους κερδοσκόπους και των εκβιασμών και του διασυρμού ενός ολόκληρου κλάδου, όπως είναι οι πωλητές λαϊκών αγορών, που το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο στόχαστρο της κυβερνητικής προπαγάνδας και των υποστηρικτών της. Ενός κλάδου, που, σε τελευταία ανάλυση, δεν παύει σε κάθε περίπτωση να είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας στην υπόθεση της διαμόρφωσης των τιμών.

Εξάλλου, ακόμα και οι μειώσεις τιμών για τις οποίες κομπάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης δηλώνοντας ότι «κερδήθηκε η μάχη της λαϊκής» και αφορούν μέσους όρους των μηνών Ιούνη - Ιούλη περιορίζονται στα δεκαέξι από τα τριάντα πέντε προϊόντα που λαμβάνονται υπόψη κατά τις τιμοληψίες (δηλαδή ούτε στα μισά) και τελικά, στο διά ταύτα ελέγχεται πόσο σημαντικές είναι όταν και μετά τη μείωση εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα που δύσκολα τα λαϊκά νοικοκυριά μπορούν να γεμίσουν το καλάθι της λαϊκής. Εξάλλου, οι ταυτόχρονες αυξήσεις που σημειώθηκαν στα υπόλοιπα δεκαεννέα προϊόντα φτάνουν μέχρι και 30,24%.

Την ίδια στιγμή, στα παλιά τους τα παπούτσια εξακολουθούν να γράφουν οι κερδοσκόποι και στο μέτωπο των τιμών των υγρών καυσίμων την... «αυστηρή προειδοποίηση» του υπουργείου Ανάπτυξης για επιβολή πλαφόν μέσα στις επόμενες μέρες στο βαθμό που δε μειωθούν οι τιμές σε περιοχές όπου είχαν διαμορφωθεί σε εξόφθαλμα υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, μία από τις περιοχές όπου εντοπιζόταν το πρόβλημα, «έπιασαν» τόσο πολύ... τόπο οι σχετικές «απειλές», που με βάση τις μέσες τιμές που κατέγραψαν τα κλιμάκια του υπουργείου στις 29 του μήνα, όχι μόνο οι όποιες μειώσεις ήταν αμελητέες, αλλά υπήρχαν και αυξήσεις σε σύγκριση με τις τιμοληψίες της 21/7. Για παράδειγμα στην Ιεράπετρα η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 0,810 ευρώ το λίτρο από 0,806, στον Αγ. Νικόλαο σε 0,808 από 0,805 ευρώ, στο Ηράκλειο σε 0,799 ευρώ από 0,797 ευρώ το λίτρο.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Οι λαϊκές αγορές μπήκαν και πάλι στο στόχαστρο στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων των φορέων του εμπορικού κόσμου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του νομάρχη, Π. Ψωμιάδη. Παρά την αναγγελία ότι η σύσκεψη θα αφορούσε τον έλεγχο των τιμών στις αγορές της πόλης, καθώς και σε άλλα προβλήματα του εμπορίου, το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν η αισχροκέρδεια των λαϊκών αγορών, μέχρι του σημείου που να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα τα προβλήματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που παρατηρούνται αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα, οφείλονται στη λειτουργία των λαϊκών αγορών! Ηταν τόσο έντονη η αίσθηση αυτή στη συζήτηση, που υποχρέωσε το νομάρχη να επισημάνει ότι ασφαλώς και δε φταίνε οι λαϊκές αγορές για το όλο πρόβλημα της ακρίβειας, που παρατηρείται σήμερα. Παρά την επισήμανση αυτή, ωστόσο, η κατεύθυνση στην οποία ο νομάρχης και οι συνεργάτες του κινούνται για την πάταξη, όπως λένε, της αισχροκέρδειας, δε συμπεριλαμβάνει ελέγχους και μέτρα κατά της ασυδοσίας του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, που αποτελεί τη βασική αιτία των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Και στο θέμα αυτό η γαλάζια παράταξη δείχνει ότι ακολουθεί την ίδια τακτική και πολιτική της κυβέρνησης, που όπως παρατήρησε κάποιος στη συζήτηση, «φταίει ο γάιδαρος και χτυπάνε το σαμάρι».

«Η σημερινή τραγική κατάσταση στην αγορά», παρατήρησε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς και της ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής». Κάλεσε, δε, το νομάρχη να πάρει πρωτοβουλίες για να χτυπηθεί η ασύδοτη δράση του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Ο νομάρχης όμως και οι συνεργάτες του δεν είχαν καμία τέτοια πρόθεση. Η σύσκεψη απλώς συγκλήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους και για να προβληθεί το προφίλ του νομάρχη που τάχα ενδιαφέρεται για τα λαϊκά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ