Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοιράζουν το ιρακινό πετρέλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι εκπρόσωποι των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη σ' ένα ξενοδοχείο της Γενεύης για να συζητήσουν το μέλλον του ιρακινού πετρελαίου.

Η «Shell», η BP, η «ConocoPhilipps», η «Mitsubishi» και άλλοι ενδιαφερόμενοι διαμήνυσαν στο κατοχικό καθεστώς της Βαγδάτης ότι προϋπόθεση για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η ασφάλεια. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να προσφέρουν ασφάλεια, ώστε να μπορέσουμε να διεισδύσουμε με ευκολία», δήλωσε ο Τετσούρο Ιμάι, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα ενέργειας της εταιρίας «Μιτσουμπίσι».

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση που έγινε από τον Μοχάμεντ Ουάφτα, αναλυτή δεδομένων της εταιρίας παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών «Schlumberger», για το μέγεθος των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων στο Ιράκ. O Ουάφτα εκτίμησε πως τα πραγματικά αποθέματα του Ιράκ φθάνουν τα 300 δισεκατομμύρια βαρέλια και είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου, ενώ σημείωσε ότι «σε πέντε χρόνια από σήμερα το Ιράκ θα είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας».

Οι εξελίξεις στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ ανησυχούν τους ιθύνοντες των ΗΠΑ, όπως τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, που υπολόγιζαν ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ θα φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια τη μέρα στα τέλη του έτους, ενώ εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπους δήλωναν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράκ θα έφταναν τα 20-30 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 1,9 εκατ. βαρέλια τη μέρα από 2,5 εκατ. βαρέλια πριν από τον πόλεμο, γεγονός που σχετίζεται άμεσα και με την υψηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Από τον Ιούνη που άρχισαν οι εξαγωγές, τα έσοδα από το πετρέλαιο ανέρχονται στα 1,6 δισ. δολάρια το μήνα και στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της προσωρινής διοίκησης, να φτάσουν στα 4,9 δισ. δολάρια.

Ετσι, το κατοχικό καθεστώς ζητάει εναγωνίως την έλευση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, προσδοκώντας σε μια ταχύτερη ανάπτυξη της παραγωγής. Οι εταιρίες με τη σειρά τους πιέζουν για καλύτερους όρους στα συμβόλαια που διαπραγματεύονται. Ζητούν διασφαλίσεις για τα πιθανά χτυπήματα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αγωγών από τις δυνάμεις της ιρακινής αντίστασης και θέλουν εγγυήσεις ότι τα συμβόλαια που θα υπογράψουν με την κατοχική διοίκηση δε θα κινδυνεύσουν από μια μελλοντική εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση.

Η ιταλική «Eni», η γαλλική «TotalFinalElf» και οι αμερικανικές «Chevron Texaco» και «Exxon Mobil» φέρονται ήδη να έχουν προβεί στις πρώτες βολιδοσκοπήσεις με τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ-Ουλούμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία με ελβετικό μονοπώλιο (2013-10-15 00:00:00.0)
Αποκλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο (2009-12-22 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και παρασκήνιο για τον ενεργειακό πλούτο (2009-08-15 00:00:00.0)
Κερδοσκοπικό παιχνίδι πίσω από την άνοδο τιμής του πετρελαίου (2004-04-04 00:00:00.0)
Τόκιο καλεί Μόσχα για πετρέλαιο! (2003-03-23 00:00:00.0)
Το πετρέλαιο (2003-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ