Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Επιμένει ο καύσωνας

Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο απολογισμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται καθημερινά, ενώ πλέον σε Γαλλία και Ολλανδία ενδέχεται να ενσκήψουν προβλήματα στην παροχή ρεύματος

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Βαρκελώνης και κατέκαψε περισσότερα από 13.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Επίσης, 3 ακόμη άτομα πέθαναν εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη ζέστη στην Ισπανία έφτασε πλέον τους 22.

Στην Πορτογαλία από τις πυρκαγιές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι και έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι υπηρεσίες της χώρας τις τεράστιες πυρκαγιές.

Στη Γαλλία την ίδια στιγμή οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν «πυρηνικές ανησυχίες». Η υπουργός Βιομηχανίας Νικόλ Φοντέν, αναφερόμενη στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι η «κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών που σημειώνονται στα πυρηνοκίνητα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κυβερνητικών αξιωματούχων και ειδικών της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Στη Γαλλία λειτουργούν 58 πυρηνοκίνητοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, ο επικεφαλής της «Ενωσης Γιατρών για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών» Πατρίκ Πελού, δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι - κυρίως ηλικιωμένοι - πέθαναν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού από περιστατικά σχετιζόμενα με τη ζέστη της περασμένης βδομάδας.

Στη Χάγη, η ολλανδική κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια κήρυξε «κόκκινο συναγερμό» για το ενδεχόμενο να σημειωθούν ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εξαιτίας του καύσωνα τα αποθέματα ενέργειας έχουν πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Παράλληλα, στη Βρετανία την Κυριακή σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και δεκάδες χρόνια -38,1 βαθμοί Κελσίου.

Τέλος, στην Ιταλία περισσότερες από 20 πυρκαγιές έχουν πλέον κατασβεστεί ή τεθεί υπό έλεγχο αν και φωτιές μαίνονται ακόμα στην περιοχή του Φριούλι - Βενέτσια Ζιλιέν, αλλά και στο γειτονικό Πορντενόνε. Η ιταλική αστυνομία ισχυρίζεται ότι προέβη και σε συλλήψεις ύποπτων εμπρηστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ