Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες κυβερνητικές υποσχέσεις για τα αυθαίρετα

Για προεκλογική επιχείρηση άκριτης νομιμοποίησής τους, κάνει λόγο το ΤΕΕ

Την έντονη αντίδραση και του Tεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) συναντούν οι επανειλημμένες «μαυρογιαλούρειες» εξαγγελίες της κυβέρνησης - και συνήθως δημοσιοποιούμενες ανά τετραετία - περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, με αποκλειστικό στόχο την υφαρπαγή ψήφων ενόψει των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χτεσινή σύσκεψη του Προεδρείου του ΤΕΕ με τους 17 προέδρους των περιφερειακών του τμημάτων υπογραμμίστηκε πως «οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αυθαίρετα, που διαφαίνεται ότι αποτελούν επανάληψη παρόμοιων νομοθετικών πρωτοβουλιών του παρελθόντος, δε θα πρέπει να διολισθήσουν σε μία νέα προεκλογική επιχείρηση άκριτης νομιμοποίησής τους».

Κατά την ίδια συνάντηση στο ΤΕΕ επισημάνθηκε επιπλέον ως ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές ανακοινώσεις και εξαγγελίες που γίνονται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για το «πακέτο πολεοδομικών ρυθμίσεων», το ΤΕΕ δεν έχει ενημερωθεί επισήμως, ούτε τού έχουν αποσταλεί οι σχετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το ΤΕΕ αποτελεί το θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας και παρά το ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σχετίζονται άρρηκτα με τον επιστημονικό ρόλο και την καθημερινή πρακτική του έργου των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας, όπως: Η ιδιωτική πολεοδόμηση, η οργάνωση και λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων, οι ευθύνες των μηχανικών στα ιδιωτικά έργα, τα υδατορέματα, θέματα χωροταξίας κ.ά.

Παρ' όλα αυτά, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, αντί να μεριμνήσει για την κατάρτιση ενός ουσιαστικού «πακέτου» μέτρων για την ανάπτυξη της λαϊκής κατοικίας, συνέχισε και χτες απτόητη το σίριαλ των εξαγγελιών προεκλογικής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αντέννα», δήλωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί ρεύμα και νερό σε όλα τα αυθαίρετα που δεν έχουν χτιστεί σε κοινόχρηστους χώρους, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στα σχέδια πόλης. Με την ίδια ρύθμιση, υπεύθυνη για τον έλεγχο των νέων αυθαιρέτων καθίσταται η ...Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα τιμωρείται με πρόστιμα αν εκτελεί πλημμελώς τα νέα αυτά καθήκοντά της...

Επίσης εξήγγειλε: Την αλλαγή έκδοσης πολεοδομικών αδειών, καθιερώνοντας την ευθύνη στον ιδιώτη μηχανικό που εκπονεί τη μελέτη, χωρίς κανέναν έλεγχο από τις Πολεοδομίες, δηλαδή όπως περίπου γινόταν επί δικτατορίας! Τη μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων που εκκρεμούν. Την απεμπλοκή των οικοδομικών συνεταιρισμών, ώστε να αρχίσουν να χτίζουν σε μη δασικές εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ