ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Εθνική Αμυνα

«Εθνική Αμυνα - Ενοπλες Δυνάμεις» είναι το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί πλατιά εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την ερχόμενη Τρίτη, στις 6μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ». Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα σύντομων παρεμβάσεων για τους προσκαλεσμένους. Βασικές πλευρές του θέματος της πρώτης εκδήλωσης είναι: Αιγαίο και ελληνοτουρκικές διαφορές, ΝΑΤΟ και ευρωστρατός, εξοπλιστικά προγράμματα, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επαγγελματίες οπλίτες. Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετός λόγος γίνεται για τα ζητήματα αυτά, χωρίς ωστόσο να θίγονται σε βάθος και να αναδεικνύονται όλες οι πλευρές και πτυχές τους. Ετσι, την ίδια στιγμή που πολλά λέγονται και γράφονται για «ειρηνευτικές αποστολές», για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τους επαγγελματίες οπλίτες, για τον «ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας - Κύπρου», τον ευρωστρατό και την αμυντική στρατηγική αναθεώρηση, τη νέα δομή, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και της θητείας, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.ο.κ., αποσιωπούνται συστηματικά οι κίνδυνοι για το λαό και τη χώρα που απορρέουν από την ακολουθούμενη και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα κυβερνητική πολιτική πρόσδεσης στη νέα τάξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ επιδιώκει μέσα και από την εκδήλωση αυτή να αναδειχτούν ακριβώς αυτοί οι κίνδυνοι, να συζητηθεί ο πραγματικός χαρακτήρας του ευρωστρατού, η αλλαγή της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων που επήλθε στο όνομα ασύμμετρων απειλών ή για ανθρωπιστικούς τάχα λόγους και τι αυτή σηματοδοτεί. Να συζητήσει για τη δομή των ΕΔ και τα εξοπλιστικά προγράμματα που εντάσσονται σε ΝΑΤΟικές αποφάσεις και σχεδιασμούς. Αλλά και για τις απαράδεκτες παραχωρήσεις της κυβέρνησης που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο.

Πατριδογνωμόνιο
Μέρες του '36

Με το μοιρογνωμόνιο μετράς τις μοίρες, υπολογίζεις τις γωνίες, τριγωνομετράς. Με το πατριδογνωμόνιό μου, καιρόν πολύ φανερά στο «Ριζοσπάστη» κι άλλα πολλά χρόνια στα κρυφά στη ζούγκλα των ΜΜΕ, μετράω τις γωνίες που κρύβεται λαβωμένη η πατρίδα κι ο λαός της σα σκυλί που γλείφει τις πληγές του. Κι όλο μικραίνει η πατρίδα. Συρρικνώνεται. Μαζεύει σαν τα πολιτικά κι ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της. Σαν τα κουτσουρεμένα «κεκτημένα» που ξεχερσώνονται και ύστερα πλακώνουν οι πραματευτάδες κι οι έμποροι των εθνών, οι λαοκλέφτες κι οι ληστές των συνειδήσεων και στρώνουν τεράστιες πίστες από τσιμέντο. Σ' αυτές απλώνουν την πραμάτεια τους. Οπλα και πτώματα. Φιλέματα κι επιδόματα. Καρέκλες και σκαμνιά της εξουσίας. Γαλόνια και προαγωγές σε ξένα στρατεύματα. Ναρκωτικά και νόθες ιδεολογίες της μιας χρήσης.

Μετράω με το πατριδογνωμόνιο τις γωνίες της πατρίδας κι όλο φυτρώνει στη σκιά κι από ένας κουστουμαρισμένος δωσίλογος, ένας κουίσλινγκ της μεταμοντέρνας εκδοχής. Κάθε μισή μαύρη μοίρα κι ένας μαυραγορίτης που στις μέρες μας μπορεί να είναι και... οικονομολόγος - χρηματιστής - «ντίλερ». Ολα γίνονται φανερά και... νόμιμα. Οπως τα κατάφερνε κι ο καγκελάριος το '36, ο Αδόλφος, με την άδεια της Βουλής, τότε, με λαϊκή συναίνεση και ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά ο ναζισμός δεν έχει πατρίδα. Τάξη έχει. Τώρα Νέα Τάξη.

Στην τάχα μου δημοκρατική Αγγλία, όπως και στις ΗΠΑ, οι θαυμαστές του Αδόλφου, τότε, πολλοί. Θησαύρισαν πριν και μετά τον πόλεμο, αφανείς συνεταίροι των ναζί και των εμπόρων του θανάτου. Τότε, μέρες του '36, όλη η «πολιτισμένη» Δύση χάιδευε το φίδι στον κόρφο της όπως τώρα χαϊδεύει κάθε μέτρο, μέσο και θεσμό που του μοιάζει.

Το Σύνταγμα της Ευρώπης χτίζει σιγά σιγά και με τους λαούς κλεισμένους έξω από τα τείχη, ανεπαισθήτως που θα 'λεγε κι ο ποιητής, όλο εκείνο το οικοδόμημα ενός συνεταιρικού Ράιχ που θα επιτρέψει στη λευκή - αρία - ταξική ολιγαρχία να συντρίψει πρώτα στο εσωτερικό της ΕΕ και ύστερα όπου Γης, τον εχθρό λαό. Ολοι βλέπουν, όλοι ξέρουν πως η κατοχύρωση του «δικαιώματος του επιχειρείν» θα προηγείται πλέον κάθε άλλου δικαιώματος. Οι δούλοι - πολίτες θα φοράνε αντί για χαλκά στο πόδι, μικροτσίπ βιομετρικών δεδομένων στα ατομικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Οι διαδηλώσεις για το ψωμί, τη σύνταξη, το σχολείο θα χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» ενέργειες. Οι ευρωφασίστες θα στέλνουν στρατό στις χώρες - περιοχές τσιφλίκια τους να καταστέλλουν «δημοκρατικά» τους ταραξίες.

Τα κόμματα που αντιδρούν στην οικοδόμηση του συναινετικού και οικειοθελούς νεοταξικού ολοκληρωτισμού θα τίθενται «συνταγματικώς» εκτός νόμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα προεδρεύει στην ΕΕ ένας θαυμαστής του Μουσολίνι που διαβαίνει το χαλί που του έστρωσε η διακυβερνητική της Σαλονίκης. Ούτε τυχαίο είναι πως το Ευρωσύνταγμα το ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ πουλώντας στους λαούς το σκοινί για να κρεμαστούν σε καλή τιμή και λαμπερή συσκευασία.

Ομως τα παιδιά που μας περίμεναν έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παιδιά από τη Λετονία που ζουν την «ευρωπαϊκή ολοκληρωτική δημοκρατία» στο πετσί τους στερούμενα όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους, ξέρουν να διαβάζουν τις μέρες του '36 στα 2003. Την άλλη Κυριακή θα δούμε αυτή τη φριχτή εμπειρία της ευρωπαϊκής τους πορείας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ αποκαλύπτει τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική δράση ενώ η κυβέρνηση προχωράει τις απαιτούμενες αναπροσαρμογές προκειμένου να αναταποκρίνονται στο νέο δόγμα επιθετικής δράσης.

Την πλήρη προσαρμογή του Ελληνικού Στρατού στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις και την εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων, υπέρ του νεοταξικού δόγματος περί διεθνούς «ασφάλειας» και «σταθερότητας», σηματοδοτεί η αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς και η νέα δομή δυνάμεων που παρουσίασε το ΓΕΣ τον Αύγουστο του 2002.

Οι αναπροσαρμογές αυτές είναι σε εφαρμογή της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), δηλαδή του νέου αμυντικού δόγματος που είχε εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες επιταγές του ΝΑΤΟ. Το πλαίσιο της αναπροσαρμογής καθορίζεται από σχετική επιτελική μελέτη με την επωνυμία «Ο Στρατός Ξηράς το έτος 2010», που συντάχθηκε τον προηγούμενο χρόνο από επιτροπή ανωτάτων επιτελών, αντιγράφοντας κατά ένα μεγάλο μέρος σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα. Στόχος, σύμφωνα με την ηγεσία του ΓΕΣ, είναι το αργότερο μέχρι το 2005 να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανωτικά σχήματα. «Κύριες απειλές υπονόμευσης της ασφάλειας είναι οι περιφερειακές συγκρούσεις, τα καταρρέοντα ασταθή κράτη, οι ασύμμετρες απειλές», επισημαίνεται.

Αυτό που δρομολογείται είναι η ενίσχυση εκείνων των δομών που θα υπηρετούν αποστολές του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού, ακόμα και σε βάρος της πραγματικής αμυντικής θωράκισης της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η παρούσα αναδιοργάνωση, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η κατάργηση - συγχώνευση μονάδων και η δημιουργία ταχυκίνητων σχηματισμών, όπως επιτάσσει το «νέο επιχειρησιακό περιβάλλον» του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποτελέσει και το άλλοθι για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας, καθώς θα προβάλλεται το πρόσχημα ότι με τη συγκρότηση δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα μπορούν να μεταφέρονται όπου υπάρχει ανάγκη, εξασφαλίζεται... καλύτερα η άμυνα του Αιγαίου.

Στις βασικές προτεραιότητες της αναπροσαρμογής είναι αφ' ενός μεν να διατεθούν ένα στρατηγείο Σώματος Στρατού «ως συμμαχικό στρατηγείο Low Readiness (χαμηλής ετοιμότητας) και δυνάμεις στο πλαίσιο της Αμυντικής Σχεδίασης του ΝΑΤΟ» και αφ' ετέρου να διατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ «ένα στρατηγείο Σώματος Στρατού, μια Μηχανοκίνητη ή Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, καθώς και αριθμός Μονάδων υποστηρίξεως αναλόγως αποστολών». Στις μεταβολές που επέρχονται περιλαμβάνονται: Απενεργοποίηση αριθμού σχηματισμών και μονάδων από εδαφικά διαμερίσματα της χώρας, μη ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος. Συγκρότηση μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας. Αναδιοργάνωση των αμφιβίων δυνάμεων ώστε να υπάρχει δυνατότητα ταχείας αντίδρασης.

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης προβλέπονται τα ακόλουθα: Η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών (ΣΔΑ) μετεξελίσσεται σε Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού Ξηράς (ΑΣΔΥΣ), με στόχο την ενοποίηση του συστήματος διοικητικής μέριμνας. Οσον αφορά στις μεταβολές στους ενεργούς σχηματισμούς και στις μονάδες, οι μείζονες σχηματισμοί μειώνονται από 7 σε 6, οι σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας μειώνονται από 13 σε 9, οι σχηματισμοί επιπέδου ταξιαρχίας μειώνονται από 32 σε 28, τα συγκροτήματα μειώνονται από 72 σε 47, οι μονάδες μειώνονται από 447 σε 341 και οι ανεξάρτητες υπομονάδες από 179 σε 139. Συνολικά διαλύονται 27 συγκροτήματα και 88 μονάδες που βρίσκονται, αντίστοιχα, στην Ηπειρο 4 συγκροτήματα και 7 μονάδες, στη Δ. Μακεδονία 3 και 27, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία 6 και 32, στη Θράκη 1 και 2, στην Κρήτη 4 και 6, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 6 και 6, στην Πελοπόννησο 3 και 1 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 7 μονάδες.

Οι μεταβολές στο ανθρώπινο δυναμικό, με βάση τη νέα δομή δυνάμεων, θα οδηγήσουν το 2005 σε στρατιωτικό προσωπικό για το Στρατό Ξηράς ύψους 89.000, από τους οποίους οι μισοί θα είναι Επαγγελματίες Οπλίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ