ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
Μοιράζουν το ιρακινό πετρέλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι εκπρόσωποι των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη σ' ένα ξενοδοχείο της Γενεύης για να συζητήσουν το μέλλον του ιρακινού πετρελαίου.

Η «Shell», η BP, η «ConocoPhilipps», η «Mitsubishi» και άλλοι ενδιαφερόμενοι διαμήνυσαν στο κατοχικό καθεστώς της Βαγδάτης ότι προϋπόθεση για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η ασφάλεια. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να προσφέρουν ασφάλεια, ώστε να μπορέσουμε να διεισδύσουμε με ευκολία», δήλωσε ο Τετσούρο Ιμάι, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα ενέργειας της εταιρίας «Μιτσουμπίσι».

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση που έγινε από τον Μοχάμεντ Ουάφτα, αναλυτή δεδομένων της εταιρίας παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών «Schlumberger», για το μέγεθος των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων στο Ιράκ. O Ουάφτα εκτίμησε πως τα πραγματικά αποθέματα του Ιράκ φθάνουν τα 300 δισεκατομμύρια βαρέλια και είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου, ενώ σημείωσε ότι «σε πέντε χρόνια από σήμερα το Ιράκ θα είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας».

Οι εξελίξεις στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ ανησυχούν τους ιθύνοντες των ΗΠΑ, όπως τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, που υπολόγιζαν ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ θα φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια τη μέρα στα τέλη του έτους, ενώ εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπους δήλωναν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράκ θα έφταναν τα 20-30 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 1,9 εκατ. βαρέλια τη μέρα από 2,5 εκατ. βαρέλια πριν από τον πόλεμο, γεγονός που σχετίζεται άμεσα και με την υψηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Από τον Ιούνη που άρχισαν οι εξαγωγές, τα έσοδα από το πετρέλαιο ανέρχονται στα 1,6 δισ. δολάρια το μήνα και στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της προσωρινής διοίκησης, να φτάσουν στα 4,9 δισ. δολάρια.

Ετσι, το κατοχικό καθεστώς ζητάει εναγωνίως την έλευση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, προσδοκώντας σε μια ταχύτερη ανάπτυξη της παραγωγής. Οι εταιρίες με τη σειρά τους πιέζουν για καλύτερους όρους στα συμβόλαια που διαπραγματεύονται. Ζητούν διασφαλίσεις για τα πιθανά χτυπήματα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αγωγών από τις δυνάμεις της ιρακινής αντίστασης και θέλουν εγγυήσεις ότι τα συμβόλαια που θα υπογράψουν με την κατοχική διοίκηση δε θα κινδυνεύσουν από μια μελλοντική εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση.

Η ιταλική «Eni», η γαλλική «TotalFinalElf» και οι αμερικανικές «Chevron Texaco» και «Exxon Mobil» φέρονται ήδη να έχουν προβεί στις πρώτες βολιδοσκοπήσεις με τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ-Ουλούμ.

Ερχονται τα μεταλλαγμένα

Εγκαταλείποντας και τα τελευταία προσχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση των μεταλλαγμένων προϊόντων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ανοίγει έτσι ο «ασκός του Αιόλου» αφού οι επιστήμονες επιμένουν για τις συνέπειες από την κατανάλωση των μεταλλαγμένων στην υγεία και στη ζωή των ανθρώπων.

Την περασμένη Τρίτη, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Ντ. Μπιρν, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβρη ή το αργότερο το Δεκέμβρη, θα δοθούν οι πρώτες άδειες από την Κοινότητα για την κυκλοφορία γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που θα κυκλοφορήσει στην ΕΕ είναι «πατέντα» της ελβετικής εταιρίας «Sygenta» και πρόκειται για μια ποικιλία καλαμποκιού, με την επωνυμία «BT-11», το οποίο, σύμφωνα με την εταιρία, διαθέτει μερικές ...σούπερ ιδιότητες, όπως αντοχή σε παρασιτοκτόνα αλλά και έντομα.

Ομως, κατά σύμπτωση, την Πέμπτη 16 του Οκτώβρη, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε από τη βρετανική Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία σχετικά με τις επιπτώσεις από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον. Οι επιστήμονες που δούλεψαν για πέντε χρόνια έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων αποδείχτηκε έως και πέντε φορές επιβλαβέστερη από τη συμβατική, όσον αφορά στη βιοποικιλότητα και στα ωφέλιμα έντομα των χωραφιών.

Ωστόσο, η επιστημονική ανακοίνωση δεν εμπόδισε την Κομισιόν, λίγες μέρες μετά, να αποφασίσει την ελεύθερη καλλιέργεια και διακίνηση των μεταλλαγμένων. Ανοίγει τώρα ο δρόμος για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής από τέσσερις-πέντε πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτό τον τομέα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2004 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ (εκτός δηλ. των ορίων του συμφώνου σταθερότητας), εκτιμούν τα έξι κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας. Η εκτίμηση των ινστιτούτων, για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας του χρόνου, είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη το ποσοστό για φέτος διαμορφώνεται στο 4% του ΑΕΠ.

ΓΑΛΛΙΑ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Τρίτη σχέδιο σύστασης προς τη Γαλλία για το δημόσιο έλλειμμά της, που ετοίμασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πέδρο Σόλμπες. Το κείμενο, που θα υποβληθεί στις 7 Νοέμβρη προς έγκριση στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, φαίνεται να θέτει υπό δημοσιονομική κηδεμονία τη Γαλλία. Ζητάει από το Παρίσι να δεσμευτεί ως τις 15 Δεκέμβρη για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 1% το 2004, κατά 0,5% το 2005 και να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια για να επανέλθει σταδιακά σε μια κατάσταση ισορροπίας.

ΚΕΡΔΗ Αύξηση κερδών κατά 16% στο τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η «Royal Dutch/Shell Group», χάρη στην άνοδο των τιμών βενζίνης και πετρελαίου και τη μεταστροφή του κλίματος στη βιομηχανία διυλιστηρίων. Τα κέρδη της εταιρίας άγγιξαν στο εν λόγω διάστημα τα 2,595 δισ. δολάρια από 2,24 δισ. δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση, υπολογίζοντας κέρδη 3,15 δισ. δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ