ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Σε δεινή θέση οι σεισμοπαθείς

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι της Λευκάδας, που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα μετά το σεισμό της 14.8.2003, αλλά και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν απ' τις δουλιές τους.

Τα σοβαρά προβλήματα των σεισμοπαθών της Λευκάδας επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα.

«Οι πρώτες βροχές, τονίζει ο Σπ. Στριφτάρης, βρήκαν τους σεισμοπαθείς στην ύπαιθρο, γιατί δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση. Οι δε απολυμένοι, κύρια ξενοδοχοϋπάλληλοι, δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τα απαιτούμενα για την ασφάλισή τους ένσημα».

Με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς, τι μέτρα και πότε θα πάρει η κυβέρνηση για την εγκατάσταση των σεισμοπαθών, που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα, σε ασφαλή κτίρια. Τέλος, τι μέτρα θα πάρει για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι ή για να έχουν ασφάλιση και συμπλήρωση των προϋποθέσεων για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Στην ενίσχυση του ταξικού μετώπου η απάντηση

Ανακοίνωση της παράταξης ενόψει της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς

Κάλεσμα πάλης για την παιδεία των λαϊκών αναγκών απευθύνει στους εκπαιδευτικούς η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με ανακοίνωσή της ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Μια χρονιά που, όπως σημειώνει, έχει στοιχεία αποπροσανατολισμού από τη μεριά του δικομματισμού, «με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Δεν έχει όμως κανένα στοιχείο που να δείχνει, έστω και αμυδρά, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης ή αυτών που φιλοδοξούν να αναδειχτούν σε κυβέρνηση, βρίσκεται η επιβράδυνση της, καταστροφικής για την παιδεία, πορείας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρεται στη στάση της κυβέρνησης, που «μετά την εθιμοτυπική πλέον συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μας παρουσίασε μια ονειρική κατάσταση στην εκπαίδευση, έτσι που όλοι όσοι ζούμε την καθημερινή πραγματικότητα του σχολείου να νομίζουμε ότι διδάσκουμε στα σχολεία κάποιας άλλης χώρας», ενώ «η ΝΔ, με την παρουσίαση του κυβερνητικού της προγράμματος για την Παιδεία, φρόντισε να επιβεβαιώσει την πλήρη συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική και επικέντρωσε τις προτάσεις της σε κάποια μερεμέτια για να αμβλυνθούν οι "οξείες γωνίες"». Σχολιάζει επίσης τη στάση των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που «συνεχίζουν σταθερά στη γραμμή του συμβιβασμού και του αποπροσανατολισμού. Επιδιώκοντας να συσκοτίσουν την απόλυτη συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική, δε λένε κουβέντα για την ακριβοπληρωμένη αμάθεια της δημόσιας εκπαίδευσης. Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, αντιμετωπίζοντας μέσα από συντεχνιακές - διασπαστικές λογικές το μέγα θέμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, τη γιγάντωση της μερικής απασχόλησης με τους χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους χωρίς δικαιώματα. Περιορίζουν τα αιτήματα στη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών πρόκειται να συγκρουστούν με τον πυρήνα των αντιλαϊκών επιλογών, να προτάξουν αιτήματα και διεκδικήσεις που θα φέρνουν στην ημερήσια διάταξη τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Και τονίζει ότι «η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική δε φτιασιδώνεται, δε διορθώνεται. Ανατρέπεται». «Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση του ταξικού μετώπου, τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ, που, εκτός από την προβολή των σύγχρονων αιτημάτων, θα αναλάβουν και την ευθύνη της οργάνωσης του αγώνα μας για τη διεκδίκησή τους, σε αντιπαράθεση με τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες», σημειώνει, τονίζοντας ότι «οι αγώνες μας για να είναι αποτελεσματικοί, θα πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερα ερείσματα στο λαό και σύνδεση με το γενικότερο εργατικό κίνημα, μέσα από την προβολή και ανάδειξη των σοβαρών και μακροπρόθεσμα τραγικών συνεπειών της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης για το μορφωτικό επίπεδο και το μέλλον της νεολαίας. Ακριβώς αυτό το στόχο υπηρετεί η συγκρότηση και δράση του ΠΑΜΕ, σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να βαδίσουμε, παίρνοντας την πρωτοβουλία στα δικά μας χέρια».

«Καμία πρόταση για την ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης δεν μπορεί να αντέξει και να καρποφορήσει, αν δε συνοδευτεί από αγώνα για την κοινωνική αλλαγή. Χωρίς καμία επανάπαυση λοιπόν να βοηθήσουμε, να σπρώξουμε, με ψήφο και με δράση, για να γυρίσει ο τροχός όχι μόνο για την Παιδεία, αλλά μαζί και για την κοινωνία», καταλήγει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

ΠΟΣΔΕΠ
Πρόταση αποχής για τα μισθολογικά

Πενθήμερη προειδοποιητική αποχή την Παρασκευή 12/9 και τη βδομάδα 15 - 19/9 κι αμέσως μετά αποχή διαρκείας, εξαγγέλλει η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) «εκλιπαρώντας» για τη δέσμευση της κυβέρνησης θα εφαρμόσει το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου που είχε συσταθεί για τα οικονομικά του κλάδου και προέβλεπε σταδιακές αυξήσεις από το 2004.

Στη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ επαναφέρονται αιτήματα που πρόβαλλαν οι πανεπιστημιακοί στις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους πριν από ένα χρόνο (κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού, γενναία αύξηση των οικονομικών των πανεπιστημίων), τα οποία όμως η πλειοψηφία της ομοσπονδίας είχε απεμπολήσει στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου με την κυβέρνηση. Μετά το φιάσκο, λοιπόν, της Επιτροπής, που δεν ασχολήθηκε με τίποτα άλλο εκτός από τα μισθολογικά και κατέληξε σε ένα πόρισμα για αυξήσεις - ψίχουλα με διατήρηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ μιλάει για εμπαιγμό και αναξιοπιστία από πλευράς της κυβέρνησης.

Στον αγώνα για συνολική αναβάθμιση του πανεπιστημιακού και του πανεπιστημίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στους μισθούς και στη χρηματοδότηση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση, προβάλλοντας τη συνολική αντίθεσή της με το πανεπιστήμιο της αγοράς που σταθερά προωθείται. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη οι πανεπιστημιακοί να απαντήσουν άμεσα και αγωνιστικά στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, που είναι ήδη στη Βουλή και προωθεί παραπέρα αυτό το μοντέλο πανεπιστημίου σηματοδοτώντας ταυτόχρονα νέες αρνητικές συνέπειες για τα ιδρύματα και τους λειτουργούς τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- To Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν την Κυριακή 7.9.2003 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Τρύπη Λακωνίας, εκδήλωση - μνημόσυνο για να τιμήσουν τους 55 Τρυπιώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, το κράτος και το παρακράτος, την περίοδο 1940 - '49.

-- H Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 7 του Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί, στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

Τον Αύγουστο του 1944, ο ΕΛΑΣ έδωσε εδώ τις τελευταίες και πιο αποφασιστικές μάχες, στις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανο-Ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, τραυματίστηκαν εκατοντάδες και πιάστηκαν 273 αιχμάλωτοι. Στις μάχες αυτές έπεσαν ηρωικά και 18 αντάρτες του ΕΛΑΣ.

H ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσει την Παρασκευή 5.9.03 και ώρα 6.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-5817.384 και 210-3220.183.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ - ΔΟΕ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Εισέπραξαν συμπάθεια...

Σε ...πυροσβεστικό ρόλο βρέθηκε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδης που συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ στο πλαίσιο των επαφών των ομοσπονδιών με τα κόμματα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα οικονομικά αιτήματα που οι πλειοψηφίες έχουν προτάξει, αφήνοντας στην άκρη το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου με την κυβέρνηση πριν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και φρόντισε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για ευνοϊκή ρύθμιση στα οικονομικά των εκπαιδευτικών. Πάντως, τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν στις 15 και 10 Σεπτέμβρη αντίστοιχα προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το πρόγραμμα δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ