ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ. ΚΑΣΤΡΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Μια κυβέρνηση στον ... «κουβά» της υποτέλειας

Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στην αίθουσα Τύπου, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μια θλιβερή παράσταση, προσπαθώντας να «εξηγήσει» της θέση της κυβέρνησης στο θέμα της πρόσκλησης ή μη του ηγέτη της Κούβας στην Ολυμπιάδα της Αθήνας

Associated Press

Η θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που κατά το κοινώς λεγόμενο «τα μασάει» στην υπόθεση που ανέκυψε με την πρόσκληση ή όχι του Φ. Κάστρο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, αποτυπώθηκε πλήρως στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η συζήτηση στο πρες - ρουμ (με τα ήξεις - αφήξεις, τις αντιφάσεις και τις... απώλειες μνήμης του υπουργού για το τι είχε πει λίγα λεπτά νωρίτερα) ήταν αποκαλυπτικότατη, όπως πιστοποιούν τα παρακάτω αποσπάσματα:

- «Κύριε υπουργέ, υπάρχει πρόβλημα με την πρόσκληση του Φιντέλ Κάστρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

- «Θέλω να τονίσω ότι είναι νωρίς, δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το ποιοι θα προσκληθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι θέμα που θα εξεταστεί. Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα αυτό υπολογίζουμε δύο πράγματα: Πρώτον, τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι μια μεγάλη γιορτή, όπου κυριαρχούν το αθλητικό ιδεώδες, το μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας των λαών(...) και μας υποχρεώνουν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε διδάξει αυτές τις αξίες. Δεύτερον, υπάρχει και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ένα από τα μηνύματα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια εμμονή, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Ολα αυτά θα συνεκτιμηθούν. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάλουμε την τελική απόφασή μας. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα στην ερώτησή σας».

- «Αντιλαμβάνομαι πως σε ό,τι αφορά την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο θα δημιουργηθεί μια ιδιότυπη ζυγαριά. Αφού, όμως, όπως λέτε ισχύει για όλους, θα ήθελα να απαντήσετε αν το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μπους, ο οποίος έχει δολοφονήσει χιλιάδες Ιρακινούς και υπήρξε κυβερνήτης του Τέξας που ως Πολιτεία κατέχει το ρεκόρ στις θανατικές εκτελέσεις. Θα συνεκτιμηθεί και για τον κ. Μπους αυτό;».

- «Εχω απαντήσει πλήρως».

- «Η "σοσιαλιστική" σας κυβέρνηση θα επιδαψιλεύσει τιμές στον "αθάνατο" Γλίξμπουργκ, λόγω και της ιδιότητάς του. Την ίδια ώρα, όμως, λέτε ότι ηγέτες, όπως ο Κάστρο και ενδεχομένως και άλλοι, θα συμπεριληφθούν σε κάποια λίστα. Ρωτώ, υπάρχει κάποια τέτοια λίστα ή ενδέχεται να υπάρξει; Ας πούμε, η Βόρειος Κορέα, το Ιράν, είναι χώρες των οποίων οι ηγέτες θα κριθούν σε κάποιο μικροσκόπιο για το εάν θα προσκληθούν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας;»

- «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Σας εξήγησα και το σκεπτικό που για μας είναι κυρίαρχο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από κει και πέρα, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων θα σας απαντήσουμε για το ποιους καλέσαμε και γιατί. Δεν υπάρχουν λίστες και μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν (...) θέμα λίστας δεν υπάρχει».

- «Στο δελτίο Τύπου που έχω μπροστά μου του υπουργείου Πολιτισμού της 23.8.2003, αναφέρεται ότι υπογράφηκε πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας, που αφορά ειδικά στην Ολυμπιάδα, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κούβα, από τον κ. Λιάνη και τον Κουβανό ομόλογό του. Με μια χώρα που η Ελλάδα έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και ειδικά σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα, για το εάν θα προσκληθεί ο ηγέτης της;»

- «Εθεσα θέμα εγώ;».

- «Είπατε ότι θα το εξετάσετε. Τι θα εξετάσετε;».

- «Το θέμα δε μας έχει καν απασχολήσει».

- «Λέτε ότι δεν έχει απασχολήσει ακόμα την κυβέρνηση το θέμα των προσκλήσεων. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καλέσει τόσους ηγέτες για να έρθουν στην Ολυμπιάδα; Αυτό δεν ισχύει;».

- «Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των επαφών του, που είχε ως προεδρεύων της ΕΕ έκανε ορισμένες κινήσεις. Από κει και πέρα, είναι διαφορετικό το θέμα με τους ομολόγους του της ΕΕ και διαφορετικό με τους ηγέτες των άλλων χωρών».

- «Οχι μόνο τους ηγέτες της ΕΕ, κάλεσε και τον κ. Μπους...»

- «Είναι λογικό να έγιναν από τον πρωθυπουργό τιμητικά αυτές οι προσκλήσεις κατά τις επαφές που είχε, ως προεδρεύων της ΕΕ, οι οποίες είχαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα γιατί απευθύνονται σε εταίρους μας (...) κανέναν δεν έχουμε αποκλείσει και δεν έχουμε καλέσει κανέναν, εκτός από αυτούς που ο πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει».

- «Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα με την πρόσκληση του Κάστρο στην Ολυμπιάδα του 2004;».

- «Δεν υπάρχει θέμα με κανέναν ηγέτη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε (...) δε μας έχει απασχολήσει ακόμα το θέμα των προσκλήσεων των ηγετών. Θα μας απασχολήσει, όμως, σύντομα».

- «Θα συνεκτιμηθούν όλα αυτά που είπατε και για την τουρκική πολιτική ηγεσία; Διότι κι εκεί έχουμε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

- «Ο,τι είχα να πω, το είπα. Ολα θα εκτιμηθούν. Γνωρίζετε ότι υπάρχει και η ΕΕ στο θέμα που θέσατε. Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη με την ΕΕ».

- «Ωστόσο, υπάρχει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

- «Αυτό εκτιμάται από τη διεθνή θέση της χώρας. Σας είπα ότι θα εκτιμηθούν ορισμένα πράγματα (...)»

- «Η Τουρκία είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;».

- «Σας παραπέμπω στις αποφάσεις της ΕΕ που έχουμε ψηφίσει».

- «Η ΕΕ θα λάβει τις αποφάσεις για το ποιοι ηγέτες θα έρθουν στην Ελλάδα για την Ολυμπιάδα;»

- «Οχι, βέβαια».

- «Τότε γιατί αναφέρετε συνέχεια την ΕΕ;»

- «Την ανέφερα γιατί ρωτήθηκα. Επαναλαμβάνω ότι σε επίπεδο πολιτικών επαφών, η ΕΕ έχει λάβει μια απόφαση για πάγωμα των πολιτικών σχέσεων των χωρών - μελών της ΕΕ με την Κούβα».

- «Τι σχέση έχει αυτό με την Ολυμπιάδα;».

- Δεν προσέξατε καλά την τοποθέτησή μου. Βιάζεστε. Δεν ακούτε τις απαντήσεις μου. Σας είπα ότι υπάρχει από τη μια η απόφαση της ΕΕ για πάγωμα των πολιτικών σχέσεων με την Κούβα και από την άλλη το θέμα των ΟΑ, το οποίο δεν το θέτουμε ως θέμα πολιτικής. Εάν προσέξατε αυτά που είπα».

- «Πρόσεξα πολύ καλά και είστε αυτός, ο οποίος συνδέει το θέμα της απόφασης της ΕΕ, που ελήφθη επί Ελληνικής Προεδρίας - και αυτό είναι ένα από τα "ιστορικά επιτεύγματά σας" - με την Ολυμπιάδα. Σας έκανε κανείς αναφορά για ΕΕ, εσείς την αναφέρατε. Προς τι λοιπόν αυτή η αναφορά στην ΕΕ;»

- «Δεν έκανα αναφορά στην ΕΕ, εσείς με ρωτήσατε».

- «Ο Μπλερ σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;»

- «Ο κ.Μπλερ έχει προσκληθεί στην Ολυμπιάδα»...

Αυτός ήταν ο εκτενής διάλογος μεταξύ Χρ. Πρωτόπαππα - δημοσιογράφων, χτες στην αίθουσα Τύπου. Νομίζουμε ότι ο αναγνώστης μπορεί να εξαγάγει τα αναγκαία συμπεράσματα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα ρωτήσουμε ... τη συμφωνία Σένγκεν!!!

Αναμασώντας τις έωλες και σαθρές συκοφαντίες εναντίον της Κούβας περί «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επιχείρησε χτες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, την άρνηση δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης να προσκαλέσει τον Φιντέλ Κάστρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το θέμα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «υφίσταται μια κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις υψηλών προσώπων στην ΕΕ ή της ΕΕ στην Κούβα, λόγω συγκεκριμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή». Παρουσίασε, μάλιστα, περίπου ως αναγκαστική τη στάση της ΕΕ, ισχυριζόμενος πως παρότι στο παρελθόν η ΕΕ έχει βοηθήσει την Κούβα με πολλές μορφές, αυτή τη φορά αναγκάστηκε να διαμαρτυρηθεί εντόνως για τις σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, μια και η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο πώς τελικά θα χειριστεί το όλο θέμα, προκειμένου και να μην προκληθούν αντιδράσεις, συμπλήρωσε πως «η θέση της Ελλάδας, όπως και το ολυμπιακό πνεύμα επιτάσσει, είναι ότι ξεφεύγουμε από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιδικίες στο πλαίσιο του αθλητισμού. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει. Κατ' αρχήν βεβαίως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι». Η φράση όμως με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών έκλεισε τις δηλώσεις του εγείρει ερωτήματα, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί στον ηγέτη της Κούβας η επίσκεψη λόγω της Συνθήκης Σένγκεν!!! Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά θα τα δούμε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα για συγκεκριμένα πρόσωπα, λόγω του Σένγκεν».

Γιωργάκης κατά... Κάστρο!

«Κάθε μορφή διάκρισης απέναντι σε μια χώρα ή σε ένα άτομο, όποιο κι αν είναι, για λόγους ρατσιστικούς, θρησκευτικούς, πολιτικούς, φύλου ή άλλους είναι αντίθετη με το Ολυμπιακό κίνημα».

Αυτά προβλέπει η περίφημη «Ολυμπιακή Αρχή» βάσει της οποίας - υποτίθεται - διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Υποτίθεται. Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της «Κόκα - Κόλα», των εργολάβων, των «Αθανάτων» τύπου Γλύξμπουργκ έχουν άλλες «αρχές».

***

Η Ελλάδα που διοργανώνει τους Αγώνες του 2004 θα κάνει -υποτίθεται - αγώνες που θα τιμούν το Ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες. Υποτίθεται. Διότι η Ελλάδα του κ. Σημίτη και της κ. Αγγελοπούλου μια «αρχή» αναγνωρίζει. Εκείνη που λέει... «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»! Αυτή είναι η «αρχή» τους, αυτό είναι και το «τέλος» τους: Το «μάλιστα, μίστερ Μπους»! Επί παντός επιστητού... «μάλιστα». Και στην Ολυμπιάδα.

Η Ελλάδα, που η υποταγή της ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον κ. Ρογκ, που η εθνική της κυριαρχία είναι τέτοιου επιπέδου ώστε να έρχονται Αγγλοι μπάτσοι (!) για να «επιβάλουν την τάξη» στο Φαληράκι της Ρόδου, έδειξε το... ανάστημά της απέναντι στον Φιντέλ Κάστρο!

Σκεφτείτε το: Από τη μια ο Σημίτης και ο Γιωργάκης. Από την άλλη ο Κάστρο! «Η Παξινού και η Ανουσάκη τσακώνονταν για τον ίδιο ρόλο», που θα λέγανε και οι θεατρόφιλοι...

***

Η υπόθεση, δυστυχώς, δεν είναι επιθεώρηση. Δεν είναι καν φάρσα. Πρόκειται για την τραγωδία της υποτέλειας. Το «Ολυμπιακό ρεκόρ» της υποτέλειας ανήκει στους κ. κ. Σημίτη και Γιωργάκη.

Ο κ. Γιωργάκης, με δυο λόγια, θεωρεί ότι έχει το ανάστημα για να απαγορεύσει την είσοδο του Κάστρο στην Ελλάδα, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Χτες, μάλιστα, έθεσε τον Κάστρο στα πρόσωπα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η... Σένγκεν! Το ζήτημα είναι φαιδρό από μόνο του. Αλλά ποιος είπε ότι η φαιδρότητα δεν πάει χέρι χέρι με την αυθαιρεσία, με τον αυταρχισμό, με τις γονυκλισίες απέναντι στον ευρωατλαντικό φασισμό;

***

Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα το σκεφτεί - λέει - αν θα καλέσει τον Κάστρο στην Ελλάδα, διότι πρέπει να σταθμίσει - λέει - το θέμα των «δημοκρατικών δικαιωμάτων», τα οποία η Κούβα - κατά την κυβέρνηση - δεν τα σέβεται... Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί «ανθρώπινο δικαίωμα» τη δραστηριότητα ατόμων σε διατεταγμένη υπηρεσία από ξένη χώρα για την ανατροπή της εσωτερικής πολιτικής ζωής, όπως συνέβη στην Κούβα...

Πέραν τούτου, τα μέτρα και σταθμά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ολυμπιάδας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καταγεγραμμένα. Καταγράφηκαν στη συνάντηση Μπους - Σημίτη. Εκεί που ο δεύτερος χάρισε μπλουζάκι με το σήμα του 2004 στο δολοφόνο χιλιάδων Ιρακινών. Και του απεύθυνε πρόσκληση να παραστεί στην Ολυμπιάδα. Φαίνεται ότι ο κ. Σημίτης εκτιμά αφάνταστα την προσφορά του Μπους στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένου ότι ως κυβερνήτης του Τέξας κατέχει το ρεκόρ εκτελέσεων στην ηλεκτρική καρέκλα...

***

Η ευαισθησία της κυβέρνησης (αλλά και της ΕΕ, που πήρε τη σχετική απόφαση κατά της Κούβας) είναι γνωστή επίσης και από το θέμα της Τουρκίας. Τα «δημοκρατικά δικαιώματα» των «λευκών κελιών» είναι το καλύτερο εισιτήριο για την έλευση της τουρκικής ηγεσίας στην Αθήνα του 2004. Ομοίως με τον Σαρόν, τον Μπλερ και γενικώς τη «συμμαχία των προθύμων»...

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν είναι η πρώτη φορά που ντροπιάζει τον τόπο. Θυμηθείτε την υπόθεση Οτσαλάν. Θυμηθείτε την υπόθεση Μιλόσεβιτς. Θυμηθείτε ότι επί δικής της Ευρωπροεδρίας (άλλη μια «ιστορική επιτυχία»!) πάρθηκε η απόφαση της ΕΕ κατά της Κούβας. Τι θα γίνει στο τέλος; Ενα είναι σίγουρο: Ερθει δεν έρθει ο Κάστρο, τον καλέσουν ή όχι, οι κ. κ. Σημίτης και Γιωργάκης έχουν σίγουρο το μετάλλιο: Της Ολυμπιακής υποτέλειας και αυθάδειας, απέναντι σε μια χώρα, ένα λαό και έναν ηγέτη, που προφανώς και τους προκαλεί αλλεργία, καθώς ουδέποτε είπε «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στη Σαλαμίνα η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Σαλαμίνα, σήμερα Πέμπτη, 28/8/2003. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Στις 9 π.μ., επίσκεψη στο Δήμο Αμπελακίων
  • Στις 10 π.μ., επίσκεψη στην Πυροσβεστική
  • Στις 11 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας
  • Στις 11.30 π.μ., στο Δήμο Σαλαμίνας
  • Στις 12.30 το μεσημέρι, Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας
  • Στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας
  • Στις 7 μ.μ., στην Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας
  • Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης - πάρκο Βουρκαρίου, παραλία Σαλαμίνας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ