Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαρίζουν τα δάση στους... καταπατητές!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με νέα νομοθετική ρύθμιση - την οποία μάλιστα θα επιδιώξει να αποκτήσει διακομματική συναίνεση - να δικαιώσει πλήρως τους εμπρηστές και καταπατητές, οι οποίοι ευθύνονται για τις περισσότερες από τις πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε «κρανίου τόπο» πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες!

Ετσι, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, που θα κατατεθεί προς το τέλος του χρόνου, θα αποσυρθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου από όλες τις δασικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και που διεκδικούνται ή διακατέχονται παράνομα από τους ιδιώτες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Υπενθυμίζουμε ότι με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη (άρθρο 3 νόμου 3127/2003) - και με πρόσχημα την... ανεμπόδιστη κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου - παραχωρήθηκαν χιλιάδες δασικές εκτάσεις δωρεάν στους καταπατητές που βρίσκονται εντός σχεδίου και ήδη έχουν τσιμεντοποιηθεί ή ακόμη έχουν μεταπωληθεί από τους καταπατητές.

Πρόκειται ουσιαστικά για εκατόμβη εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ελληνικών δασών και δασικών εκτάσεων, που ουσιαστικά χαρίζονται στους καταπατητές και αποχαρακτηρίζονται, προκειμένου αυτοί να τα «αξιοποιήσουν» ελεύθεροι και να τα τσιμεντοποιήσουν. Παράλληλα, η ενέργεια αυτή αποτελεί και την πλήρη ακύρωση του μεγάλου έργου της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, αφού βασικός του στόχος ήταν η αποκάλυψη των καταπατημένων εκτάσεων και η οριστική τους επαναφορά στο Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, στον οποίο ανήκουν. Τώρα, όμως, φαίνεται καθαρά ότι η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση διαστρεβλώνει εντελώς το νόημα αυτό, καταρτίζοντας ουσιαστικά το Εθνικό Κτηματολόγιο μόνο και μόνο για να αποδοθούν τα καταπατημένα στους... καταπατητές!

Για να καταλάβει κανείς την έκταση της ρεμούλας, αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο στο μικρό ποσοστό των περιοχών της χώρας όπου προχωρά ήδη η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν υποβληθεί 147.000 ενστάσεις από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών για δηλώσεις ιδιοκτησίας δημόσιων δασικών εκτάσεων από ιδιώτες. Αυτό σημαίνει ότι σε όλη τη χώρα μιλούμε για εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων δασικών, τα οποία θα περιέλθουν στα χέρια των καταπατητών...

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση των δημόσιων δασικών εκτάσεων αυτών στους ιδιώτες καταρτίζει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων. Στη συνέχεια το πόρισμα που θα υιοθετηθεί θα προωθηθεί στη διακομματική επιτροπή της Βουλής - προκειμένου να επιδιωχτεί διακομματική συναίνεση - για να ακολουθήσει η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ