Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Νέα αύξηση στο ψωμί από τον Οκτώβρη

Χαιρετίσματα στον... Κουλούρη στέλνουν οι αλευροβιομήχανοι, που ετοιμάζουν ανατιμήσεις στα άλευρα

Την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων περί... φανταστικών ανατιμήσεων διαψεύδει η πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης ανακοίνωνε προχτές - κομπάζοντας για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο της δήθεν συγκράτησης των τιμών - ότι οι αρτοποιοί δεν πρόκειται να «περάσουν» μέχρι το τέλος του χρόνου ούτε «σεντς» από τις ανατιμήσεις που επέβαλαν στα άλευρα μεγάλες αλευροβιομηχανίες, εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρτοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρατήσουν τις τιμές των αρτοποιητικών προϊόντων πέρα από το Σεπτέμβρη στα σημερινά επίπεδα, μετά από τις αυξήσεις τιμών κατά 15% που επέβαλαν τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας αλεύρων και συγκεκριμένα οι εταιρίες «Λούλη», «Παπαφίλη» και «Αλλατίνη». Ετσι, αρχής γενομένης από το ψωμί από τον Οκτώβρη θα ακριβύνει τουλάχιστον κατά 5 λεπτά το κιλό, ενώ έπονται και οι τιμές όλων των άλλων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι.

Η περίπτωση του ψωμιού είναι από εκείνες που αποκαλύπτουν την κυβερνητική απροθυμία να ελέγξει τη διαμόρφωση των τιμών σε ολόκληρη την αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων, ξεκινώντας από τους παραγωγούς και εμπόρους πρώτων υλών. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες αλευροβιομηχανίες, στην προκειμένη περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί να «βάλει μπροστά» τους αρτοποιούς, ώστε να χρεωθεί ο κλάδος τη νέα ανατίμηση του ψωμιού και όλων των άλλων σχετικών προϊόντων. Αποσιωπά τις μεγάλες ανατιμήσεις των βιομηχανιών που προμηθεύουν με τη βασική πρώτη ύλη τα αρτοποιεία και που βάζουν έναν από τους καίριους κρίκους της αλυσίδας στη διαμόρφωση της τιμής των αρτοποιητικών προϊόντων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη ανατίμηση που έγινε στο ψωμί ήταν με αφορμή τις... «στρογγυλοποιήσεις» από τη μετατροπή των τιμών από δραχμές σε ευρώ, όταν η τιμή του ενός κιλού «σκαρφάλωσε» από 300 δρχ. σε 1,00 ευρώ (ή 340,75 δρχ.), στρογγυλοποιούμενη κατά ...13,6%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ