ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγωδία με πρόσφυγες στον Εβρο

Ανασύρθηκαν πνιγμένοι επτά, αναζητούνται άλλοι πέντε

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα νερά του Εβρου, στην περιοχή του Πετάλου, επτά μετανάστες αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής υπηκοότητας, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος με πλαστική βάρκα η οποία ανατράπηκε. Οι αρχές αναζητούν τουλάχιστον άλλους πέντε αγνοούμενους, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι στη βάρκα επέβαιναν 12 συνολικά μετανάστες.

Οι νεκροί αλλοδαποί εντοπίστηκαν χτες το απόγευμα από σκοπό στρατιωτικού φυλακίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι στην επιφάνεια του Εβρου επέπλεαν πτώματα. Οι πρώτες έρευνες οδήγησαν στην ανάσυρση των επτά πνιγμένων μεταναστών, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού και των υπόλοιπων. Σήμερα νωρίς το πρωί αναμενόταν να φτάσει στην περιοχή και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσει στην ανεύρεση των αγνοουμένων.

Επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΣ δεν υπήρχε έως αργά το βράδυ, αλλά ούτε και από την αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης που έχει αναλάβει τις έρευνες και η οποία, μέχρι και τις 9 χτες το βράδυ, δήλωνε πλήρη άγνοια για το συμβάν.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες βρέθηκαν στο νερό, καθώς και αν το περιστατικό συνέβη στο Πέταλο ή οι νεκροί μετανάστες παρασύρθηκαν από άλλο σημείο του ποταμού και ξεβράστηκαν στην περιοχή. Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη εποχή η στάθμη του Εβρου είναι ιδιαίτερα χαμηλή ώστε δύσκολα να δικαιολογούνται πνιγμοί στο ποτάμι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 14.9.2003 πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

Εκδήλωση στις Καρυές Λακωνίας ώρα 11 π.μ. (στο Ηρώο πεσόντων) διοργανώνει η Κοινότητα Καρυών, σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις, προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των χωριανών (άμαχου πληθυσμού) που έπεσαν την περίοδο 1941-1949 (Κατοχή-Εμφύλιο).

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσουν την ίδια μέρα στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ: 210-8234.296 και 210-8831.368

-- Το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ, ο δήμος και οι συγγενείς πραγματοποιούν, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης Λιβαδειάς, εκδήλωση για να τιμήσουν τους 8 εκτελεσμένους στις 8/9/1943 και τους 10 απαγχονισμένους στις 10/9/1943 αγωνιστές από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Το Παράρτημα Πλάκας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, ώρα 10 π.μ. στο Περιβολάκι (Κουκάκι) εκδήλωση προς τιμήν των 6 εκτελεσμένων ΕΠΟΝιτών από τους Γερμανούς κατακτητές και ταγματασφαλίτες στις 29/8/1944.

-- Τα Παραρτήματα Ν. Σμύρνης και Δάφνης της ΠΕΑΕΑ, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης(Φάρος), διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 114 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 9/8/44.

-- Το Παράρτημα Ν. Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Σαπών διοργανώνουν εκδήλωση, στις 11 π.μ. στο χώρο του Μνημείου των πεσόντων, απέναντι από τα Δημοτικά Σφαγεία, για να γιορτάσουν την 59η επέτειο της απελευθέρωσης των Σαπών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Επίσης, για να τιμήσουν τους 11 επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με όλους τους ανώνυμους αγωνιστές συμπατριώτες που δολοφονήθηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στον κατακτητή κατά την περίοδο 1941-'44.

-- Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» πραγματοποιεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επίσκεψη-προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου για απότιση φόρου τιμής σ' αυτούς που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν, αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναχώρηση την Παρασκευή 12.9.2003 από Πειραιά για Σύρο. Το Σάββατο ώρα 8.30 π.μ. μετάβαση από Κίνι Σύρου για Γυάρο. Επιστροφή στη Σύρο το απόγευμα του Σαββάτου όπου θα ακολουθήσει συνεστίαση. Την Κυριακή (14.9.2003) το βράδυ επιστροφή στον Πειραιά.

Απόδραση

Απέδρασε από το Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας ο 22χρονος κρατούμενος Χαράλαμπος Τζιρίτας, ο οποίος κατηγορείται για διακεκριμένες κλοπές. Το περιστατικό συνέβη χτες το απόγευμα σε κάποια στιγμή που ο νεαρός βρέθηκε μόνος του και αφού δε φορούσε χειροπέδες βρήκε την ευκαιρία και έφυγε από το παράθυρο. Για το περιστατικό διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Συνοροφύλακας συνελήφθη για δωροδοκία

Για δωροδοκία, συνελήφθη χθες ένας συνοροφύλακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Μ. Σ., που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών Αθηνών, συνελήφθη χτες το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού είχε εισπράξει από μία Βουλγάρα 2.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Το ποσόν αυτό είχε ζητήσει, προκειμένου να μεσολαβήσει στην έκδοση άδειας παραμονής στη χώρα μας για την κόρη της Βουλγάρας.

Η μητέρα της κοπέλας κατήγγειλε το γεγονός και, αφού προσημειώθηκαν τα χρήματα, παραδόθηκαν στον κατηγορούμενο. Μετά τη δοσοληψία, αστυνομικοί συνέλαβαν τον συνοροφύλακα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν φωτοαντίγραφα προσωπικών εγγράφων της Βουλγάρας και της κόρης της.

KKE
Αεροδρόμιο στο Λασήθι

Να σταματήσει τον εμπαιγμό των κατοίκων και των μαζικών φορέων του Νομού Λασηθίου και να προχωρήσει στην κατασκευή αεροδρομίου στην ανατολική Κρήτη, καλούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Στ. Σκοπελίτης.

Σε Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι δύο βουλευτές του Κόμματος, τονίζουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει επί 20 χρόνια τον εμπαιγμό των κατοίκων όσον αφορά την κατασκευή αεροδρομίου και επισημαίνουν ότι η αεροπορική σύνδεση της περιοχής θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων και του τουρισμού, αλλά και τη μεταφορά οπωροκηπευτικών προϊόντων τόσο προς την εγχώρια αγορά όσο και εκτός.

Οι Τ. Τσιόγκας και Στ. Σκοπελίτης ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και πότε στην κατασκευή αεροδρομίου στο Νομό Λασηθίου.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΑΘΗΝΑΣ
Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Για πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου και παράδοσης των υπηρεσιών ταξί «σε ισχυρά κυκλώματα ημετέρων», καταγγέλλει την κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) και προαναγγέλλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να πάρει το ΔΣ του Συνδικάτου τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σε ανακοίνωση του ΣΑΤΑ αναφέρεται ότι το τελευταίο 3μηνο εκδόθηκαν αρκετές αποφάσεις από το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών που αφορούν σε θέματα των ταξί, ερήμην των εκπροσώπων του κλάδου. Μια απ' αυτές αφορά στην προμήθεια και χορήγηση του «ηλεκτρονικού σήματος αναγνώρισης των ταξί», την οποία η κυβέρνηση ανέθεσε στην Ομοσπονδία Ταξί, αντί του ΣΑΤΑ, που είναι το πρωτοβάθμιο Σωματείο. Οσον αφορά στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ταξί, οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΑ επισημαίνουν ότι αυτό είναι ανέφικτο, καθώς θα προκαλέσει δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές... διαστροφές και άσκοπες δαπάνες, ενώ δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη. Αντίθετα, η διοίκηση του ΣΑΤΑ συμφωνεί με την τοποθέτηση απλού εκτυπωτή στα ταξί, για την «έκδοση έγκυρων και υπεύθυνων αποδείξεων στον πελάτη».

ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
Προσφυγή ενάντια σε απαλλοτρίωση

Αν και οι μοναχοί δε συμφωνούν με την ευαγγελική ρήση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», οι υπεύθυνοι της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εμποδίσουν αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης στα Χανιά.

Η απαλλοτρίωση στην επίμαχη έκταση προορίζεται για την κατασκευή οδού που θα συνδέει το νέο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με τον κόμβο Μουρνίων και το τοπικό οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Μονής της Αγίας Λαύρας προσέφυγε στο ΣτΕ και στρέφεται κατά των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ για την απαλλοτρίωση ενός τμήματος της Μονής Μουρνίων Χανίων, η οποία είναι μετόχι της πρώτης. Με την προσφυγή ζητάει προσωρινή δικαστική προστασία, που σημαίνει μη κατάληψη της επίμαχης έκτασης, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή από το ΣτΕ.

Στους ισχυρισμούς που επικαλείται η Μονή Μεγίστης Λαύρας κατά της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, εκτός από θρησκευτικούς λόγους (η μονή Μουρνίων Χανίων έχει χαρακτηριστεί από το 1982 διατηρητέο μνημείο, προσβολή του μοναχικού βίου και της ησυχαστικής ζωής των μοναχών κλπ.), επικαλείται φυσικά και τους οικονομικούς λόγους, κάνοντας λόγο για απώλεια της περιουσίας, στην περίπτωση που τμήμα της έκτασής της απαλλοτριωθεί.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέδωσε τον κατάλογο με τους υποψήφιους

Παραδόθηκε χτες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κατάλογος των υποψήφιων για τη χηρεύουσα θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Τον κατάλογο παρέδωσαν - προς απλή ενημέρωση του Πατριαρχείου και όχι προς έγκριση, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου - ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Σκλήφας και ο πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Θωμάς Συνοδινός.

Να υπογραμμίσουμε ότι ο κατάλογος ζητήθηκε από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο με αφορμή την πλήρωση της θέσης της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Τον κατάλογο συνοδεύει και επεξηγηματική επιστολή που παρουσιάζει το «διότι» της απόφασης. Το περιεχόμενο της επιστολής αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την επιστροφή του πατριάρχη Βαρθολομαίου από τη Λιβύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ