ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αίσχους συνέχεια

Καθημερινές είναι οι αντικατοχικές διαδηλώσεις

Associated Press

Καθημερινές είναι οι αντικατοχικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ιρακινή αντίσταση κρατά, παρά την καταστολή, και ένα ακόμη μέλος των κατοχικών δυνάμεων έχασε τη ζωή του, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην πόλη Ντάουρ, βορείως της Βαγδάτης, τη στιγμή που περνούσε φάλαγγα τεσσάρων οχημάτων, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες ανήκουν στην 4η Μεραρχία Πεζικού.

Από την Τρίτη το πρωί, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ σε τρεις ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους από την 1η Μαΐου, που έληξε τυπικά ο πόλεμος έφτασε στους 59, ενώ 62 έχουν σκοτωθεί εκτός μαχών στο Ιράκ.

Ομως το μένος των κατακτητών, που εκδηλώνεται παντοιοτρόπως, χτες κόστισε τη ζωή σε ένα παιδί ενώ τουλάχιστον τέσσερις άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες. Πρόκειται για τα θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ιρακινών και κατοχικών στρατευμάτων, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συλλήψεις. Ενας Ιρακινός στρατηγός κι ένας πρώην αξιωματούχος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στα νότια του Τικρίτ. Επιπλέον, συνελήφθησαν άλλοι 12 Ιρακινοί, οι οποίοι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ανήκουν σε οικογένεια προσκείμενη στον Σαντάμ.

Προς συμφωνία το ΣΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που χαιρετίζει τη σύσταση του νέου 25μελούς Συμβουλίου Διακυβέρνησης στο Ιράκ και τυπικώς καθορίζει την αποστολή βοήθειας του ΟΗΕ στη χώρα.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, συνήλθαν κεκλεισμένων των θυρών, για να μελετήσουν την ακριβή διατύπωση του προσχεδίου που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή η Ουάσιγκτον. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πέντε, το κείμενο θα κυκλοφορήσει και στα 15 μέλη του Συμβουλίου, ώστε να προετοιμαστούν για την ψηφοφορία.

«Εμπιστη γοργόνα»

Σε μια εντελώς διαφορετική αλλά πολύ σχετική εξέλιξη, χτες ξεκίνησαν στα διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, τα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ασκήσεις αυτές, οι έκτες του είδους από το 1998, φέρουν την ονομασία «Εμπιστη Γοργόνα VI», (Reliant Mermaid VI) και επικεντρώνονται σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και στο συντονισμό των στρατιωτικών διοικήσεων των τριών χωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Στις ασκήσεις μετέχουν πολεμικά πλοία, αναγνωριστικά αεροπλάνα και αεροπλάνα θαλάσσιας διάσωσης, καθώς και ελικόπτερα των τριών χωρών. Στρατιωτικοί παρατηρητές της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, πρόκειται να παρακολουθήσουν επίσης τα γυμνάσια αυτά.

Σε αυτοάμυνα το τεθωρακισμένο!

Τέλος, το όνειδος των κατακτητών που ήδη έχει αποτυπωθεί στην περίπτωση της επίθεσης κατά του ξενοδοχείου Palestine της Βαγδάτης, τον περασμένο Απρίλη, σκοτώνοντας δύο δημοσιογράφους, κορυφώθηκε με το πόρισμα της έρευνας των κατοχικών δυνάμεων, που ούτε λίγο ούτε πολύ τονίζει ότι τεθωρακισμένο βρέθηκε σε άμυνα και έδρασε με «αρμόζοντα τρόπο» και φυσικά απαλλάσσει τους στρατιώτες από κάθε ευθύνη.

Ο 37χρονος Χοσέ Κούζο, Ισπανός εικονολήπτης, που εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco, και ο 35χρονος Ουκρανός συνάδελφός του Τάρας Πρότσιουκ του πρακτορείου «Ρόιτερ», είχαν βρει το θάνατο στις 8 Απριλίου από πυρά αμερικανικού άρματος μάχης, που έβαλε κατά του ξενοδοχείου, όπου είχε καταλύσει τις μέρες του πολέμου σχεδόν το σύνολο των πολεμικών ανταποκριτών. Αλλοι τρεις δημοσιογράφοι του «Ρόιτερ» είχαν τραυματιστεί από τα ίδια πυρά τη μέρα εκείνη, όταν στους κεντρικούς δρόμους της Βαγδάτης μαίνονταν σφοδρές μάχες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι αμερικανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι είχαν ακούσει ένα ραδιοφωνικό σταθμό του ιρακινού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο ένας ελεύθερος σκοπευτής, που βρισκόταν στο κτίριο συντόνιζε μια επίθεση εναντίον τους.

Στο μεταξύ η οικογένεια του Χοσέ Κούζο, που σκοτώθηκε από τα αμερικανικά πυρά κατήγγειλε ως ψευδή τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας, που χαρακτηρίζει την πράξη αυτή ως πράξη αυτοάμυνας, και τόνισε ότι αποβλέπει απλώς και μόνο στη συγκάλυψη ενός εγκλήματος πολέμου.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφεύγει για την ώρα να προβεί στο παραμικρό σχόλιο. Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση και διευκρίνισε ότι η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ανα Παλάθιο διαβίβασε το πόρισμα της έρευνας στην οικογένεια του Κούζο.

Η οικογένεια του Κούζο έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος υποστήριξε ανεπιφύλακτα τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και κατά τριών Αμερικανών στρατιωτικών, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

ΛΙΒΕΡΙΑ
«Μίνι» αμερικανική «εμπλοκή» και λεηλασίες πεινασμένων...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αργά, αλλά σταθερά, φαίνεται να εντείνεται (και ορατώς...) η στρατιωτική εμπλοκή των Αμερικανών στη Λιβερία. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων που πλέουν ανοιχτά των ακτών της συγκεκριμένης δυτικοαφρικανικής χώρας, Τόμας Τέρνερ, μίλησε για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας -μικρής σε αριθμό-αμερικανικής δύναμης ταχείας επέμβασης στη Λιβερία η οποία θα συνδράμει τη δυτικοαφρικανική δύναμη επιβολής ειρήνης «σε περίπτωση προβλήματος ή έκτακτες περιπτώσεις». Σύμφωνα δε με πηγή του Πενταγώνου, οι Αμερικανοί πεζοναύτες που θα αποτελέσουν αυτή τη δύναμη ταχείας επέμβασης «θα είναι μερικές χούφτες ανδρών»...

Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας, Μόσες Μπλα, ανήγγειλε -μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη - πως «πολύ σύντομα» θα αρχίσουν οι «περιπολίες ασφαλείας» των αμερικανικών αεροσκαφών από τα τρία πολεμικά πλοία που πλέουν ανοιχτά των λιβεριανών ακτών. Ο Λιβεριανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Σύμφωνα με τον πρεσβευτή Μπλάνεϊ, εντός λίγων ωρών θα δείτε αμερικανικά μαχητικά αεριωθούμενα να περιπολούν στους ουρανούς της Λιβερίας, για να φέρουν την ειρήνη στη χώρα»!

Στρατιές πεινασμένων...

Κατά τα λοιπά, η (προγραμματισμένη για σήμερα...) προσπάθεια ευρείας ανάπτυξης των μερικών εκατοντάδων Νιγηριανών στρατιωτών που βρίσκονται εδώ και ένα δεκαήμερο στη Λιβερία δε φαίνεται ιδιαίτερα εύκολη, καθώς η κατάσταση στη Μονρόβια, όπου εκατοντάδες χιλιάδες δυσκολεύονται να βρουν στοιχειώδη τροφή, παραμένει ήρεμη πλην ηλεκτρισμένη.

Εκτροπα σημειώθηκαν χτες το πρωί μετά την προχτεσινοβραδινή συμφωνία του (πανταχού παρόντα...) Αμερικανού πρέσβη στη Λιβερία, Τζον Μπλάνεϊ, του Αμερικανού στρατηγού, Τ. Τέρνερ, και του Νιγηριανού διοικητή της δυτικοαφρικανικής δύναμης Φέστους Οκόνκουο, με τους αντάρτες της οργάνωσης «LURD», για αποχώρηση των τελευταίων από το προπύργιό τους στο επίνειο της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες Λιβεριανοί, καταπονημένοι από τις κακουχίες και την εδώ και καιρό εφιαλτική έλλειψη τροφίμων, όρμησαν στο λιμάνι αμέσως μετά την αποχώρηση των πρώτων ανταρτών, λεηλατώντας αποθήκες τροφίμων οργανώσεων αρωγής...

Ανδρες, γυναίκες και παιδιά όρμησαν στα κοντέινερ του λιμανιού ψάχνοντας μανιωδώς για οποιαδήποτε αποθέματα σε τρόφιμα. Κάποια στιγμή, οι αντάρτες έριξαν πυρ στον αέρα για να σταματήσουν τους πεινασμένους επιδρομείς που πανικοβλήθηκαν φεύγοντας με ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν με τα χέρια...

Αργότερα αναφέρθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην ανταρτική οργάνωση «MODEL» και δυνάμεις του στρατού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβερίας, Μπουκάναν. Οι Νιγηριανοί στρατιώτες που ήταν κοντά στο πεδίο των μαχών προτίμησαν να μην επέμβουν άμεσα, αλλά να επιστρέψουν στο στρατηγείο τους -διεθνές αεροδρόμιο της Μονρόβια - για περαιτέρω οδηγίες...

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πράκτορες... έμποροι όπλων και «τρομοκράτες» φαντάσματα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν στο Νιούαρκ της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ, κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν σε σχέδιο κατάρριψης επιβατικού αεροσκάφους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας Βρετανός ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει πύραυλο εδάφους - αέρος σε υποψήφιους τρομοκράτες.

Η σύλληψή του Βρετανού, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, έγινε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις μετά από... συντονισμένη επιχείρηση του FBI, των βρετανικών και των ρωσικών αρχών. Το BBC μετέδωσε ότι ο άνδρας είναι ένας Βρετανός έμπορος όπλων που μετέφερε ένα ρωσικό πύραυλο «Igla» στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιχείρησε να τον πουλήσει σε ένα μουσουλμάνο «εξτρεμιστή», ο οποίος όμως ήταν... πράκτορας του FBI.

Πηγές από το FBI διέψευσαν την πληροφορία ότι στόχος των επίδοξων τρομοκρατών ήταν το αεροπλάνο του Προέδρου των ΗΠΑ, «Air Force One».

Στο μεταξύ, υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος η «British Airways» αποφάσισε την αναστολή των πτήσεών της προς τη Σαουδική Αραβία, όπου το τελευταίο τριήμερο μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και εξτρεμιστών - που κατά δηλώσεις Σαουδάραβα αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον σχεδίαζαν χτύπημα κατά βρετανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το «Reuters», η κίνηση της «British Airways» είναι προληπτική και ισχύει «μέχρι νεοτέρας εντολής» στην αναστολή του συνόλου των πτήσεών της προς τη Σαουδική Αραβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ