Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
«Πρωτευουσιάνικη» εκεχειρία...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ασταμάτητες μαίνονται οι συγκρούσεις και οι σφαγές αμάχων στα βόρεια και νοτιοανατολικά της Λιβερίας, με αποτέλεσμα νέο κύμα χιλιάδων πανικόβλητων προσφύγων να κατακλύζει χτες τα προάστια της πρωτεύουσας, Μονρόβια.

«Η ατμόσφαιρα σ' όλη την περιφέρεια είναι συγκεχυμένη... Τη μία μέρα οι αντάρτες εξαπολύουν επίθεση σε μία πόλη, την επόμενη σε άλλη...», έλεγαν ορισμένοι απ' τους νέους ανέστιους στον ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες», φτάνοντας χτες το μεσημέρι στη Μονρόβια...

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής, που επέστρεψαν χτες στη Μονρόβια απ' τα περίχωρα της πρωτεύουσας, ανέφεραν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών απ' τις περιοχές Γκμπατάλα και τα ορυχεία της πόλης Μπονγκ. Επιπλέον, στρατηγός των κυβερνητικών δυνάμεων ανακοίνωσε την κατάληψη δύο ακόμη πόλεων της κεντρικής Λιβερίας από αντάρτες της οργάνωσης «MODEL». «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εξαπολύονται αυτές οι επιθέσεις, αλλά δε μας μένει άλλη επιλογή απ' το να απαντήσουμε σ' αυτές τις κινήσεις», κατέληξε ο στρατηγός Γέτεν.

Ακόμη και οι ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναγνωρίζουν τώρα πως το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της Λιβερίας είναι «απροσπέλαστη ζώνη» για τους περίπου 1.500 άνδρες των δυτικοαφρικανικών δυνάμεων και τις μερικές δεκάδες Αμερικανών πεζοναυτών. Επιπλέον; Πώς η συνθήκη εκεχειρίας που υπογράφτηκε απ' τις ανταρτικές οργανώσεις στις 18 του τρέχοντος μηνός παραμένει, εν πολλοίς, «στα χαρτιά»...

Οπως είναι φανερό, τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για την πλειοψηφία του λιβεριανού λαού. Η νεότερη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας εξέφρασε φόβο για τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων λιμοκτονούντων, αλλά και για τον κίνδυνο νέων επιδημιών χολέρας, που μόνο απ' τον περασμένο Ιούνιο προκάλεσε επιβεβαιωμένα το θάνατο «τουλάχιστον 2.460 ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ