ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποχρεωμένοι οι δήμοι να παρέχουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το ασφυκτικό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ

Να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν, όχι μόνο για να επιβιώσουν δήμοι, αλλά κυρίως για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, κάλεσε χτες τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ στον Περισσό.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών της ΚΕΔΚΕ με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα οικονομικά αδιέξοδα των δήμων και ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της την ερχόμενη βδομάδα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ουσιαστική, πλήρη οικονομική αυτάρκεια, με αυτήν όμως εννοούμε να καλυφθούν από την κρατική επιχορήγηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα των δήμων. Αυτή πρέπει να είναι η κύρια πηγή, παίρνοντας ως βάση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να αποδώσει δωρεάν και ποιοτικά ανεβασμένες κοινωνικές υπηρεσίες στους κατοίκους, εξειδικευμένες βεβαίως με βάση και τις τοπικές ανάγκες.

Με αυτή την έννοια διεκδικούμε και αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και οπωσδήποτε επιστροφή των οφειλομένων στους δήμους, που είναι ένα τεράστιο ποσό, μια και πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν αδίκως, και παρανόμως παρακρατηθεί.

Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να λειτουργεί με το θεσμικό πλαίσιο που έχει, παρά το ότι έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής και από όλα τα άλλα κόμματα. Με την έννοια ότι έχει εξελιχθεί σε ένα θεσμό - τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλει στην ένταση και στην ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα στη σφαίρα των κοινωνικών υπηρεσιών, που σημαίνει εμπορευματοποίηση. Και αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, θα γίνουν ακόμα χειρότερα στην πορεία. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αιρετοί, να αντιδράσουν, γιατί τελικά θα μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τοπική Εφορία για να επιβιώσει. Το ζήτημα όμως δεν είναι να επιβιώσει ο θεσμός. Το ζήτημα είναι να ικανοποιηθούν, με τη στήριξη του θεσμού, οι λαϊκές ανάγκες. Βεβαίως γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ζήτημα που εξαρτάται από τη γενικότερη αλλαγή συσχετισμών δύναμης και την επίλυση του γενικότερου πολιτικού ζητήματος. Εμείς συνδυάζουμε το γενικότερο αγώνα με τη διεκδίκηση πόρων και την επιστροφή των παρακρατηθέντων».

Η ΚΕΔΚΕ

Απ' την πλευρά του, στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του «για την αντιμετώπιση που τύχαμε από όλα τα πολιτικά κόμματα», αλλά κινούμενος πάντα στο πλαίσιο της συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική και καθώς, τόσο ο ίδιος όσο και η υπόλοιπη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) ουσιαστικά έχουν απεμπολήσει το αίτημα για καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων που φτάνουν στα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές, είπε ότι «είναι ώρα για σοβαρές αποφάσεις στη χώρα, οι οποίες θα αφορούν την Αποκέντρωση, την Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Ανάπτυξη» και «το οικονομικό ζήτημα είναι εντελώς απαραίτητο και αναγκαίο εργαλείο, για να μπορέσει να ανοίξει αυτός ο δρόμος, που θα οδηγήσει γρήγορα σε μια χώρα σύγχρονη και ισχυρή, μια χώρα που θα οργανωθεί με κριτήριο την αποτελεσματικότητα».

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
«Ζωντανά» τα οράματα του ΔΣΕ και της ΕΑ

Τους νεκρούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο που έπεσαν στη μάχη του Αγίου Βασιλείου Κυνουρίας, στις 21 Γενάρη του 1949, τίμησε την περασμένη Κυριακή πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στον Αγιο Βασίλειο και διοργάνωσαν η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στην Αρκαδία.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρέλαση των βετεράνων αγωνιστών που, κρατώντας τις τιμημένες σημαίες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, έφτασαν στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης - κάτω από τα πλατάνια όπου την εποχή εκείνη γίνονταν οι μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις και συζητήσεις - κι έγιναν δεκτοί με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους.

Η κεντρική ομιλία έγινε από το στέλεχος του Κόμματος και καθηγητή Πανεπιστημίου Στρατή Κουνιά, ο οποίος αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για την πολιτική κατάσταση και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης στον Αγιο Βασίλειο. Καταλήγοντας, ο ομιλητής τόνισε, πως ο αγώνας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ θα δικαιωθεί μόνο όταν οι λαϊκές δυνάμεις αντιτάξουν ένα ισχυρό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο απέναντι στους αστούς και κατακτήσουν την εξουσία.

Το θερμό χαιρετισμό εκ μέρους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που ζουν στην Αυστραλία έφερε ο γραμματέας του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Μελβούρνης και Βικτώριας Παναγιώτης Σταματόπουλος, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή τόνισε πως τα ιδανικά των αγωνιστών του ΔΣΕ είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Οι νέες γενιές, πρόσθεσε, έχουν επιφορτιστεί το καθήκον να ολοκληρώσουν νικηφόρα αυτό τον αγώνα με την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων, προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε χτες η πρόσληψη 1.167 εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ06 (Αγγλικής Γλώσσας), ΠΕ19 (Πληροφορικής Πανεπιστημίων) και ΠΕ20 (Πληροφορικής ΤΕΙ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μέχρι τις 27 Αυγούστου για να πληροφορηθούν τις κενές θέσεις και να καταθέσουν σχετική δήλωση προτίμησης.

Πυρκαγιά στις Φιλιάτες

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιά στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η φωτιά ξεκίνησε στις 1.30 το μεσημέρι σε δασική έκταση, ενώ στην προσπάθεια πυρόσβεσης συμμετείχαν πεζοπόρο τμήμα 46 πυροσβεστών και τα πληρώματα εφτά οχημάτων. Επίσης ένα ελικόπτερο και δυο αεροπλάνα.

Στα όρια των νομών Λακωνίας και Αρκαδίας στη θέση Κολίνες ξέσπασε χτες πυρκαγιά στις 1.55 το μεσημέρι. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικά στις 6 μ.μ. Οι φλόγες κατέστρεφαν δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή, όπου ήταν αδύνατον να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις. Στον τόπο επιχείρησαν εννέα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Επίσης 48 πυροσβέστες με 16 οχήματα, καθώς και τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Σε εμπρησμό αποδίδουν κάτοικοι και φορείς της Σάμου την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στις 9.40 μ.μ., στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ποταμιού Καρλοβάσου και της Πλάκας Κοσμαδαίων. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χτες το πρωί με άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, την κινητοποίηση των κατοίκων και τις ενισχύσεις που έφτασαν από την Αθήνα. Κατέστρεψε πάνω από 300 στρέμματα πευκοδάσους, απειλώντας το Δρυμό Σεϊτάνι, χωρίς, ευτυχώς να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Στα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς, το Δήμο Παλικής, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 24.8.2003 και ώρα 8 μμ, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στα θύματα που έπεσαν στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

- Το Παράρτημα Αλμυρού της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αλμυρού, την Κυριακή 24.8.2003 και ώρα 11 πμ, διοργανώνουν στην πόλη εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους δολοφονηθέντες αγωνιστές από τα στρατεύματα Κατοχής.

- Τα Παραρτήματα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, 59 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα των Πάνω Σφαγείων στις 28.8.44, διοργανώνουν, την Τετάρτη 27.8.2003 και ώρα 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Παλιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής για τους Σφαγειώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας.

- Στα πλαίσια του πολιτιστικού 10ήμερου του Δήμου Θέρμου (15-25 Αυγούστου), συνεχίζεται έκθεση βιβλίου - φωτογραφίας και αντιστασιακού Τύπου και ζωγραφικής (με έργα Γ. Γούλα και Γ. Φαρσακίδη) που διοργανώνει το Παράρτημα Θέρμου - Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ.

Ηδη την έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ και πραγματοποιείται, όλες τις μέρες, στο χώρο των εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου, επισκέφτηκαν εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ