ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Δεν κρύβεται η καταστροφική πολιτική για την Υγεία

Ανακοινώσεις των ΝΕ Εύβοιας και Βοιωτίας του ΚΚΕ, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Υγείας σε Χαλκίδα, Λιβαδιά και Θήβα

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Υγείας στην Εύβοια και τη Βοιωτία, παρά τις όποιες προεκλογικές κυβερνητικές προσπάθειες να γίνει το μαύρο - άσπρο και η εικονική πραγματικότητα να πάρει τη θέση της αλήθειας, υπογραμμίζουν με ανακοινώσεις τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές Εύβοιας και Βοιωτίας του ΚΚΕ με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή στη Χαλκίδα, τη Λιβαδιά και τη Θήβα.

Αλλος ένας υπουργός της κυβέρνησης θα επισκεφτεί τη Χαλκίδα για να ξαναπουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», για να ξαναεξαγγείλει την ανέγερση νέου νοσοκομείου και να εξωραΐσει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, την άθλια κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στο Νομό, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας. Υπογραμμίζει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, την έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, την υπολειτουργία των τεσσάρων Κέντρων Υγείας του νομού εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Ακόμα, τις τεράστιες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού στα νοσοκομεία - ΚΥ Καρύστου και Κύμης, για να κρατηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν σε κάποιο επίπεδο.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από νέες υποσχέσεις και εξαγγελίες, με τις οποίες προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα που δημιουργεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΝΔ, από την αλλαγή στην εξουσία του δικομματισμού, τονίζει η ΝΕ του ΚΚΕ. Σ' αυτά τα πλαίσια απευθύνει κάλεσμα στο λαό της Εύβοιας να εγκαταλείψει μαζικά αυτά τα κόμματα και να ενισχύσει αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ, για να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν για δημόσια δωρεάν Υγεία, για μια φιλολαϊκή πολιτική σε όφελος του εργαζόμενου ανθρώπου, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ελλείψεις και προβλήματα και στη Βοιωτία

«Οι γενικόλογες διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, ακούγονται υποκριτικές και προκλητικές. Για ποιο δημόσιο σύστημα Υγείας κάνει λόγο ο υπουργός και η κυβέρνησή του, όταν η εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα τομέων και υπηρεσιών παροχής Υγείας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου;», υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Βοιωτίας αναφέρεται στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς όπου, ενώ υπάρχει, δε λειτουργεί αξονικός τομογράφος, με αποτέλεσμα να θησαυρίζει το αντίστοιχο ιδιωτικό κέντρο. Επίσης, στο νέο Νοσοκομείο της Θήβας, που κατέκτησαν οι κάτοικοι του νομού με τους αγώνες τους, αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και τον εξοπλισμό με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μετακινούνται στην Αθήνα για «ψύλλου πήδημα».

«Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αναφέρονται σε ένα "δημόσιο σύστημα Υγείας" που υπόκειται στους κανόνες της λιτότητας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, του ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής αγοράς. Και τα δυο κόμματα αντιμετωπίζουν το δικαίωμα στην Υγεία και τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, σαν εμπόρευμα, αποδέχονται και στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας», τονίζει η ΝΕ Βοιωτίας.

Καταλήγοντας, καλεί λαό της Βοιωτίας να παλέψει, μαζί με το ΚΚΕ, για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω από στόχους πάλης όπως η δημιουργία ενός σύγχρονου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ
Αντιδρούν στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ

Επιστολή προς τους βουλευτές του θερινού τμήματος της Βουλής

Την αγωνία τους και μια σειρά ερωτηματικά για το μέλλον του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και των παιδιών τους, που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, εκφράζουν οι οικογένειες των νέων που παρακολουθούν τα προγράμματα με επιστολή τους προς τους βουλευτές του θερινού τμήματος της Βουλής, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «σκούπα» για την Υγεία, όπου περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο καταργείται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του Κέντρου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει το διορισμό δύο - επιπλέον - μελών στο 9μελές, μέχρι τώρα, Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ που εκλέγεται απ' τη Γενική του Συνέλευση. Η μόνη αλλαγή που έγινε σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη - η οποία υποτίθεται ότι θα επανεξεταζόταν από το υπουργείο Υγείας - είναι ότι τα διορισμένα μέλη δεν προέρχονται από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και απαλείφτηκε η πρόβλεψη της συγκρότησης του ΔΣ να γίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

«Με πόνο ψυχής και αγωνία για το μέλλον ζητάμε από τους βουλευτές να σταθμίσουν καλά την απόφασή τους όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 30 του σχεδίου νόμου. Οι πρώτοι που θα πληγούν από ενέργειες που βάζουν εμπόδια στο έργο του ΚΕΘΕΑ είναι τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειες που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης. Η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ πρέπει να διασφαλιστεί, ώστε να μπορέσει ο φορέας να παραμείνει απερίσπαστος στο τόσο σημαντικό έργο που προσφέρει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι η ρύθμιση του σχεδίου νόμου, που πρόκειται να συζητηθεί σύντομα στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλοιώνει την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ και θέτει μια σειρά ερωτηματικά:

  • Γιατί πρέπει το μέχρι σήμερα αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ να γίνει εντεκαμελές με την προσθήκη δυο διορισμένων μελών;
  • Γιατί η ρύθμιση προωθείται με το επιχείρημα του ελέγχου του ΚΕΘΕΑ από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, από τη στιγμή που ο προληπτικός - κατασταλτικός έλεγχος ήδη εξασφαλίζεται μέσα από πλήθος πάγιων διαδικασιών και το ΚΕΘΕΑ είναι γνωστό για τη διαφάνειά του και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείριση;
  • Γιατί παραβλέπεται ο ρόλος - κλειδί της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, που εξασφαλίζεται μέσα από τον έως τώρα τρόπο εκλογής του ΔΣ στο θεραπευτικό έργο του φορέα; Η αυτοδιοίκηση που διέπει το ΚΕΘΕΑ είναι χαρακτηριστικό των θεραπευτικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, γιατί κάνει πράξη το στόχο της θεραπείας, να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εξαρτημένοι την ευθύνη για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, χωρίς να μεταθέτουν το πρόβλημα σε τρίτους (ειδικούς, κράτος κλπ.).
  • Πώς θα αντιλαμβάνονται πλέον το ρόλο τους οι εργαζόμενοι, οι σύλλογοι, τα μέλη της επανένταξης, που μέχρι τώρα συμμετέχουν στη χάραξη της πορείας του φορέα, εκλέγοντας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ; Θα έχουν το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης οι θεραπευτές, όταν μπορεί να εξαρτάται η θέση τους από κάποιον διευθυντή του υπουργείου, θα μείνει στα μάτια των γονιών το ίδιο ψηλά η εικόνα του ΚΕΘΕΑ;

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει φόβους για το ποιος θα διασφαλίσει ότι τα δυο διοριζόμενα μέλη δε θα γίνουν περισσότερα, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάργηση του φορέα, αλλά και για το πώς θα διασφαλίζεται στο μέλλον ότι το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ θα συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους. Τέλος, υπενθυμίζει ότι η εισηγητική έκθεση του υπουργού Υγείας Γ. Γεννηματά προέβλεπε την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ ως προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας του.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνάντηση ΚΚΕ - γονέων Κοινότητας «Εξοδος»

Οι επιπτώσεις που θα έχει στην αυτοτελή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ η παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως προωθείται μέσα από το νομοσχέδιο για την Υγεία, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ - αποτελούμενη από τους Ελένη Κοτούπα, Γ. Χαρίτο και Αγγ. Σίμο - με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων της Θεραπευτικής Κοινότητας «Εξοδος».

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική παρέμβαση και ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα για τη διαφύλαξη της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος εξέφρασε τη συμφωνία της με τις θέσεις του Συλλόγου και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν στο ΚΕΘΕΑ. Επισήμανε δε, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική της στο πρόβλημα των ναρκωτικών κι αφορά στην επιδίωξή της ν' αλλάξει τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, ενισχύοντας - όπως συμβαίνει με τον ΟΚΑΝΑ - την πολιτική των υποκατάστατων και του «περιορισμού της βλάβης».

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι χρειάζεται να ξεκινήσει μια πλατιά προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συσπείρωσης δυνάμεων του λαϊκού κινήματος, με στόχο την ανάπτυξη του αγώνα και για το άμεσο πρόβλημα, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ