ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αιματηρή, πλην προδιαγεγραμμένη, «καταιγίδα»
  • Νεκρός από ισραηλινή δολοφονία ακριβείας ο Ισμαΐλ Αμπού Σανάμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς», που μαζί με την «Τζιχάντ» αποσύρθηκαν από την εκεχειρία
  • Εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων σε Τζενίν, Νάμπλους, Τουλκαρέμ, επιχειρήσεις σε Χεβρώνα, Ραμάλα

Βλέποντας το σπίτι του να το γκρεμίζουν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Βλέποντας το σπίτι του να το γκρεμίζουν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Καταιγιστική είναι η κλιμάκωση της βίας με τη δολοφονία του στελέχους της «Χαμάς» Ισμαΐλ Αμπού Σανάμπ στην πόλη της Γάζας και την εισβολή ισχυρών ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε σειρά παλαιστινιακών πόλεων της Δ. Οχθης, ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, την Τρίτη το βράδυ, στην Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή ηγεσία διατείνεται, για άλλη μια φορά, ότι «ανέλαβε στρατιωτική δράση για να περισώσει τη διπλωματική διαδικασία». Οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ» αποσύρθηκαν από την εκεχειρία και απειλούν με εκδίκηση. Ο Αμπάς φέρεται να εξασφάλισε, μερικώς τουλάχιστον, την υποστήριξη του Αραφάτ για τη λήψη μέτρων κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων, τα οποία, όμως, «αναβλήθηκαν προς το παρόν» μετά τη δολοφονία του Σανάμπ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τις 2 πλευρές «να μην εγκαταλείψουν τον "οδικό χάρτη" γιατί θα πέσουν στο γκρεμό».

Σε πύρινο φέρετρο μετατράπηκε το αυτοκίνητο του Ισμαΐλ Αμπού Σανάμπ και των δύο σωματοφυλάκων του, χτες το μεσημέρι, όταν επλήγη από ισραηλινό ελικόπτερο με 4 πυραύλους. Η δολοφονία ακριβείας είχε, ως συνήθως, και «παράπλευρες απώλειες», καθώς τραυματίστηκαν 15 περαστικοί, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα. Ο ισραηλινός στρατός διατεινόταν ότι ο Σανάμπ εμπλεκόταν σε πολλές αντι-ισραηλινές επιθέσεις και ήταν στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς».

Η γνωστή εικόνα των συλλήψεων

Associated Press

Η γνωστή εικόνα των συλλήψεων
Αντίθετη άποψη, όμως, εξέφραζαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που υποστήριζαν ότι ο Σανάμπ ήταν μόνο πολιτικός ηγέτης, και μάλιστα ιδιαίτερα μετριοπαθής. Ηταν ο βασικός συνομιλητής του Αμπάς στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία και ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της «Χαμάς» στα αμερικανικά ΜΜΕ, καθώς ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Η «Χαμάς» και η «Τζιχάντ» ανακοίνωσαν ότι δε δεσμεύονται πλέον από την εκεχειρία και ορκίστηκαν εκδίκηση. Εκπρόσωπος της «Φατάχ» δήλωνε ότι η οργάνωση δεν έχει ακόμη λάβει σχετική απόφαση, ενώ οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα» διαμήνυαν ότι η εκεχειρία είναι νεκρή.

Την οργή του δεν έκρυψε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μιλώντας για «απεχθές έγκλημα» και κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εμποδίζει τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να πατάξει τις μαχητικές οργανώσεις. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, Γκίντεον Μέιρ, χαρακτήρισε την εγκατάλειψη της εκεχειρίας από τις δύο ισλαμιστικές οργανώσεις «γελοία, αφού και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούσαν επιθέσεις».

Στρατιωτικός κλοιός

Ηδη από αργά το βράδυ της Τετάρτης, ισραηλινά άρματα μάχης είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο των πόλεων Χεβρώνα, Ραμάλα, Τζενίν, Νάμπλους, Τουλκαρέμ. Με το πρώτο φως της ημέρας, έληξε το νοερό «χρονικό περιθώριο αντίδρασης» που είχε δώσει ο Σαρόν στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Νάμπλους και έφθασαν στην Κάσμπα, την παλιά πόλη. Εκαναν ελέγχους σπίτι με σπίτι, απέκλεισαν με οχήματα και αγκαθωτό σύρμα το κέντρο, συνέλαβαν 14 Παλαιστινίους και έλαβαν θέσεις σε αρκετά κτίρια, καθιστώντας σαφές ότι η παραμονή τους δε θα είναι σύντομη.

Στην Τζενίν, στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στον πολύπαθο προσφυγικό καταυλισμό όπου σημειώθηκαν μάχες με Παλαιστινίους ενόπλους. Στην Τουλκαρέμ, άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών διενεργούσαν εφόδους και ελέγχους σε σπίτια και σε καταστήματα που συχνάζει νεολαία, κατά τη διάρκεια των οποίων σκότωσαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο άοπλο και τραυμάτισαν 3 συνομηλίκους του.

Στη Χεβρώνα ανατινάχτηκε το σπίτι του καμικάζι της επίθεσης της Τρίτης και επιβλήθηκε αυστηρός αποκλεισμός, ενώ στη Ραμάλα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις περιορίστηκαν στα περίχωρα και στόχευσαν αρκετές κινητές ιατρικές μονάδες της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ιατρικής Ανακούφισης.

Ο ισραηλινός στρατός βρήκε την ευκαιρία να «τελειώνει» και με άλλα ενοχλητικά δεδομένα, που ουδόλως σχετίζονται με τα αντίποινα. Ετσι, σε μια ολονύκτια επιχείρηση, κοντά στην Τουλκαρέμ, κατεδάφισε και τα 70 σπίτια του χωριού Ναζλάτ Ισα, που ήταν ένα από τα τελευταία «φυσικά εμπόδια» στην ανέγερση του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη.

Δραματικές ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις

Η ισραηλινή εισβολή σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά το πέρας της θυελλώδους συνεδρίασης του Γιάσερ Αραφάτ με τον Μαχμούντ Αμπάς και το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά το τέλος της, ανακοινώθηκε γραπτώς λακωνικά ότι αποφασίστηκε «να εφαρμοστεί ο νόμος στα παλαιστινιακά εδάφη, να κατασχεθούν τα παράνομα όπλα, να σταματήσουν οι στρατιωτικές παρελάσεις των οργανώσεων».

Σύμφωνα με διαρροές του περιβάλλοντος Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έθεσε τελεσίγραφο στον Αραφάτ να τον υποστηρίξει με 4 βασικούς τρόπους αλλιώς θα παραιτηθεί. Ο Αμπάς φέρεται να ζήτησε από τον Αραφάτ να εκφράσει γραπτώς την υποστήριξή του: σε δράση της Παλαιστινιακής Αρχής κατά ενόπλων οργανώσεων, σε προσπάθεια διάλυσης ενόπλων τμημάτων τους, σε απαγόρευση της έκφρασής τους στα ΜΜΕ, σε πάγωμα των λογαριασμών τους. Ο Αμπάς ζήτησε, επίσης, να περάσουν υπό το υπουργείο Εσωτερικών και τα Σώματα Ασφαλείας που ελέγχει ο Αραφάτ. Ανάλογο αίτημα απηύθυνε στον Παλαιστίνιο ηγέτη ο Κόλιν Πάουελ.

Δεν έγινε γνωστό σε ποια ακριβώς σημεία συμφώνησαν οι δύο άνδρες. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Παλαιστινίου υπευθύνου ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, Ελία Ζαναρίνι, δήλωνε ότι υπάρχουν, ήδη, λίστες ονομάτων για συλλήψεις, τόπων για πραγματοποίηση εφόδων και λογαριασμών που πρέπει να παγώσουν, αλλά όλα «τέθηκαν σε αναμονή εξαιτίας της ηλίθιας δολοφονίας που διέπραξε το Ισραήλ. Ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλιά μας. Θα χρειαστεί χρόνος αλλά θα τερματιστεί το χάος που προκαλούν οι ισλαμιστικές οργανώσεις».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα επιδιώκει η Ουάσιγκτον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να βοηθά το λαό του Ιράκ», τόνισε σε μια εξαιρετικά λιτή γραπτή του ανακοίνωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, μετά τη λήξη της κεκλεισμένων των θυρών έκτακτης συνεδρίασής του. Ο προβληματισμός συνεχίζεται στον ΟΗΕ, όπου χτες πραγματοποιήθηκε νέα, ανοιχτή για το κοινό, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το ρόλο και τη στάση του Οργανισμού, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του στη Βαγδάτη. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης κατέστη σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στην προσπάθειά της να εκμαιεύσει στρατιωτική βοήθεια και από άλλες χώρες χωρίς, όμως, να δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο του κατακτημένου Ιράκ.

«Την τελική ευθύνη για τα θέματα ασφαλείας στο Ιράκ την έχουν οι δυνάμεις κατοχής», επανέλαβε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστολής κυανοκράνων για την ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού του Οργανισμού. Ανάλογη άποψη διατύπωσαν κατηγορηματικά οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τον Γάλλο Μισέλ Ντικλό να υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να αναθεωρηθεί συνολικά η στρατηγική του Οργανισμού απέναντι στο Ιράκ» και να καταλήγει ότι «αν εξαρχής υπήρχε διεθνής συνεργασία και είχε ακολουθηθεί άλλη προσέγγιση δε θα είχαμε φτάσει εδώ». Για «ισοτιμία στην εξουσία εφόσον ζητάτε ισοτιμία στα βάρη», μίλησε ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κόφι Ανάν, του επανέλαβε την ετοιμότητα της Γαλλίας να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ μόνο εφόσον ο ΟΗΕ αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο της χώρας. Ανάλογη θέση έχουν εκφράσει αρκετές άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Γερμανία, Ινδία και αρκετές μουσουλμανικές.

Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον δε φαίνεται να εξετάζει όλα αυτά τα ενδεχόμενα προς το παρόν. Αντίθετα, με ιδιαίτερα προκλητικότητα, ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνάντησή του με τον Ανάν, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ πιθανώς θα προωθήσουν ένα νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στρατιωτικά στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ», αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του status quo στην κατεχόμενη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζονταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασυρθούν οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια του κτιρίου του ΟΗΕ, των οποίων ο αριθμός παρέμενε αδιευκρίνιστος. Ο συντονιστής των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ, στο Ιράκ, Ραμίρο Λόπεζ ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι οι ελαφρά τραυματίες υπάλληλοι του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν, ήδη, μεταφερθεί σε άλλες χώρες, ενώ μόλις το επιτρέψει η κατάστασή τους θα μεταφερθούν και οι 86 σοβαρά τραυματίες. Ο ντα Σίλβα γνωστοποίησε, επίσης, ότι αποσύρεται από το Ιράκ το 1/3 του υπάρχοντος προσωπικού αλλά συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν, θα εργαστούν κανονικά και όλα τα προγράμματα του Οργανισμού θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Με ανακοίνωσή της που απεστάλη στο αραβικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια», μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Ενοπλη Εμπροσθοφυλακή του Δεύτερου Στρατού του Μωάμεθ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο του ΟΗΕ και απειλεί «να διαπράξει και άλλες ανάλογες ενέργειες εναντίον ξένων». Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις επιβεβαίωναν, χωρίς να δώσουν καμία λεπτομέρεια, τη σύλληψη του ξαδέλφου του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, γνωστού και ως «Χημικού Αλί», ο οποίος εικαζόταν ότι σκοτώθηκε στους πρώτους βομβαρδισμούς της Βασόρα.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις εφόδους τους σε διάφορα σημεία του κεντρικού και βορείου Ιράκ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην Ιρακινού ηγέτη και συνεργατών του. Ανακοίνωσαν μερικές δεκάδες συλλήψεις. Τέλος, στη συνοικία Καρκ της Βαγδάτης σκοτώθηκε, χτες, ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 από την εκτόξευση εκρηκτικού μηχανισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ-ΛΙΣΑΒΟΝΑ-ΠΑΡΙΣΙ.-- Η ολλανδική Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνη περίπου 500 με 1.000 άτομα έχασαν τις ζωές τους από τον καύσωνα. Στη Γαλλία ο απολογισμός των θυμάτων έφτασε τους 10.000, ενώ και στην Πορτογαλία ο αριθμός των νεκρών από τον καύσωνα υπολογίζεται στους 1.300.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν χτες για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας την ερχόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις έναντι της Λιβύης.

ΓΚΡΟΖΝΥ.-- Οχτώ Ρώσοι στρατιώτες και 12 ένοπλοι Τσετσένοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην Τσετσενία την Πέμπτη σύμφωνα με τις τσετσενικές αρχές.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πύραυλος αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου «Απάτσι» έβαλε χτες το πρωί κατά φορτηγού που μετέφερε αμάχους στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν προκαλώντας τον τραυματισμό τριών εξ αυτών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κατηγορίες για συμμετοχή στη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς κατά 44 υπόπτων απήγγειλε χτες η γενική εισαγγελία του Βελιγραδίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τρεις εργαζόμενοι σε οικοδομή στο Τέλφορντ της Πενσυλβάνια βρήκαν οικτρό θάνατο από ηλεκτροπληξία όταν ο γερανός στον οποίον εργάζονταν ήρθε σε επαφή με σύρματα ηλεκτρικού ρεύματος.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Σοβαρά εγκαύματα υπέστη χτες μία Ολλανδέζα όταν το κινητό τηλέφωνο που κρατούσε τυλίχτηκε ξαφνικά στις φλόγες, πιθανότατα από βλάβη στην μπαταρία της συσκευής...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αν γίνει εισβολή στο Ιράκ, πιθανότατα θα βρεθώ νεκρός στο δάσος». Αυτό είχε εκμυστηρευτεί στο φίλο του και μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Συμβούλιο για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, Ντέιβιντ Μπράουτσερ, ο επιστήμονας και σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέλι, του οποίου οι συνθήκες θανάτου ερευνώνται.

Ο Μπράουτσερ καταθέτοντας, χτες, στον δικαστή Μπράιαν Χάτον, υποστήριξε ότι ο Κέλι ένιωθε μεγάλο βάρος επειδή είχε διαβεβαιώσει τους «συνδέσμους που διατηρούσε εντός του ιρακινού καθεστώτος ότι αν συνεργαστούν με τον ΟΗΕ δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν». Ο Βρετανός διπλωμάτης παραδέχτηκε ότι η αρχική του εντύπωση για τη φράση του Κέλι ήταν κάποια πιθανή ιρακινή αντεκδίκηση, αλλά συμπλήρωσε ότι μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό του εκτίμησε ότι ο καθηγητής μάλλον ανησυχούσε «για άλλου είδους διαδρομές και απειλές». Ο Μπράουτσερ, τέλος, επιβεβαίωσε ότι ο Κέλι του είχε πει ότι κάθε λέξη του φακέλου που παρουσίασε τελικά ο Τόνι Μπλερ «έγινε αντικείμενο σοβαρότατων αντιπαραθέσεων και συζητήσεων».

Οπως έγινε γνωστό, ο αποθανών επιστήμονας εξεπλάγη όταν τα ΜΜΕ διέρρεαν ότι επίκειται η αποκάλυψη του ονόματος της πηγής του δημοσιογράφου του BBC, καθώς οι επικεφαλής του στο υπουργείο τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα παρέμενε απόλυτα μυστικό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, άσκησε πιέσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε τον Κέλι, δύο ημέρες πριν από το θάνατό του, να μη διαρκέσει η κατάθεσή του περισσότερο από 45 λεπτά, ενώ επέμεινε να μην συμπεριληφθούν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό καθαυτό το ιρακινό οπλοστάσιο.

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει στον δικαστή Χάτον ο Τζεφ Χουν και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

«Οπου ιμπεριαλισμός, εκεί αίμα και βάσανα για τους λαούς»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα τελευταία γεγονότα στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν και πάλι ότι, όπου ιμπεριαλισμός, εκεί αίμα και βάσανα για τους λαούς. Η κατάσταση θα χειροτερέψει, όσο θα συνεχίζεται η κατοχή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και όσο θα υπάρχει κάλυψη της κατοχής από τον ΟΗΕ.

Οσοι, όπως η ελληνική κυβέρνηση, καταδικάζουν γενικώς τη βία, συγκαλύπτουν τους υπεύθυνους του αιματοκυλίσματος, που ασκούν τη χειρότερης μορφής βία κατά των λαών του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Μόνο η αλληλεγγύη στους δύο λαούς αποτελεί χειροπιαστή στάση ειλικρίνειας και αυτήν ο λαός μπορεί και πρέπει να την εκφράσει πιο αποφασιστικά.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αναβάλλεται η αποστολή Γιαπωνέζων στο Ιράκ..,

ΤΟΚΙΟ.- Στην αναβολή της αποστολής περίπου 1.000 Ιαπώνων στρατιωτών και μηχανικών στρατού στο Ιράκ προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Γιουνισίρο Κοϊζούμι.

Ως πρόσχημα αναφέρεται ότι η δύναμη επιμελητειακής υποστήριξης που σκέφτονται να αποστείλουν στο Ιράκ τον ερχόμενο Οκτώβρη «στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης» δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένη. Η βασική αιτία είναι τα μείζονα προβλήματα αστάθειας που παρατηρούνται στο Ιράκ (μετά και απ' την πολύνεκρη έκρηξη στα γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ στη Βαγδάτη), αλλά και η εντεινόμενη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας της ιαπωνικής κοινής γνώμης για τις στρατιωτικές, ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι στις επεμβάσεις Ουάσιγκτον -Λονδίνου στο εξωτερικό...

«Η αποστολή δε φαίνεται εφικτή γι' αυτό το χρόνο» δήλωσε χτες, ως εκ τούτου, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αμυνας της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, ενώ τα τελευταία ρεπορτάζ μεγάλων ιαπωνικών εφημερίδων προβλέπουν πως η άφιξη των Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ δε θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα απ' τον ερχόμενο Γενάρη ή Φλεβάρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ