Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
Προσφυγή ενάντια σε απαλλοτρίωση

Αν και οι μοναχοί δε συμφωνούν με την ευαγγελική ρήση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», οι υπεύθυνοι της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εμποδίσουν αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης στα Χανιά.

Η απαλλοτρίωση στην επίμαχη έκταση προορίζεται για την κατασκευή οδού που θα συνδέει το νέο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με τον κόμβο Μουρνίων και το τοπικό οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Μονής της Αγίας Λαύρας προσέφυγε στο ΣτΕ και στρέφεται κατά των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ για την απαλλοτρίωση ενός τμήματος της Μονής Μουρνίων Χανίων, η οποία είναι μετόχι της πρώτης. Με την προσφυγή ζητάει προσωρινή δικαστική προστασία, που σημαίνει μη κατάληψη της επίμαχης έκτασης, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή από το ΣτΕ.

Στους ισχυρισμούς που επικαλείται η Μονή Μεγίστης Λαύρας κατά της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, εκτός από θρησκευτικούς λόγους (η μονή Μουρνίων Χανίων έχει χαρακτηριστεί από το 1982 διατηρητέο μνημείο, προσβολή του μοναχικού βίου και της ησυχαστικής ζωής των μοναχών κλπ.), επικαλείται φυσικά και τους οικονομικούς λόγους, κάνοντας λόγο για απώλεια της περιουσίας, στην περίπτωση που τμήμα της έκτασής της απαλλοτριωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ