Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΦΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
«Ανοίγει» ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης

Αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΑ για την «ανάπλαση του λόφου», που όμως παραπέμπει σε ιδιωτικοποίηση

«Ανοίγει» ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του Λυκαβηττού, μετά και την προχτεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων να εξουσιοδοτήσει τη δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ). Ο μόνος που καταψήφισε την εισήγηση ήταν ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ενώ απείχε από την ψηφοφορία ο Ν. Αθανασίου, από την παράταξη του Γ. Δημαρά.

Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τη διαχείριση του λόφου Λυκαβηττού, ενώ η ΕΤΑ τη χρηματοδότηση, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα υπέρβασης κατά 300.000 ευρώ, θα δοθούν από την ΕΤΑ για την «ανάπλαση του λόφου». Η ΕΤΑ θα καλύπτει επίσης τις δαπάνες συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του λόφου, μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ ετησίως. Που σημαίνει ότι θα αντιστοιχούν περίπου 15 εργαζόμενοι για τις ανάγκες συντήρησης του Λυκαβηττού, συνολικής έκτασης 369.000 τ.μ.! Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανάπλαση και του θεάτρου του Λυκαβηττού, την εμπορική εκμετάλλευση του οποίου θα αναλάβει η ΕΤΑ.

Την εν λόγω συμφωνία η διοίκηση παρουσίασε σαν «νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», εφόσον «με τη διεκδίκηση πέτυχε να της δοθεί ένας ελεύθερος χώρος». Χαρακτηριστικά, άλλωστε, ήταν τα λόγια του Ν. Απέργη, δημοτικού συμβούλου με την πλειοψηφία, ο οποίος προέτρεψε το ΔΣ «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και για τους άλλους ελεύθερους χώρους»!

Την πλήρη αντίθεση της «Συμπαράταξης» εξέφρασε ο Σπ. Χαλβατζής, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Τόνισε πως μέσα από τη συμφωνία δεν απορρέει ότι ο δήμος θα ελέγχει τη διαχείριση του λόφου, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι 15 εργαζόμενοι δεν επαρκούν για την καθαριότητα, τη συντήρηση και τη φύλαξή του. Ετσι, με τη λογική της διολίσθησης οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα μετακυλιστούν σε ιδιώτες.

Τέλος, από την πλευρά της η Ζ. Καραπαναγιώτη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λυκαβηττός», σημείωσε ότι οι κάτοικοι πέριξ του λόφου «βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα. Σε κάθε συναυλία, για παράδειγμα, βρισκόμαστε αποκλεισμένοι στα ίδια μας τα σπίτια». Επισήμανε, δε, πως κεντρικό αίτημα του συλλόγου είναι ο λόφος να περάσει στη διαχείριση της ΤΑ, όχι όμως κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις, αφού «έχουμε την αίσθηση ότι το κράτος θα σας ξεγελάσει»...

Δόθηκε η εργολαβία για τον προαστιακό...

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε, στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιδράσει στην εργολαβία - που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα - για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, από τον Πειραιά μέχρι τις Τρεις Γέφυρες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και δικαιώθηκε, διότι το τμήμα του προαστιακού που διέρχεται από το δήμο είναι υπέργειο και όχι υπόγειο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Ακριτίδης, απάντησε ότι η δημοτική αρχή θα φέρει το θέμα προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση. Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία που βρίσκονται στο δήμο, μια και αύριο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την απαξίωση στην ιδιωτικοποίηση... (2004-04-18 00:00:00.0)
Κινδυνεύει από ...ανάπλαση και ο Λυκαβηττός (2003-04-15 00:00:00.0)
Ανάπλαση που παραπέμπει σε ιδιωτικοποίηση (2003-04-01 00:00:00.0)
Αντιδρούν αγωνιστικά οι κάτοικοι (2002-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ