ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόκκινες, νεανικές γιορτές παντού

Το δρόμο της κορύφωσης έχει πάρει το 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της χώρας, με πλούσιες εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται σήμερα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Γιάννενα

Στα Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, σήμερα Παρασκευή (δεύτερη μέρα του τριήμερου), θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνουν ακόμα: στην Κεντρική Εξέδρα μουσικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, μουσικό πρόγραμμα από το δημοτικό ερασιτεχνικό συγκρότημα «Φοιτητική Ζυγιά», γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά - Αντώνη Κυρίτση. Στη Νεανική Εξέδρα το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνισμούς γκράφιτι, σκάκι, τάβλι και ρεμπέτικο γλέντι.

Αντίστοιχα, αύριο Σάββατο, θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και το υπόλοιπο πρόγραμμα στην Κεντρική Εξέδρα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στην Κούβα, μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρήγμα» και συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Στη Νεανική Εξέδρα θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Η συμμετοχή της νεολαίας στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και η προοπτική τους», κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά των λαών και ρεμπέτικο γλέντι.

Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο ξεκινάει σήμερα το διήμερο στο Δημοτικό Πάρκο, από στις 8.30 μ.μ. Σήμερα Παρασκευή θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: άνοιγμα από τον Στρ. Καλλόνη, γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, έντεχνο τραγούδι από ερασιτεχνικό συγκρότημα, αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, συναυλία του ερασιτεχνικού ροκ συγκροτήματος «Νέμεσις» και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Eurokinissi

Αύριο, Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει: αφιέρωμα στον Μ. Λοΐζο, ομιλία της Ελίνας Χερικάκη, γραμματέα Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γλέντι με ρεμπέτικο συγκρότημα.

Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα, το αντίστοιχο ραντεβού σήμερα και αύριο στις 8.30 μ.μ. είναι στο Κηποθέατρο. Σήμερα Παρασκευή, θα γίνει άνοιγμα από το γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας της ΚΝΕ, Γιώργο Λάζαρο, προβολή ταινίας μικρού μήκους για όλα τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ερασιτεχνικό συγκρότημα, ομιλία από την Ολυ Τσουμάνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και ρεμπέτικο γλέντι.

Αύριο, Σάββατο, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, ομιλία του Σταύρου Βαλάχου, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ, συναυλία των Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση.

Ρέθυμνο

Τις ίδιες μέρες (σήμερα και αύριο) είναι και οι κεντρικές εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, μετά τις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Κήπο. Το Σάββατο θα μιλήσουν ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κέρκυρα

Αύριο και μεθαύριο είναι το διήμερο στην Κέρκυρα, στο χώρο του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Κώστας Εγγλέζος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας της ΚΝΕ, θα ανοίξει τις εκδηλώσεις. Αύριο Σάββατο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα «ΛΑΟΔΑΜΑΣ», παραδοσιακά αλβανικά τραγούδια από το Μουσικό Σύνολο Οικονομικών Μεταναστών, ταινία μικρού μήκους και συζήτηση με θέμα: «Η συμμετοχή της νεολαίας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και η προοπτική του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος» (με τους: Θανάση Σιμούλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Σοφία Βεδουρά, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας, Κώστα Θύμη, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας) και ρεμπέτικο γλέντι.

Την Κυριακή 7/9, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κέρκυρα περιλαμβάνουν: Ροκ συναυλία, ομιλία του Θόδωρου Γουλή, γραμματέα Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Αλλες εκδηλώσεις κορύφωσης
  • Αύριο, Σάββατο:

- Στα Τρίκαλα, στο Μύλο Ματσόπουλου, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε δυο σκηνές. Θα μιλήσει ο Αγης Τριγάζης, γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Κούβα με τους Ελισσαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και Νίκο Μήτσιο, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, ενώ πλούσιο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στην Καρδίτσα, στο Αθλητικό Πάρκο, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, με πολιτικές ομιλίες από τον Δαμιανό Κουκοράβα, γραμματέα της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και τον Γιώργο Κορίτσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Κομοτηνή, στο Πάρκο (πίσω από το σπαθί), οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Στουραΐτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην παραλία της Χαλκίδας, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Σπάρτη, στο πάρκο του ΟΤΕ, στις 8.30 μ.μ., για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

- Στη Φλώρινα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 7/9:

- Στη Λιβαδειά (στην πλατεία Κρύας), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Βέροια, στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο Αγίων Αναργύρων, με θέμα: «Μεταρρυθμισμένοι μαθητές για εργαζόμενους - "λάστιχο"». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καστοριά, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

- Στην Κω, στο Πάρκο «Ξενία», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Ιωάννα Λάμπρου, γραμματέας της Οργάνωσης της ΚΝΕ στην Κω.

Αλλες εκδηλώσεις

Επίσης, σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ελευθερίας στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Η νεολαία δεν υποτάσσεται. Με ισχυρό ΚΚΕ δυναμώνουμε τους αγώνες μας», θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, γραμματέας της ΚΟΠ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Blyes Burgers».

-- Στο Κερατσίνι, στην πλατεία Λαού, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται. Δικαίωμα σ' αυτήν έχουν όλοι οι νέοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι», θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ του ΚΚΕ.

-- Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, στις 8:30 μ.μ., στην πλατεία.

  • Αύριο, Σάββατο:

-- Στη Φοιτητική Εστία του ΕΜ Πολυτεχνείου (στου Ζωγράφου), στις 6 μ.μ., με θέμα: «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», θα μιλήσει ο Νέστορας Ξυλάς, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ - 29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Αναδρομή στις διεθνείς αποστολές

Στο πλαίσιο της επετείου των 35 χρόνων ζωής και δράσης της ΚΝΕ, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Οργάνωσης δίνει ραντεβού:

Στο χώρο της Διεθνούπολης του 29ου Φεστιβάλ, στα Ιλίσια, την Κυριακή, 21 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., σε όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχαν ως μέλη της ΚΝΕ σε μπριγάδες αλληλεγγύης (της ίδιας ή άλλων φορέων), καθώς και σε αποστολές σε Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, για να θυμηθούν τα παλιά, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν για την ανάγκη της διεθνιστικής αλληλεγγύης σήμερα.

Επίσης, όσοι διαθέτουν κάποιο υλικό από τη συμμετοχή τους στις μπριγάδες (φωτογραφίες, βίντεο κλπ.) το οποίο θα φανεί χρήσιμο, μπορούν να καλούν καθημερινά στο 210.5282.523.

Προσπάθειες φίμωσης της ΚΝΕ

Ερωτηματικά προκαλεί η συνεχής προσπάθεια ορισμένων να παρεμποδίσουν την προπαγάνδιση του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μέσω της «αποκαθήλωσης» των πανό της ΚΝΕ που αναγγέλλουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, τη στιγμή μάλιστα που άλλα πανό πολιτικού ή πολιτιστικού περιεχομένου παραμένουν άθικτα. Αντίστοιχη καταγγελία κάνει και το ΝΣ Εβρού ότι ο δήμος κατέβασε πανό για τις εκδηλώσεις που γίνονται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνουμε ότι είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο δήμος αυτός κατεβάζει πανό των κομμουνιστών. Ωστόσο τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να φιμώσουν την πρωτοπόρα οργάνωση της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ