ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σε εξέλιξη το σχέδιο ανατροπής από τις ΗΠΑ

Associated Press

Εχοντας δυσκολία να προωθήσουν την υιοθέτηση μέτρων, όπως ακόμη σκληρότερες κυρώσεις -εάν είναι δυνατόν να υπάρχουν- ενάντια στο νησί της Επανάστασης, η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Μπους, θα αναπτύξει «σχέδιο που συνίσταται από συγκεκριμένα και καθορισμένα μέτρα, που θα ληφθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», όπως δήλωσε ο νεοδιορισθείς ανώτατος σύμβουλος για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, Ρότζερ Νοριέγκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press».

Με άλλα λόγια, πίεση για «δημοκρατική μετάβαση στην Κούβα», διαμέσου της συνεχούς διογκούμενης διεθνούς πίεσης και ακόμη μεγαλύτερη και σθεναρή υποστήριξη προς τους Κουβανούς αντιφρονούντες. Μάλιστα, για την επίτευξη του στόχου, ήδη η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποσπάσει 3 στελέχη της και τα απέστειλε στο Μαϊάμι(!) ώστε να διαβουλευτούν με τα ηγετικά στελέχη της κουβανο-αμερικανικής κοινότητας. Μιας κοινότητας που για δεκαετίες έχει εξαπολύσει εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του νησιού της Επανάστασης...

Τα μέλη αυτής της ειδικής αποστολής, ο Οτο Ράιχ, ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Λατινική Αμερική, ο ειδικός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κούβα, Νταν Φισκ, και ο Αντόλφο Φράνκο, αναπληρωτής διαχειριστής του προγράμματος AID, το οποίο επιβλέπει το πρόγραμμα της Κούβας και στηρίζει τουλάχιστον 12 «οργανώσεις», τις οποίες προσπάθησαν να καταστήσουν το «Δούρειο Ιππο», (όπως αυτές των «ανεξάρτητων δημοσιογράφων» και τους «αυτόνομους υπέρμαχους της κοινωνίας των πολιτών») για την ανατροπή της κουβανικής Επανάστασης.

Εσωτερικές διχογνωμίες

Από τους εορτασμούς στην επέτειο της επίθεσης στην Μονκάδα, ένα στρατόπεδο στην ομώνυμη πόλη -λιμάνι, που αποτέλεσε την απαρχή για την ανατροπή του διεφθαρμένου δικτάτορα Φουλγκέντσιο Μπατίστα

Associated Press

Από τους εορτασμούς στην επέτειο της επίθεσης στην Μονκάδα, ένα στρατόπεδο στην ομώνυμη πόλη -λιμάνι, που αποτέλεσε την απαρχή για την ανατροπή του διεφθαρμένου δικτάτορα Φουλγκέντσιο Μπατίστα
Στο μεταξύ, ο πολύ γνωστός και φυσικά όχι εξαιρετέος, Φρανκ Καλσόν, στέλεχος της «μαφίας» του Μαϊάμι -που έχει ηγηθεί πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του νησιού της Επανάστασης, όπως στην περίπτωση παραβίασης του εθνικού χώρου της Κούβας με ιδιωτικά αεροσκάφη για δολιοφθορές, τα οποία τελικά μετά από πάμπολλες προειδοποιήσεις καταρρίφτηκαν από την αεροπορία της Κούβας- και επικεφαλής του «Κέντρου για μία Ελεύθερη Κούβα, δήλωσε πολύ απλά, ότι ολόθερμα στηρίζει το διορισμό του Ρότζερ Νοριέγκα. Ενός ανθρώπου που υπήρξε πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και για περίοδο βοηθός του γερουσιαστή Τζέσε Χελμς, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια μέλη του Κογκρέσου που εκπόνησε και τον περίφημο νόμο Χελμς - Μπάρτον, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο με την απόλυτη στήριξη (και την οικονομική) για πρόκληση ανατρεπτικών ενεργειών εντός της κουβανικής επικράτειας.

Ωστόσο, ο Καλσόν, εξέφρασε και μία σχετική δυσαρέσκεια που απορρέει από την ανυπομονησία του... τόνισε λοιπόν ότι έχει αμφιβολίες σχετικά με τη «γραφειοκρατική θέληση» του Νοριέγκα να εκπληρώσει επιτυχώς την πολιτική Μπους, και απαντώντας στο Νοριέγκα -που χαρακτήρισε «μεγάλη τραγωδία» ότι το ζήτημα της Κούβας αντιμετωπίζεται συνολικά «ως η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας και όχι τι συμβαίνει εντός»- διατύπωσε τις διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του «κουβανικού καθεστώτος», που χρειάζεται τη λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων, τα οποία δεν αποφασίζει να λάβει η αμερικανική κυβέρνηση. Δηλαδή τι ακριβώς; Να κηρύξει τον πόλεμο; Ισως αυτό εννοεί ο Καλσόν, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι το εμπάργκο, οι απαγορεύσεις στις ταξιδιωτικές βίζες και όλα τα μέτρα παραμένουν ως έχουν, όπως τονίζουν όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, «όσο δε σημειώνεται πρόοδος αναφορικά στον εκδημοκρατισμό της».

«Ζήτω ο Φιντέλ» γράφουν οι δρόμοι της Κούβας

Associated Press

«Ζήτω ο Φιντέλ» γράφουν οι δρόμοι της Κούβας
Το σχέδιο ανατροπής, ο Νοριέγκα παραδέχεται ότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα αναφορικά στην εφαρμογή του, αφού η διεθνής κοινότητα παραμένει απρόθυμη να στηρίξει τα αμερικανικά σχέδια και έδωσε ως παράδειγμα τις ψηφοφορίες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχεδόν ομόφωνες με εξαίρεση τις ψήφους των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Κατά το Νοριέγκα ο στόχος των ΗΠΑ «στην έκφραση της αλληλεγγύης της προς τους αντιφρονούντες» θα είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική εάν έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές και οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλώσει σημάδια στήριξης προς αυτή την προσέγγιση.

Ανησυχούν για την υγεία τους...

Ετσι, μάλλον σε αυτή την τακτική θα πρέπει να αποδοθούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την υγεία των «κρατουμένων αντιφρονούντων». Μόλις τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» για την κακή κατάσταση της υγείας των φυλακισμένων Κουβανών αντιφρονούντων και κάλεσε τις αρχές της χώρας να διαθέσουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους κρατουμένους. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την υγεία του πιο γνωστού αντιφρονούντα στην Κούβα, του 57χρονου ποιητή και δημοσιογράφου Ραούλ Ριβέρο Καστανιέδα, καθώς και του 62χρονου οικονομολόγου Οσκαρ Εσπινόσα Τσέπε, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, καθώς η κατάστασή τους επιδεινώθηκε μετά τη φυλάκισή τους, στα πλαίσια της επιχείρησης εξάρθρωσης του δικτύου «των μισθοφόρων», όπως τους έχει χαρακτηρίσει η κουβανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε αναίσχυντα: «η κουβανική κυβέρνηση φαίνεται πως υπερβάλλει εξαιρετικά στην απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων αυτών. Θα πρέπει αυθωρεί και παραχρήμα να σταματήσει αυτήν την πρακτική και, τουλάχιστον, να επιτρέψει σε μία κατάλληλη κι αξιόπιστη ανθρωπιστική οργάνωση, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός ή οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", να επιβλέψουν τη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων»!

Οσο για το ίδιο το σχέδιο ανατροπής, σημεία - κλειδιά τουλάχιστον στα πρώτα στάδια και όπως τα σκιαγράφησε ο Νοριέγκα είναι: Να αναχαιτίσουν με ανάλογα αντίμετρα την προσπάθεια παρεμπόδισης που κάνουν οι κουβανικές αρχές, με ηλεκτρονικές παρεμβολές στις εκπομπές από τις ΗΠΑ, που στόχο έχουν την προπαγάνδα και την καθοδήγηση για ανατροπή.

Ενα ακόμη σημείο - κλειδί, η αύξηση της υποστήριξης προς τις «ανεξάρτητες βιβλιοθήκες» και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά την εξάρθρωση του δικτύου, τον περασμένο Μάρτη και Απρίλη, «ώστε να μπορούν να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει στο νησί».

«Οσο οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για στήριξη της εσωτερικής αντιπολίτευσης τόσο περισσότερο υπονομεύουν την ίδια τη θέση τους, αφού παρουσιάζονται ως πράκτορες των ΗΠΑ» αντιτάσσει ο Αμερικανός διπλωμάτης Γουέιν Σμιθ και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, επί κυβερνήσεως Κάρτερ.

Μπορεί να έχει κάποιο δίκιο, αλλά εντέχνως ξεχνά τον πιο σημαντικό παράγοντα. Τον κουβανικό λαό. Αυτόν που υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται την επανάσταση στην Κούβα, την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, «μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους», όπως έχουν βροντοφωνάξει πολλάκις.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Επιτροπή «ΟΧΙ την ΕΕ!»: «Μαζέψτε τους ξένους διπλωμάτες - προπαγανδιστές της ΕΕ»

Αμφίρροπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 14ης Σεπτέμβρη

Η Επιτροπή «ΟΧΙ στην ΕΕ!» κάλεσε την κυβέρνηση της Εσθονίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της προπαγάνδας υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τους ξένους διπλωμάτες. Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ροσμπάλτ», εκπρόσωποι της επιτροπής, που αντιτίθεται στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ, σημείωσαν πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από διπλωμάτες άλλων χωρών, που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση σαν προπαγανδιστές της ένταξης στην ΕΕ. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, αυτή την καμπάνια την πληρώνουν οι Εσθονοί φορολογούμενοι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκαν οι διαδρομές του «ευρω-λεωφορείου» σε διάφορες περιοχές της χώρας και η δωρεάν διανομή γλυκών και αλκοολούχων ποτών στους πολίτες.

Η Επιτροπή «ΟΧΙ στην ΕΕ!»

Ο Ούνο Σίλμπεργκ «Πρόεδρος της Επιτροπής» «ΟΧΙ στην ΕΕ!» δήλωσε ότι στη χώρα υπάρχουν πάνω από 70 ενημερωτικά κέντρα, που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μονόπλευρη ενημέρωση και την προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ, υποσχόμενα στο λαό «χρυσά βουνά» μετά την ένταξη στην ΕΕ. Συνολικά υπολογίζεται ότι στην προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ ξοδεύτηκαν ήδη 3,17 δισεκατομμύρια εσθονικές κορόνες, τη στιγμή που η Επιτροπή «ΟΧΙ στην ΕΕ!» ξόδεψε όλα τα χρήματά της (243 χιλιάδες κορόνες) για την έκδοση μόλις ενός ενημερωτικού περιοδικού, με το οποίο καταρρίπτει τους «μύθους» της ευρω-υποταγής. Οπως σημείωσε ο ίδιος, η ένταξη στην ΕΕ θα σημάνει την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας. Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν την Επιτροπή «ΟΧΙ στην ΕΕ!» βεβαιώνουν πως με βάση τους υπολογισμούς τους θα αποδειχτούν «άνθρακες» τα οικονομικά «οφέλη», που υπόσχονται οι κυβερνώντες από την ένταξη στην ΕΕ. Κι αυτό γιατί η οικονομία της χώρας θα δεχτεί γερά πλήγματα από την άνοδο των τιμών, τον ανταγωνισμό και τη συνολικότερη επέμβαση της ΕΕ στην οικονομική ζωή της χώρας.

Το ζήτημα της ένταξης διασπά το κυβερνών «Κεντρώο Κόμμα»

Εν τω μεταξύ τα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν μοιραστεί σε δύο μεγάλα «στρατόπεδα», στους υποστηρικτές και αντιπάλους της ένταξης. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται δείχνουν πως μέχρι στιγμής οι υποστηρικτές της ΕΕ κερδίζουν μια ελαφριά διαφορά 4% και προηγούνται με 44%-40% έναντι των πολέμιων της ένταξης. Μεταξύ των τελευταίων, βρίσκονται ανομοιόμορφες πολιτικές δυνάμεις, όπως το εκτός νόμου ΚΚ Εσθονίας, αλλά και το «νεοαριστερό» Εσθονικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργασίας, όπως και δεξιά κόμματα, π.χ. το Εσθονικό χριστιανικό λαϊκό κόμμα, ακόμη κι ακροδεξιές ομάδες.

Στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του μεγαλύτερου κόμματος της Εσθονίας, του «Κεντρώου Κόμματος», που στις τελευταίες εκλογές είχε συγκεντρώσει το 25% των ψήφων και αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. Η πλειοψηφία του συνεδρίου, με το 48% των ψήφων, (έναντι 28%) αποφάσισε να εκδοθεί απόφαση του συνεδρίου με την οποία οι ψηφοφόροι του «Κεντρώου Κόμματος» καλούνται να ψηφίσουν ενάντια στην ένταξη της ΕΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται από τη μια να ενισχύσει τους αντιπάλους της ΕΕ λίγο πριν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 14/9/2003, κι από την άλλη επιτείνει την κρίση στο συγκεκριμένο κόμμα. Ηδη η «φιλο-ΕΕ» μειοψηφία του κόμματος αυτού, ανακοίνωσε ότι συστρατεύεται στην Επιτροπή που συσπειρώνει τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του «Κεντρώου Κόμματος» καλεί σε καταψήφιση της ένταξης, επειδή θεωρεί πως αυτή «θα ευνοήσει μόνο το 1/3 του πληθυσμού, την ώρα που θα επιβαρύνει τη ζωή των υπόλοιπων 2/3 της κοινωνίας».

Επιστράτευση της κινδυνολογίας

Η πλειοψηφία, πάντως, του κυβερνητικού συνασπισμού δεν πτοήθηκε από την απόφαση του «Κεντρώου κόμματος» και συνεχίζει την προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ και ως τελευταίο «χαρτί» αναπτύσσει την κινδυνολογία και συγκεκριμένα την «καταστροφή» που θα πλήξει την οικονομία της χώρας σε περίπτωση που η πλειοψηφία ταχθεί ενάντια στην ένταξη. Οπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση ζήτησε από εμπειρογνώμονες να ετοιμάσουν «πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας», για την περίπτωση που η πλειοψηφία πει «όχι» στην ΕΕ. Μάλιστα το «πρόγραμμα» θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν το δημοψήφισμα, ώστε να παρθεί υπόψη από τους ψηφοφόρους. Αναμένεται ότι σ' αυτό το «πρόγραμμα» θα καταγράφονται μια σειρά «αναγκαία» αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο να επηρεαστούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και να ψηφίσουν τελικά υπέρ της ένταξης.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Πείνας και έντασης συνέχεια, ενώ η επέμβαση «ξεδιπλώνεται»,..

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Με το καρότο και το μαστίγιο της Ουάσιγκτον και τις βοηθητικές «ρόδες» του Λάγος αχνοπατεί η «σταθερότητα», που επιβάλλουν οι επεμβατικές δυνάμεις στη Λιβερία.

Μετά την προ δεκαπενθημέρου άφιξη των πρώτων δεκάδων Νιγηριανών στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής δύναμης επιβολής ειρήνης, ήρθαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες ώσπου (στις αρχές της βδομάδας) ακολούθησε ο διοικητής τους, στρατηγός Τόμας Τέρνερ. Ο Τέρνερ έμελλε να είναι εκείνος, που μαζί με τον άνθρωπο της Ουάσιγκτον στη Μονρόβια Αμερικανό πρέσβη Τζον Μπλάνεϊ, παζάρεψε (βράδυ της περασμένης Τρίτης) την αποχώρηση των ενόπλων ανταρτών του Κινήματος «Ενωμένοι Λιβεριανοί για Συμφιλίωση και Δημοκρατία» απ' το επίνειο της λιβεριανής πρωτεύουσας... Ομως, φαίνεται πως στον πρώτο γύρο, οι Αμερικανοί δεν κερδίζουν εύκολα τις εντυπώσεις της «ανθρωπιστικής» τους πολιτικής σε μια χώρα που σήμερα «επιβάλλεται» να «σταθεροποιηθεί», ενόψει της σημερινής και μεσοπρόθεσμης εκμετάλλευσης του πλούσιου σε πετρέλαιο υποθαλάσσιου χώρου της δυτικής Αφρικής...

Επιπλέον, δεκαπέντε μέρες μετά την πρώτη άφιξη των Νιγηριανών στρατιωτών στη Μονρόβια, ούτε οι συγκρούσεις σταμάτησαν, ούτε οι συνθήκες διαβίωσης των καταπονημένων απ' τις συγκρούσεις και τις βάρβαρες σφαγές των Λιβεριανών ούτε στο ελάχιστο δε βελτιώθηκαν... Οι πρόσφατες εικόνες εκατοντάδων Λιβεριανών που εφορμούν σε κοντέινερς του επινείου της Μονρόβια προς αναζήτηση μερικών σάκων αλευριού και ρυζιού είναι εύγλωττες... Απ' την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνον η πείνα, αλλά και οι αρρώστιες που βασανίζουν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού μερικών εκατομμυρίων. Οσο για την ανεργία; Αυτή πλήττει εδώ και χρόνια το 80% του εργατικού δυναμικού. Οσοι, δε, εργάζονται τυγχάνουν μέσων ετήσιων αποδοχών λιγότερων από 80 ευρώ...

Η επέμβαση, λοιπόν, Νιγηριανών και Αμερικανών (με την Ουάσιγκτον από προχτές να προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση εναέριων περιπολιών και στη συγκρότηση μικρής, αλλά «αποτελεσματικής», δύναμης ταχείας επέμβασης Αμερικανών πεζοναυτών στη Λιβερία), διαδραματίζεται πλέον - και στην πράξη...- σε μια χώρα με διαλυμένη υποδομή και με δραματικά καταπονημένο το μεγαλύτερο μέρος του λιβεριανού λαού. Δεν είναι απίθανο δε πως αυτή η δεινή για τους Λιβεριανούς κατάσταση θα συνεχιστεί, καθώς θα ξεδιπλώνεται η εντεινόμενη ξένη επέμβαση στη χώρα τους.

Παρά τα ετεροχρονισμένα ανθρωπιστικά προσχήματα των ιμπεριαλιστών, οι δυνάμεις επέμβασης πατούν ήδη μια γη βαμμένη, τόσα χρόνια, με το αίμα που χύθηκε όχι μόνον απ' τους εμφανείς ντόπιους ενόπλους πρωταγωνιστές (πρώην και νυν ηγέτες), αλλά και με την ομιχλώδη - αλλά διόλου ανεπαίσθητη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ...- ανάμειξη ξένων συμφερόντων (Ουάσιγκτον, παράγοντες της αφροαμερικανικής κοινότητας, μεγάλες εταιρίες εκμετάλλευσης διαμαντιών και όπλων)... Ο χορός των δολαρίων στη Λιβερία θα συνεχιστεί με απίθανη, όμως, τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του λιβεριανού λαού. Είτε, τώρα με τους Νιγηριανούς και τους Αμερικανούς στρατιώτες, είτε το φθινόπωρο με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ' τις πλάτες των κατά καιρούς ένστολων θα συνεχίσουν να λυμαίνονται τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο και αυτής της χώρας, μέχρις ότου ο λιβεριανός λαός αποφασίσει, να ξεσηκωθεί και παλέψει (αφού βεβαίως λύσει το επείγον ζήτημα της πείνας...) να τους διώξει για τα καλά..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ