ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το μεγάλο φαγοπότι που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι μεγάλες ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες (Γιούρομπανκ - Αλφα - Πειραιώς) ακονίζουν τα μαχαίρια για τον τεμαχισμό της λείας...

Τον κίνδυνο, οι μεγάλες τράπεζες που ελέγχονται σήμερα έμμεσα από το Δημόσιο να απορροφηθούν από τις αντίστοιχες ιδιωτικές, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε Εθνική και Εμπορική Τράπεζα. Οι εργαζόμενοι έχουν θορυβηθεί από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τελευταία η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, για μια «νέα αναδιάταξη του τραπεζικού σκηνικού», αλλά και για το κενό πληροφόρησης που υπάρχει για τις κυβερνητικές προθέσεις. Οι ενδείξεις, όμως, είναι αρκετές και ανησυχητικές... Καθαρό και αδιαμφισβήτητο είναι ότι η κυβέρνηση, με τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών που διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες περαιτέρω συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της μείωσης της επιρροής του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και της ενίσχυσης του ιδιωτικού.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, το υπουργείο Οικονομικών κατέχει σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ το 21% των μετοχών της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της χώρας, ποσοστό το οποίο αν περάσει στα χέρια «θεσμικού επενδυτή» ή ακόμη και ιδιωτικής τράπεζας, ανατρέπεται εκ βάθρων το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής. Σημαντικό μέρος των μετοχών που έχει σήμερα στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών προήλθαν από τη λήξη της τελευταίας δόσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να εξοφλήσει στους κατόχους των ομολόγων. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει γνωστό ότι πρόκειται να πωλήσει ένα πακέτο μετοχών της Εθνικής, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει ούτε το προς πώληση ποσοστό, αλλά ούτε και τη διαδικασία πώλησης, κάτι που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Η μόνη ενημέρωση που έχουν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας προέρχεται από τη συνάντηση που είχε προ καιρού η διοίκηση των εργαζομένων, με τον διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά. Το μόνο που προέκυψε από τη συνάντηση αυτή ήταν η υπόσχεση του κ.Καρατζά ότι θα επιδιωχτεί, η διαδικασία διάθεσης των μετοχών, να γίνει και με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής... Από την πλευρά της η διοίκηση των εργαζομένων, η οποία έχει προσχωρήσει στη λογική της «απελευθέρωσης» του τραπεζικού συστήματος, τη λειτουργία του δηλαδή με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, αλλά από την άλλη πλευρά φοβάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να «σπρώξει» την Εθνική, είτε σε «θεσμικούς» του εξωτερικού, είτε και στις αγκάλες του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου (Γιούρομπανκ - Αλφα) έχει κάνει τη μεσοβαζική πρόταση, οι μετοχές που έχει στα χέρια του το Δημόσιο να δοθούν στο ΙΚΑ, στα πλαίσια των οφειλών του Δημόσιου προς τον ασφαλιστικό οργανισμό. Πρόταση, η οποία βέβαια δεν έχει καμία, τύχη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αυτό που επιδιώκει είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της Εμπορικής καλούνται να διαλέξουν το νέο αφεντικό, το οποίο αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας. Η επιλογή είναι μεταξύ της γαλλικής Κρέτιντ Αγκρικολέ, η οποία έχει σήμερα στην κατοχή της ένα μικρό ποσοστό της Εμπορικής (περίπου 7%) ή μιας ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας. Το υπουργείο Οικονομίας πιέζει τους Γάλλους να ξεκαθαρίσουν μέσα στον Σεπτέμβρη αν προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμα διεύρυνσης της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο στην Εμπορική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ακούγεται» ότι θα προκριθεί η λύση της παράδοσής της σε ελληνική ιδιωτική τράπεζα. Λόγος γίνεται για τη Γιούρομπανκ του Λάτση, κάτι που έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους, λόγω του σκληρού εργασιακού καθεστώτος που επικρατεί στον τραπεζικό όμιλο της Γιούρομπανκ. Φαίνεται ότι οι ίδιοι σχεδιασμοί από πλευράς της κυβέρνησης υπάρχουν και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.

Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει νέα δυναμικά στοιχεία του δημόσιου τομέα σε... φίλιες δυνάμεις (ιδιωτικές τράπεζες), οι ηγεσίες των εργαζομένων στις δύο τράπεζες, αλλά και η χειμαζόμενη ΟΤΟΕ, δέσμιες στο άρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, απλώς παρακολουθούν, χωρίς να αντιδρούν, τις εξελίξεις, τη στιγμή ακριβώς που χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση και κινητοποίηση για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.


Θ.Κ.

ΑΓΟΡΑ
Νέα αύξηση στο ψωμί από τον Οκτώβρη

Χαιρετίσματα στον... Κουλούρη στέλνουν οι αλευροβιομήχανοι, που ετοιμάζουν ανατιμήσεις στα άλευρα

Την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων περί... φανταστικών ανατιμήσεων διαψεύδει η πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης ανακοίνωνε προχτές - κομπάζοντας για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο της δήθεν συγκράτησης των τιμών - ότι οι αρτοποιοί δεν πρόκειται να «περάσουν» μέχρι το τέλος του χρόνου ούτε «σεντς» από τις ανατιμήσεις που επέβαλαν στα άλευρα μεγάλες αλευροβιομηχανίες, εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρτοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρατήσουν τις τιμές των αρτοποιητικών προϊόντων πέρα από το Σεπτέμβρη στα σημερινά επίπεδα, μετά από τις αυξήσεις τιμών κατά 15% που επέβαλαν τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας αλεύρων και συγκεκριμένα οι εταιρίες «Λούλη», «Παπαφίλη» και «Αλλατίνη». Ετσι, αρχής γενομένης από το ψωμί από τον Οκτώβρη θα ακριβύνει τουλάχιστον κατά 5 λεπτά το κιλό, ενώ έπονται και οι τιμές όλων των άλλων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι.

Η περίπτωση του ψωμιού είναι από εκείνες που αποκαλύπτουν την κυβερνητική απροθυμία να ελέγξει τη διαμόρφωση των τιμών σε ολόκληρη την αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων, ξεκινώντας από τους παραγωγούς και εμπόρους πρώτων υλών. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες αλευροβιομηχανίες, στην προκειμένη περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί να «βάλει μπροστά» τους αρτοποιούς, ώστε να χρεωθεί ο κλάδος τη νέα ανατίμηση του ψωμιού και όλων των άλλων σχετικών προϊόντων. Αποσιωπά τις μεγάλες ανατιμήσεις των βιομηχανιών που προμηθεύουν με τη βασική πρώτη ύλη τα αρτοποιεία και που βάζουν έναν από τους καίριους κρίκους της αλυσίδας στη διαμόρφωση της τιμής των αρτοποιητικών προϊόντων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη ανατίμηση που έγινε στο ψωμί ήταν με αφορμή τις... «στρογγυλοποιήσεις» από τη μετατροπή των τιμών από δραχμές σε ευρώ, όταν η τιμή του ενός κιλού «σκαρφάλωσε» από 300 δρχ. σε 1,00 ευρώ (ή 340,75 δρχ.), στρογγυλοποιούμενη κατά ...13,6%!

Εντείνουν τη φορολογική τρομοκρατία

Εντείνει τη φορολογική τρομοκρατία το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Ελλείμματα τα οποία κατά ένα σημαντικό μέρος οφείλονται στην πολιτική μείωσης των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τα «σπασμένα» καλούνται σήμερα να τα πληρώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε χτες, καλούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου να ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα εντατικούς ελέγχους - προς άγρα φόρων βέβαια - ενώ με την ίδια εγκύκλιο προσδιορίζονται και οι επιχειρήσεις - στόχοι που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των ελέγχων.

Ειδικότερα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καλούνται να στρέψουν την προσοχή τους:

  • Σε επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για όλα ή για μερικά φορολογικά αντικείμενα.
  • Με αρνητικές πιστωτικές φορολογικές δηλώσεις που είναι συνεχείς, είτε δε δικαιολογούνται, κυρίως λόγω του αντικειμένου των εργασιών.
  • Που υποβάλλουν συχνά εμπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.
  • Που υπάρχουν πληροφορίες ότι φοροδιαφεύγουν ή εφαρμόζουν εσφαλμένα συγκεκριμένες φορολογικές διατάξεις.
  • Που ασκούν ή φέρονται να ασκούν δραστηριότητα υψηλής επικινδυνότητας, όπως διαφημιστικές εταιρίες, επιχειρήσεις γραφικών τεχνών, χωματουργικών εργασιών, οικοδομικών υλικών κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ