ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Λάθος της διοίκησης της NASA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «κουλτούρα αυτοπροστασίας» της διοίκησης της ΝΑSΑ και η απροθυμία της να αντιμετωπίσει δραστικά τα διάφορα θέματα ασφαλείας ευθύνονται για την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια», που στοίχισε τη ζωή 7 αστροναυτών, σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας.

Στην έκθεση 248 σελίδων σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως μηχανικοί της NASA προειδοποίησαν αρκετές φορές μετά την απογείωση πως οι φθορές που είχε υποστεί το αριστερό φτερό του σκάφους από κομμάτι αφρού (που το χτύπησε μόλις 82 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση!) ήταν επικίνδυνες, οι ανησυχίες αυτές αγνοήθηκαν από τη διοίκηση. Συνολικά, χάθηκαν «8 ευκαιρίες» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, προκειμένου να «επιτευχθούν οι στόχοι».

Τελικά, όμως, η φθορά αποδείχτηκε μοιραία. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο πόρισμα: «Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα το κενό που δημιουργήθηκε από την αποκόλληση αυτού του μικρού κομματιού, επέτρεψε σε αέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών να εισέλθει εντός του σκάφους και να διαλύσει σταδιακά όλο το σύστημά του στη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε έλεγχος του σκάφους».

«Η NASA πάσχει από αποτυχημένη ηγεσία, η οποία δεν έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πληρώματος», σημειώνεται καταληκτικά...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα δοκιμασία για τις ινδο - πακιστανικές σχέσεις...
  • Πυρά Ινδών αξιωματούχων κατά του Πακιστάν, θεωρώντας το υπεύθυνο για τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων που φέρονται πως εξαπόλυσαν τις επιθέσεις στη Βομβάη...
  • Το Ισλαμαμπάντ αρνείται κάθε σχέση, ζητώντας διάλογο εφ' όλης της ύλης...

Ενα από τα σημεία των εκρήξεων

Associated Press

Ενα από τα σημεία των εκρήξεων
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε κομβικό γεγονός για τη βελτίωση ή (μάλλον...) την περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ινδία - Πακιστάν φαίνεται πως αναδεικνύονται οι προχτεσινές πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη με το νεότερο απολογισμό να αναφέρει 52 νεκρούς και άλλους 154 τραυματίες...

Οι έμμεσοι πλην σαφείς υπαινιγμοί υψηλόβαθμων Ινδών αξιωματούχων κατά της κυβέρνησης Μουσάραφ στο Ισλαμαμπάντ περί υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών συνεχίστηκαν και χτες. Πρώτος μεταξύ πολλών ο αντιπρόεδρος της Ινδικής κυβέρνησης Λαλ Κρίσνα Αντβανί. Ο Αντβανί δήλωσε χτες πως ένας πακιστανικός «πόλεμος τρομοκρατίας δεν κατευθύνεται μόνον έναντι συγκεκριμένων περιοχών όπως το Κασμίρ και το Νέο Δελχί αλλά και κατά ολόκληρης της χώρας»...«Υπάρχει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης όλης της Ινδίας», είπε ο Αντβανί, προκαλώντας μάλιστα το Πακιστάν να αποδείξει εμπράκτως τη θλίψη που εξέφρασε προχτές για τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη με την παράδοση των 19 Πακιστανών υπόπτων που το Ν. Δελχί θεωρεί πως ευθύνονται για τη βίαιη επίθεση ισλαμιστών στο Κογκρέσο τον περσινό Δεκέμβρη!

Το Πακιστάν αρνείται...

Ομως, κάτι τέτοιο θεωρείται από διάφορες απόψεις δύσκολο... Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών, Σεϊκ Ρασίντ Αχμέντ, αντιμετώπισε τις λοιδορίες του αντιπροέδρου της ινδικής κυβέρνησης κάνοντας λόγο για τις «συνήθεις αβάσιμες κατηγορίες που εξαπολύει κατά καιρούς η Ινδία» έναντι του Ισλαμαμπάντ.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, μάλιστα, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας: «Το Πακιστάν είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα θέματα με την Ινδία. Αδημονούμε για την απάντηση της γείτονας χώρας σε έναν διάλογο»...

Επιπλέον, εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στην πρόκληση Αντβανί με μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν: «Το Πακιστάν είναι σίγουρο πως οι ύποπτοι που ζητεί η Ινδία δε βρίσκονται στο έδαφός του...Η Ινδία έως τώρα δε μας έχει δώσει σαφείς αποδείξεις για την παρουσία των φερόμενων ως τρομοκρατών Ινδών στο Πακιστάν... Δεν είναι καιρός ούτε για υποδείξεις, ούτε για πολιτική εκμετάλλευση...».

Σε κατάσταση συναγερμού...

Με υπόβαθρο, λοιπόν, τη νέα τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, το ανθρωποκυνηγητό των ινδικών αστυνομικών αρχών συνεχίζεται με βασικούς υπόπτους μέλη της μουσουλμανικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Λασκάρ ε Τοϊμπα» που δρα εδώ και χρόνια απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την αυτονόμηση του Κασμίρ...

Ο αριθμός των υπόπτων, που έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, ποικίλλει ανάλογα με τα ρεπορτάζ διάφορων ινδικών ΜΜΕ. Φέρεται να είναι από πέντε, δέκα έως μερικές δεκάδες. Πιο φειδωλούς υπολογισμούς έκανε το χτεσινό φύλλο των «Ιντια Τάιμς» που ανέφεραν πως ανακρίνονται πέντε βασικοί ύποπτοι, εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες. Τα σκίτσα άλλων υπόπτων, που φτιάχτηκαν με βάση τις πληροφορίες επιβιωσάντων αυτοπτών μαρτύρων που είδαν τους επιβάτες των επίμαχων ταξί λίγο πριν την έκρηξη, λέγεται πως διανεμήθηκαν σ' όλα τα ινδικά αστυνομικά τμήματα.

Οσον αφορά στις ανακοινώσεις των αστυνομικών επιθεωρητών σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη αναφέρθηκε πως χρησιμοποιήθηκε εξεζητημένη τεχνική χρήσης υλικών όπως ειδική ζελατίνη, αμμωνία και νάτριο που απαιτεί «χρονοβόρο σχεδιασμό και ένα δίκτυο συνεργασίας αρκετών ανθρώπων». Επιπλέον, αναφέρθηκε πως αναμφίβολα οι εκρηκτικοί μηχανισμοί φτιάχτηκαν στην Ινδία...

Στο μεταξύ, όλες οι ινδικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας απ' το φόβο νέων επιθέσεων ενόψει μάλιστα και ενός μεγάλου Φεστιβάλ Ινδουιστών.

ΛΙΒΕΡΙΑ
«Πρωτευουσιάνικη» εκεχειρία...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ασταμάτητες μαίνονται οι συγκρούσεις και οι σφαγές αμάχων στα βόρεια και νοτιοανατολικά της Λιβερίας, με αποτέλεσμα νέο κύμα χιλιάδων πανικόβλητων προσφύγων να κατακλύζει χτες τα προάστια της πρωτεύουσας, Μονρόβια.

«Η ατμόσφαιρα σ' όλη την περιφέρεια είναι συγκεχυμένη... Τη μία μέρα οι αντάρτες εξαπολύουν επίθεση σε μία πόλη, την επόμενη σε άλλη...», έλεγαν ορισμένοι απ' τους νέους ανέστιους στον ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες», φτάνοντας χτες το μεσημέρι στη Μονρόβια...

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής, που επέστρεψαν χτες στη Μονρόβια απ' τα περίχωρα της πρωτεύουσας, ανέφεραν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών απ' τις περιοχές Γκμπατάλα και τα ορυχεία της πόλης Μπονγκ. Επιπλέον, στρατηγός των κυβερνητικών δυνάμεων ανακοίνωσε την κατάληψη δύο ακόμη πόλεων της κεντρικής Λιβερίας από αντάρτες της οργάνωσης «MODEL». «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εξαπολύονται αυτές οι επιθέσεις, αλλά δε μας μένει άλλη επιλογή απ' το να απαντήσουμε σ' αυτές τις κινήσεις», κατέληξε ο στρατηγός Γέτεν.

Ακόμη και οι ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναγνωρίζουν τώρα πως το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της Λιβερίας είναι «απροσπέλαστη ζώνη» για τους περίπου 1.500 άνδρες των δυτικοαφρικανικών δυνάμεων και τις μερικές δεκάδες Αμερικανών πεζοναυτών. Επιπλέον; Πώς η συνθήκη εκεχειρίας που υπογράφτηκε απ' τις ανταρτικές οργανώσεις στις 18 του τρέχοντος μηνός παραμένει, εν πολλοίς, «στα χαρτιά»...

Οπως είναι φανερό, τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για την πλειοψηφία του λιβεριανού λαού. Η νεότερη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας εξέφρασε φόβο για τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων λιμοκτονούντων, αλλά και για τον κίνδυνο νέων επιδημιών χολέρας, που μόνο απ' τον περασμένο Ιούνιο προκάλεσε επιβεβαιωμένα το θάνατο «τουλάχιστον 2.460 ανθρώπων».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Οι πρώτοι νεκροί Γάλλοι στρατιώτες...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Πρώην αντάρτες που μόλις είχαν ενταχτεί στις «νέες ένοπλες δυνάμεις» της Ακτής Ελεφαντοστού έριξαν πυρ κατά τριών Γάλλων στρατιωτών, πληγώνοντας θανάσιμα δύο εξ αυτών. Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των γαλλικών δυνάμεων που βρίσκονται στο έδαφος της Ακτής Ελεφαντοστού εδώ και περίπου εννιά μήνες απ' την ανάσχεση αιματηρής εμφύλιας σύρραξης.

Ο στρατηγός Πιερ Μισέλ Ζοάν, διοικητής της δύναμης 4.000 Γάλλων στρατιωτών, απέδωσε το θάνατο των δύο Γάλλων στρατιωτών στη δράση «ανεξέλεγκτων στοιχείων» του νέου στρατού της Ακτής Ελεφαντοστού, που πυροβόλησαν τα θύματα «έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ»... Το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια περιπολίας Γάλλων στρατιωτών στη λίμνη Κόσσου νοτίως της πόλης Μπουάκε στο κεντρικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιχείρηση «σκούπα»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες σε ορεινές περιοχές στα νοτιο-ανατολικά του Αφγανιστάν έπειτα από επιχείρηση «σκούπα» αμερικανικών και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον «μαχητών Ταλιμπάν».

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν ορεινές περιοχές στην περιοχή Ντάι Τσοπάν της επαρχίας Ζαμπούλ (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα), ενώ ακολούθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών. Αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι 20 «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις και 5 Αφγανοί στρατιώτες. Επίσης αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ρόντνεϊ Ντέιβις, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι από τις συνδυασμένες επιθέσεις αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή τη Δευτέρα τελικά σκοτώθηκαν «14 εχθρικοί μαχητές, αλλά ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ανέβει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ