ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Ογδόντα τέσσερις κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Ζοάουν Πεσόα, της βορειοανατολικής Βραζιλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του κρατιδίου Παράιμπα που πρόσθεσε ότι η απόδραση έγινε από ένα τούνελ 50 μέτρων, που είχαν σκάψει οι κρατούμενοι. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δραπέτες είχαν πιθανόν συνεργάτες μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρεις άνδρες συνελήφθησαν και πολλά όπλα κατασχέθηκαν, στο Γιόρκσάιρ της Αγγλίας, σε κοινή επιχείρηση της ιρλανδικής και της βρετανικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ερευνών κατά του ΙΡΑ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πόλης Σαν Μαρτίν, στην κεντρική Κολομβία, από την έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού, ανακοίνωσε η Αστυνομία, η οποία αποδίδει την ενέργεια στις FARC-ΕΡ.

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-- Τουλάχιστον 3 αντάρτες της ισλαμικής αυτονομιστικής οργάνωσης MILF σκοτώθηκαν σε μάχες με στρατεύματα στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης του στελέχους της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια Φαθούρ Ραχμάν αλ Γκόζι. Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κάλεσε το MILF να μην προστατεύσει τον αλ Γκόζι, η σύλληψη του οποίου, όπως είπε, «είναι θεμελιώδης στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ/ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες με Τούρκους στρατιώτες στην πόλη Μαρντίν, στην Ανατολία, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ. Το ΡΚΚ/ KADEK μοιάζει, σύμφωνα με αναλυτές, να απαντά με επιθέσεις στην «μερική αμνηστία» που πρόσφερε η Αγκυρα πριν δύο βδομάδες. Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε διά στόματος του εκπροσώπου της, Τόμας Στεγκ, τις πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Χάντελσμπλατ ότι σχεδιάζει να πουλήσει άρματα μάχης Λέοπαρντ ΙΙ στην Τουρκία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κοινά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια διεξάγουν στην περιοχή Σιντζιάν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, στο πλαίσιο, σύμφωνα με αναλυτές, της προσπάθειας της Κίνας να επιτευχθεί ο «περιορισμός» των αυτονομιστών Ουιγούρων.

ΤΟΚΙΟ.-- Τροπική καταιγίδα που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη βόρεια Ιαπωνία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων δέκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Με καθυστέρηση δύο ημερών ανακοινώθηκε χτες στη Σερβία η ανατροπή τεσσάρων βαγονιών που μετέφεραν τοξικά υλικά απ' την Ουκρανία στην ΠΓΔΜ. Σέρβος αξιωματούχος υποστήριξε πως κατά το συμβάν (που έγινε στα περίχωρα του Βελιγραδίου) δε σημειώθηκε διαρροή των επικίνδυνων τοξικών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Πληροφορίες για επόμενους στόχους...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Για την ύπαρξη μίας 15μελούς ομάδας κομάντος αυτοκτονίας της «Τζεμάα Ισλαμίγια» που έχει θέσει στο στόχαστρό της πρεσβείες δυτικών χωρών, στελέχη του κόμματος της Ινδονήσιας Προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι αλλά και τα γραφεία μίας πλειάδας αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην Τζακάρτα, προειδοποίησαν χτες οι ινδονησιακές αρχές. Μάλιστα, ο αρχηγός της ινδονησιακής αστυνομίας έδωσε χτες το πρωί στη δημοσιότητα τα σκίτσα δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση της προηγούμενης βδομάδας στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτα που πλέον μετρά 11 νεκρούς και 150 τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ» αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας κομάντος αυτοκτονίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια», υποστήριξε πως αυτή αποκαλείται «Λασκάρ Κχος» («Ειδική Δύναμη»). Σε έγγραφα της οργάνωσης που βρέθηκαν κατά τις (προ μηνός) επιδρομές αστυνομικών σε πόλη της Ιάβας βρέθηκαν ατζέντες, χάρτες και πληροφορίες που φωτογράφιζαν ως στόχους μεταξύ άλλων τα γραφεία των ακόλουθων πετρελαϊκών εταιριών: «Χάλιμπαρτον», «Εξον - Μόμπιλ», «Γιουνοκάλ», «Κάλτεξ», «Κονόκο Φίλιπς», «Γιούνιον Τέξας», «Πρεμιέρ Οιλ». Μάλιστα, διευθυντικά στελέχη αυτών των εταιριών φέρονται να ενημερώθηκαν σχετικώς από Ινδονήσιους αστυνομικούς αξιωματούχους στη διάρκεια «συνάντησης» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα προ της επίθεσης στο ξενοδοχείο «Μάριοτ».

Νωρίτερα (προχτές) ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το έδαφος της χώρας του είναι «αδιάβλητο» από τις επιθέσεις τρομοκρατών. Πρόσθεσε δε, πως μεταξύ αυτών των στόχων είναι πρεσβείες δυτικών χωρών στην Ινδονησία, αλλά και τα αεροσκάφη της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας «Κουάντας» τα οποία, όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Σίδνεϊ «Τσάνελ Νάιν», «θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμη και να πληγούν από τρομοκρατικούς πυραύλους εδάφους - αέρος».

ΕΥΡΩΠΗ
Επιμένει ο καύσωνας

Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο απολογισμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται καθημερινά, ενώ πλέον σε Γαλλία και Ολλανδία ενδέχεται να ενσκήψουν προβλήματα στην παροχή ρεύματος

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Βαρκελώνης και κατέκαψε περισσότερα από 13.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Επίσης, 3 ακόμη άτομα πέθαναν εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη ζέστη στην Ισπανία έφτασε πλέον τους 22.

Στην Πορτογαλία από τις πυρκαγιές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι και έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι υπηρεσίες της χώρας τις τεράστιες πυρκαγιές.

Στη Γαλλία την ίδια στιγμή οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν «πυρηνικές ανησυχίες». Η υπουργός Βιομηχανίας Νικόλ Φοντέν, αναφερόμενη στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι η «κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών που σημειώνονται στα πυρηνοκίνητα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κυβερνητικών αξιωματούχων και ειδικών της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Στη Γαλλία λειτουργούν 58 πυρηνοκίνητοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, ο επικεφαλής της «Ενωσης Γιατρών για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών» Πατρίκ Πελού, δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι - κυρίως ηλικιωμένοι - πέθαναν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού από περιστατικά σχετιζόμενα με τη ζέστη της περασμένης βδομάδας.

Στη Χάγη, η ολλανδική κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια κήρυξε «κόκκινο συναγερμό» για το ενδεχόμενο να σημειωθούν ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εξαιτίας του καύσωνα τα αποθέματα ενέργειας έχουν πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Παράλληλα, στη Βρετανία την Κυριακή σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και δεκάδες χρόνια -38,1 βαθμοί Κελσίου.

Τέλος, στην Ιταλία περισσότερες από 20 πυρκαγιές έχουν πλέον κατασβεστεί ή τεθεί υπό έλεγχο αν και φωτιές μαίνονται ακόμα στην περιοχή του Φριούλι - Βενέτσια Ζιλιέν, αλλά και στο γειτονικό Πορντενόνε. Η ιταλική αστυνομία ισχυρίζεται ότι προέβη και σε συλλήψεις ύποπτων εμπρηστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ