ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «επίδειξη ελαστικότητας» πιέζουν οι Αμερικανοί

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, διαμηνύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Σε επιστολή του προς τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, την οποία αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι «Μέγκα Κύπρου», ο κ. Πάουελ τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του γγ των Ηνωμένων Εθνών και τις καλές του υπηρεσίες για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρει πως η χώρα του θα συνεχίσει να καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν την απαιτούμενη ελαστικότητα και βούληση, ώστε να εξευρεθεί μια διευθέτηση.

Χρονικός ορίζοντας για τη δράση των Αμερικανών είναι ο Μάιος του 2004, όταν η Κύπρος θα ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό συνάγεται από την κατάληξη της επιστολής Πάουελ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί τη συνεργασία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών «για να βοηθήσει, ώστε να ωθηθεί η Κύπρος στον κοινό στόχο, που είναι ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην επιστολή του ο κ. Πάουελ δεν παραλείπει να αναφέρει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι επαναβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για σύντομη λύση του Κυπριακού πριν από την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για το πρόβλημα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο Αμερικανικός παράγοντας πρέπει να κτυπήσει τις πόρτες της Αγκυρας, που, όπως είπε, είναι ανάγκη να ανοίξουν για να υπάρξει πρόοδος και λύση στη βάση αρχών. Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με δύο Αμερικανούς βουλευτές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα μηνύματα που έδωσαν είναι ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Κογκρέσο υπέρ του λαού της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Αμερικανούς και οποιουσδήποτε εγείρουν ζήτημα εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα τρομοκρατίας ή άλλα παρόμοια θέματα να εργαστούν για τερματισμό της κατοχής, ώστε οι νόμιμες αρχές να ελέγχουν ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αποτραπούν οι πιθανές κινήσεις μέσω των Κατεχομένων.

Σε δηλώσεις μετά από ημίωρη περίπου συνάντηση που είχε με τους Αμερικανούς Βουλευτές Λίνκολν και Μάριο Μπάλαρτ, ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε πως η επίσκεψή τους δεν είχε σχέση με τις αναφορές αυτές περί τρομοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά της Κύπρου.

Η θέση της Ρωσίας

Το «σχέδιο Ανάν», με τις βελτιώσεις και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε αυτό, θα αποτελέσει καλή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βλαντιμίρ Παβλίνοφ. Ο Ρώσος πρεσβευτής πρόσθεσε ότι αυτή είναι άποψη όχι μόνο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά όλων των μελών του Σώματος. Μιλώντας κατά την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από το Δήμο Μόρφου, ο κ. Παβλίνοφ τόνισε ότι η μη λύση του Κυπριακού δε συμβάλλει στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει υπ' όψη του πληροφορίες που φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να προωθούν νέα πρωτοβουλία για λύση πριν από την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιμένει στις αξιώσεις του
ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις επί της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, κατά την έκφρασή του, που αποτελούν βασικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, που μιλούσε σε τελετή στη Λεύκα για τη δεύτερη φάση της εισβολής, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την καταστροφή του ψευδοκράτους, το οποίο, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα και η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να αντιληφθούν ότι αποτελεί πραγματικότητα. Κάλεσε, επίσης, τον τουρκοκυπριακό λαό να κάνει το ψευδοκράτος να λειτουργεί για πάντα, κατά την έκφρασή του.

Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε επίσης ότι ο πραγματικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να χωρίσει τον τουρκοκυπριακό λαό από τη μητέρα πατρίδα του, την Τουρκία και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα πέσουν ποτέ σε μια τέτοια παγίδα. Αναφερόμενος στα δήθεν ανοίγματά του προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν τώρα τον πραγματικό σκοπό εκείνων που, όπως ανέφερε, δεν εκτιμούν τις πρωτοβουλίες του ψευδοκράτους του.

Αποδοκιμάζονται οι προσφυγές σε όργανα του ψευδοκράτους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε καταδικαστέα την ενέργεια του Χριστάκη Πολυκάρπου, πρόσφυγα από τη Μόρφου, να προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νομοθετικά μέτρα που θα πλήττουν δικαιώματα πολιτών.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αποδοκίμασε έντονα ενδεχόμενες προσφυγές σε όργανα του ψευδοκράτους για εξασφάλιση αποζημιώσεων για τις κατεχόμενες περιουσίες τους.

«Η ιδιοκτησία έχει τιμή, η ελευθερία όμως είναι ανεκτίμητη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας την πρόθεση του εκτοπισμένου Χριστάκη Πολυκάρπου να ζητήσει αποζημιώσεις από το καθεστώς Ντενκτάς.

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι προκειμένου κάποιοι, έστω κι αν έχουν παράπονο από το κράτος, να αποκτήσουν μερικά εκατομμύρια λίρες, δε σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της κρατικής οντότητας και στο ξεπούλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το μόνο υπόβαθρο στον αγώνα για ελευθερία.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα, «γιατί θα χαράξει και το δρόμο στον οποίο οδεύουμε ως κοινωνία και ως απλοί άνθρωποι». «Αυτό που χρειάζεται είναι να ξαναζωντανέψουν οι πόλοι αντίστασης και οι συνειδήσεις. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλο τον κυπριακό λαό είναι ότι όλοι υποφέρουμε από μια τραγωδία, που οι ένοχοί της είναι γνωστοί», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Σχολιάζοντας την παρουσία τουρκοκυπριακού συγκροτήματος, σε τοπική εκδήλωση σε χωριό της Πάφου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, γιατί όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις, αποτελεί στοιχείο που ανοίγει δρόμους για τη συμφιλίωση και την ειρήνη».

Στο μεταξύ, ο Χριστάκης Πολυκάρπου υποστηρίζει ότι δεν έτυχε της βοήθειας του κράτους που ήθελε, όπως την ήθελε και όταν την ήθελε και γι' αυτό κατέφυγε στον Ραούφ Ντενκτάς, για να εξασφαλίσει αποζημιώσεις για την κατεχόμενη περιουσία του. Οπως δήλωσε με αρκετή δόση αγανάκτησης, η κυβέρνηση δε βοήθησε ούτε τον ίδιο ούτε και τα παιδιά του. Χάσαμε, είπε, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας και αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε άλλα, πληρώνοντας και φόρους.

Τουρκοκύπριοι διεκδικούν αποζημιώσεις

Το ψευδοκράτος άρχισε εκστρατεία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για ακίνητα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και ανήκουν σε Τουρκοκυπρίους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος, εκδόθηκε ήδη κατάλογος σπιτιών και εκτάσεων που ανήκαν σε Τουρκοκυπρίους και απαλλοτριώθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε από αρμοδίους του ψευδοκράτους και σε αυτόν αναγράφονται τα ονόματα 688 Τούρκων.

Ηδη το τουρκοκυπριακό θρησκευτικό Ιδρυμα ΕΦΚΑΦ, έχει ζητήσει, μέσω τεσσάρων Τουρκοκυπρίων δικηγόρων που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, 300 εκατομμύρια δολάρια από το Δήμο Λάρνακας και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας της πόλης για χρησιμοποίηση νερού από την πηγή Μπεκίρ Πασιά, που όπως υποστηρίζουν ανήκει στο Ιδρυμα. Ο Δήμος Λάρνακας έχει δηλώσει ότι δε χρησιμοποίησε αυτό το νερό και ότι οι δημότες του εξυπηρετούνται από δικές του πηγές.

Προετοιμάζουν σύναξη Σλαβομακεδόνων στη Φλώρινα

Από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα η αποκαλούμενη «Τρίτη Παγκόσμια Συνάντηση των προσφύγων από το Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας» - των Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους - γνωστοποίησε χτες στα Σκόπια ο γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, Γκεόργκι Ντόνεφσκι.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Φλώρινα, ενώ οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν και τις πόλεις Καστοριά, Εδεσσα και Αριδαία.

Στη συνάντηση αυτή θα παραβρεθεί και κρατική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Βουλής της χώρας, Λίλιανα Πόποφσκα. Ο κ. Ντόνεφσκι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό των Σλαβομακεδόνων που θα ταξιδέψουν στη Φλώρινα από την ΠΓΔΜ, αλλά και από άλλες χώρες,(κυρίως από Αυστραλία και Καναδά όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της διασποράς), πρόσθεσε όμως ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ θα οργανωθεί και μεταφορά από τα Σκόπια, αυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στη συνάντηση και διαθέτουν θεώρηση εισόδου για την Ελλάδα.

Οι δύο προηγούμενες «Παγκόσμιες Συναντήσεις Αιγαιατών», πραγματοποιήθηκαν στα Σκόπια, η μία το 1988 και η άλλη το 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ