Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τόκιο καλεί Μόσχα για πετρέλαιο!

Καθώς τα φώτα της επικαιρότητας ήταν στραμμένα στο Ιράκ ενόψει της αμερικανικής επιδρομής, μιας επιδρομής που έχει στο στόχαστρό της τα πλούσια ιρακινά πετρελαϊκά κοιτάσματα, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να χρηματοδοτήσει έναν αγωγό που θα φέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ιαπωνία, με σκοπό να καλύψει έτσι το 25% των συνολικών αναγκών της ιαπωνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη μείζονος σημασίας, η οποία μπορεί να έχει στρατηγικό χαρακτήρα για ανακατατάξεις μεγάλης κλίμακας στην παγκόσμια οικονομία και αλλαγής των συσχετισμών μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το Τόκιο προσφέρεται να χρηματοδοτήσει το σύνολο, ή ένα τμήμα, των δαπανών για την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού στη Σιβηρία, συνολικής αξίας 4,54 δισ. ευρώ. Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 4.000 χιλιόμετρα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά σχέδια της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Ρωσία συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό, ο αγωγός δε θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2010. Παρ' όλα αυτά, ένας ρωσικός αγωγός έχει στρατηγική σημασία για την Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αργό της Μέσης Ανατολής, απ' όπου αγοράζει το 88% των 4,3 εκατ. βαρελιών που καταναλώνει ημερησίως. Προς το παρόν αγοράζει από τη Ρωσία μόλις 6.000 βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία είναι το εμφανές αναντικατάστατο για το «μαύρο χρυσό» της Μέσης Ανατολής. Είναι κοντά και διαθέτει αρκετά αποθέματα πετρελαίου, τόσα πολλά που στη Ρωσία το πετρέλαιο κοστίζει πέντε δολάρια το βαρέλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ