ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνές το ραντεβού στα Ιλίσια

Από περσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ

Πέτροβας Σπύρος

Από περσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» δεν είναι μόνο ένα γεγονός που περιμένουν με αγωνία κάθε χρόνο πολλοί νέοι στη χώρας μας, αλλά αποτελεί και μια νεανική πολιτική συνάντηση διεθνούς κύρους. Ετσι και φέτος στο τετραήμερο κορύφωσης των εκδηλώσεων του 29ου Φεστιβάλ στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια θα συναντηθούν νέοι, εκπρόσωποι οργανώσεων από πολλές μεριές του κόσμου. Ηδη δεκαοχτώ ξένες οργανώσεις νεολαίας έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, έχουν δώσει το ραντεβού τους στην πολύχρωμη «Διεθνούπολη» του Φεστιβάλ.

Οι οργανώσεις αυτές είναι: ΕΔΟΝ (Κύπρου), Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ), Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας, Νεολαία ΚΕΚΡ (Ρωσία), Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας (SKMRF, Ρωσία - Ν. ΚΚΡΟ), Εθνική Ενωση Νεολαίας Αλγερίας (UNJA Αλγερία), Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας, Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας, Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας Συρίας (DYUS - Νεολαία του Συριακού ΚΚ), ΤΚΡ (Τουρκία), Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας, Γενική Ενωση Φοιτητών Ιρακινής Δημοκρατίας (GUSIR - Νεολαία του Ιρακινού ΚΚ), Ενωση Νεολαίας Μπαχρέιν κι ο κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Παράλληλα με την προετοιμασία σ' όλα τα επίπεδα του κεντρικού τετραήμερου του Φεστιβάλ, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της χώρας και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

- Στο Καρλόβασι Σάμου, στις 8 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Πορφυριάδα).

- Στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, δεύτερη μέρα σήμερα των εκδηλώσεων στο γήπεδο μπάσκετ του 7ου Λυκείου, με θέμα: «Η νεολαία στις συμπληγάδες της ανεργίας».

- Στο Μαύρο Γάτο, στις Συκιές Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα».

  • Αύριο Πέμπτη:

- Στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Αγίου Θεράποντα, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη και τους πολέμους της, απαντάμε με αγώνες για ειρήνη και σοσιαλισμό».

- Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο πάρκο της οδού Ταβάκη, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».

  • Την Παρασκευή 29/8:

- Στο Καπανδρίτι, μπροστά από την κοινότητα, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών», θα μιλήσει ο Γιώργος Ταρουνάς, μέλος ΝΓ Αττικής της ΚΝΕ.

- Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Μετανάστες και κυβερνητική πολιτική».

- Στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα».

- Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Κερασούντος, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Μαθητές και αντιπολεμικό κίνημα».

- Στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, στο χώρο της Ιχθυόσκαλας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Παιδεία - Ελεύθερος χρόνος».

Την Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Αυγούστου:

- Διήμερο εκδηλώσεων στο Ποσειδώνιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πρωταγωνιστές στη ζωή, όχι εθελοντές στην υποταγή».

  • Σάββατο 30 Αυγούστου:

- Στη Νάουσα Ημαθίας, στο Κιόσκι, στις 8.30 μ.μ.


Πλατιά σύσκεψη για την απλή αναλογική

Πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 9 του Σεπτέμβρη

Σε πλατιά σύσκεψη στην Αθήνα στις 9 του Σεπτέμβρη, καλούν μαζικούς φορείς, συνδικάτα, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις καθώς και προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, ο Αντ. Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και ο Μ. Μπακόπουλος, ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ.

«Η υπόθεση της προώθησης της απλής αναλογικής αφορά όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς και τις μαζικές οργανώσεις». Αυτό δήλωσε χτες ο Αντώνης Σκυλλάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε επίσης ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια «πρέπει να πάρει το ευρύτερο πλάτος και είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν στο διάλογο ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ταχθεί υπέρ. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί».

Συγχρόνως ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι κατά τη συνάντηση της 9ης Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν οι περαιτέρω δράσεις και σημείωσε: «Είναι υπό σκέψη η κατάθεση μιας κοινής πρότασης νόμου από ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ» ενώ συμπλήρωσε ότι «εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο συλλογής υπογραφών αλλά και μαζικότερες εκδηλώσεις».

Σε ερώτηση που δέχτηκε από το δημοσιογράφο ο Αντ. Σκυλλάκος, σχετική με την πρόταση και θέση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος σε προχτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του έκανε λόγο «για τη συγκρότηση αριστερού πόλου», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε πως δεν είναι δυνατή μια γενικότερη συνεργασία αυτών των κομμάτων, όμως αυτό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κοινή δράση για την απλή αναλογική, ενώ και σε ειδικά ζητήματα που υπάρχει σύμπτωση απόψεων μπορεί να υπάρξει συνεννόηση.

Ο κυβ. εκπρόσωπος

Την ίδια στιγμή πάντως, η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, εμφανίζεται σίγουρη ότι ο νέος εκλογικός νόμος που προτείνει, θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Αυτό επανέλαβε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος παράλληλα υποστήριξε «πως όποια πρόταση που θα κατατεθεί στο διάλογο, εφόσον συμβάλλει στη διαφάνεια, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, θα υιοθετηθεί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε: «Είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος θα έχει αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορώ να προκαθορίσω πού θα φτάσει. Δε νομίζω πάντως ότι οι συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει το ζήτημα της αυτοδυναμίας και της κυβερνητικής σταθερότητας, την οποία δε διαπραγματευόμαστε».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σε ρυθμούς ΔΕΘ

H «μεταρρύθμιση» του ΠΑΣΟΚ, η γενικότερη διάταξη του κόμματος σε προεκλογική τροχιά και ειδικότερα η αξιοποίηση του κομματικού μηχανισμού, ώστε να ευοδωθεί η επιθυμία του πρωθυπουργού και η άνοδός του στη ΔΕΘ να συνοδευτεί από μια «ευπρεπή» από άποψη όγκου προεκλογικού τύπου υποδοχή στη Θεσσαλονίκη, απασχόλησαν τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Στη συζήτηση τέθηκε, επίσης, το θέμα της συγκέντρωσης που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη καθώς και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, ώστε να δίνει ένα πρώτο «στίγμα» της εξαγγελθείσας «μεταρρύθμισης».

Νωρίτερα ο Κ. Σημίτης είχε συναντηθεί με τους Απ. Κακλαμάνη, Κ. Σκανδαλίδη, Σ. Κοσμίδη, και με αντικείμενο τη νομοθεσία για το πόθεν έσχες. Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι εκ των πρώτων που θα έρθουν στο Κοινοβούλιο στη νέα σύνοδο και σημείωσε ότι με την ψήφισή του θα υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, «δε λέω πλήρης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά...

Οσον αφορά στον έλεγχο και τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες, ο κ.Κακλαμάνης είπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ ερωτηθείς για την απροθυμία των βουλευτών να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» και ότι «μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη όλοι θα έχουν προσέλθει». Πάντως για τον κλίμα αναταραχής που υπάρχει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για «πόθεν έσχες» και εκλογικό νόμο, περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν είναι αρμόδιος για την κοινοβουλευτική ομάδα»... Τέλος, ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο και αν θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, είπε ότι εάν η κυβέρνηση εισάγει σχετικό νομοσχέδιο «η Βουλή θα συζητήσει και θα αποφασίσει αναλόγως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ