Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αν γίνει εισβολή στο Ιράκ, πιθανότατα θα βρεθώ νεκρός στο δάσος». Αυτό είχε εκμυστηρευτεί στο φίλο του και μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Συμβούλιο για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, Ντέιβιντ Μπράουτσερ, ο επιστήμονας και σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέλι, του οποίου οι συνθήκες θανάτου ερευνώνται.

Ο Μπράουτσερ καταθέτοντας, χτες, στον δικαστή Μπράιαν Χάτον, υποστήριξε ότι ο Κέλι ένιωθε μεγάλο βάρος επειδή είχε διαβεβαιώσει τους «συνδέσμους που διατηρούσε εντός του ιρακινού καθεστώτος ότι αν συνεργαστούν με τον ΟΗΕ δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν». Ο Βρετανός διπλωμάτης παραδέχτηκε ότι η αρχική του εντύπωση για τη φράση του Κέλι ήταν κάποια πιθανή ιρακινή αντεκδίκηση, αλλά συμπλήρωσε ότι μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό του εκτίμησε ότι ο καθηγητής μάλλον ανησυχούσε «για άλλου είδους διαδρομές και απειλές». Ο Μπράουτσερ, τέλος, επιβεβαίωσε ότι ο Κέλι του είχε πει ότι κάθε λέξη του φακέλου που παρουσίασε τελικά ο Τόνι Μπλερ «έγινε αντικείμενο σοβαρότατων αντιπαραθέσεων και συζητήσεων».

Οπως έγινε γνωστό, ο αποθανών επιστήμονας εξεπλάγη όταν τα ΜΜΕ διέρρεαν ότι επίκειται η αποκάλυψη του ονόματος της πηγής του δημοσιογράφου του BBC, καθώς οι επικεφαλής του στο υπουργείο τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα παρέμενε απόλυτα μυστικό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, άσκησε πιέσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε τον Κέλι, δύο ημέρες πριν από το θάνατό του, να μη διαρκέσει η κατάθεσή του περισσότερο από 45 λεπτά, ενώ επέμεινε να μην συμπεριληφθούν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό καθαυτό το ιρακινό οπλοστάσιο.

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει στον δικαστή Χάτον ο Τζεφ Χουν και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ