ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόφαση απέλασης του Αραφάτ
  • «Δε φεύγω από την πατρίδα μου», διακηρύττει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, περικυκλωμένος από ισραηλινά στρατεύματα στο αρχηγείο του
  • Αρνητική αντίδραση της Ουάσιγκτον
  • Για «τραγικό λάθος» προειδοποιούν ο Αιγύπτιος και ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και ο επικεφαλής του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος

Συντρίμμια διακρίνονται μπροστά από το αρχηγείο του Γ. Αραφατ

Associated Press

Συντρίμμια διακρίνονται μπροστά από το αρχηγείο του Γ. Αραφατ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ.-

Να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ αποφάσισε το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας, στη λιτή ανακοίνωσή του, ότι «ο τρόπος και ο χρόνος θα επιλεγεί». Η απόφαση προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Ουάσιγκτον, του αραβικού κόσμου, αλλά και του επικεφαλής της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο αρχηγείο του Αραφάτ έσπευσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πλήθος κατοίκων της Ραμάλα ξεχύθηκε στους δρόμους και άρχισε να κατευθύνεται με πορεία προς το ίδιο σημείο.

«Απόλυτο εμπόδιο» στην όποια «ειρηνευτική διαδικασία», χαρακτήρισε, στην ανακοίνωσή του, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο τον Γιάσερ Αραφάτ, αποφασίζοντας «επί της αρχής» την απέλασή του. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε το στρατό να «υποβάλει τα σχέδιά του». Οπως, όμως, επισήμαιναν αναλυτές, ο ισραηλινός στρατός έχει απεργαστεί σχέδιο απέλασης του Αραφάτ εδώ και μήνες, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η «παράταση χρόνου» που δόθηκε στοχεύει περισσότερο στο να ελεγχθούν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας σε μια τέτοια εξέλιξη.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, προαναγγέλλοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, δήλωνε ότι «ακόμη και αν τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή μια πρόταση απέλασης του Αραφάτ θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία». Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς το Ισραήλ θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, με δεδομένη την αρνητική θέση της Ουάσιγκτον, δήλωνε ότι «στην παρούσα φάση, λόγω των συνθηκών, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της στην απέλαση Αραφάτ. Υπάρχουν, όμως, μερικές φορές που ορισμένες κινήσεις πρέπει να γίνονται χωρίς εξωτερικές επιρροές».

Αστραπιαία υπήρξε η αντίδραση των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωνε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή και δε θεωρεί εποικοδομητική μια τέτοια κίνηση στην παρούσα φάση, γιατί ο «Γιάσερ Αραφάτ είναι εμπόδιο, αλλά και λύση». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, συμπλήρωνε ότι «μια απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ δε βοηθά σε τίποτα. Αντίθετα, θα του δώσει πολύ περισσότερο κύρος και μεγαλύτερο πεδίο δράσης». Λίγο νωρίτερα, ο Πάουελ είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» μια κίνηση απέλασης.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, λίγο πριν την επισημοποίηση της ισραηλινής κυβερνητικής απόφασης, καθιστούσε σαφές ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Ραμάλα. «Εδώ είναι η πατρίδα μου και κανείς δεν μπορεί να με διώξει από εδώ. Μπορούν να με σκοτώσουν, αλλά δε φεύγω», τόνισε ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο εκπρόσωπός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να επέμβει προσωπικά, ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα «έχει τεράστιες συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή» και προειδοποίησε ότι θα καταστρέψει κάθε προσπάθειά του να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα φέρει σταθερότητα και προώθηση στον «οδικό χάρτη».

Για «χάος και κόλαση», έκανε λόγο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σε περίπτωση απέλασης του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «αν εκδιωχθεί ο Αραφάτ θα έχει γίνει τεράστιο λάθος, και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές του στα παλαιστινιακά εδάφη και σε ολόκληρη την περιοχή». Την αντίθεσή του είχε εκφράσει, νωρίτερα, και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε υψηλό στρατιωτικό συναγερμό

Στο υψηλότερο σημείο εγρήγορσης έχουν τεθεί οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας από χθες το πρωί, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το «έργο» του στα παλαιστινιακά εδάφη. Από τα ξημερώματα, χθες, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ραμάλα, όπου κατεδάφισαν σπίτια και στη συνέχεια έλαβαν θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και σε άλλα κτίρια σε μια περίμετρο 300 μέτρων από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ανταλλαγές πυρών, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε στην Τζενίν, ενώ ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδάφισαν περισσότερα από 15 σπίτια, αφήνοντας εκατοντάδες Παλαιστινίους άστεγους.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η έκτακτη Σύνοδος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου στη Ραμάλα, κυρίως λόγω της ισραηλινής εισβολής που εμπόδισε αρκετούς βουλευτές να προσεγγίσουν την πόλη από άλλα σημεία της Δ. Οχθης και από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αχμέντ Κορέι, μετά από συνεδρίαση που είχε με τον Γιάσερ Αραφάτ και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε σύσταση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με λίγα μέλη, αλλά κανονικής κυβέρνησης. Επίσης, αποφασίστηκε η ενοποίηση όλων των παλαιστινιακών Σωμάτων Ασφαλείας υπό μία διοίκηση, όπως απαιτούν ΗΠΑ - Ισραήλ.

Η διοίκηση αυτή θα ασκείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Αραφάτ, Κορέι, αξιωματούχοι ασφαλείας και πιθανώς οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών. Η υπαγωγή των Σωμάτων Ασφαλείας υπό ένα συλλογικό όργανο και όχι υπό έναν άνθρωπο, πάντως, δεν ικανοποίησε την ισραηλινή ηγεσία, της οποίας αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι όσο εμπλέκεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης τίποτε δεν αλλάζει.

ΙΤΑΛΙΑ
Μπερλουσκόνι: «Ο Μουσολίνι δε σκότωσε ποτέ κανέναν... »

ΡΩΜΗ.-- Νέα πρόκληση από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που σε συνέντευξη του στο βρετανικό περιοδικό «Σπεκτέιτορ» δήλωσε ότι «ο Μουσολίνι ποτέ δε σκότωσε κανέναν. Αντίθετα έστελνε διακοπές τους πολίτες με έξοδα του κράτους». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν γνωστές όταν το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού δημοσιεύτηκε χτες στην τοπική ιταλική εφημερίδα «Η φωνή του Ρίμινι».

Ο Μπερλουσκόνι τόνισε επίσης στους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ Σαντάμ Χουσεΐν και Μουσολίνι, αφού ο τελευταίος ήταν όπως ισχυρίστηκε ένας «καλοκάγαθος άνθρωπος»! Αλλωστε και το πρώτο μέρος της συνέντευξης προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην Ιταλία, αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους δικαστές της χώρας «απάνθρωπους και πνευματικά ανάπηρους».

«Είναι κουβέντες ντροπής, που δεν έχουν ξανακουστεί και που μας δίνουν μια ιδέα της ανευθυνότητας και της πλήρους άγνοιας που διακρίνουν τον πρωθυπουργό», κατάγγειλε ο Πιέρο Φασίνο, γενικός γραμματέας των Δημοκρατών της Αριστεράς, ενώ τον αποτροπιασμό τους για τις δηλώσεις εξέφρασαν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, πλην φυσικά των νεο-φασιστών της Εθνικής Συμμαχίας. Τέλος, και η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης εξέφρασε απορία, αλλά και αποτροπιασμό για τα σχόλια του Σ. Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι (ως συνήθως) «διευκρίνισε» χτες ότι ποτέ δεν επιχείρησε «να επανεκτιμήσει τον Μουσολίνι», αλλά αντέδρασε «ως πατριώτης, ως γνήσιος Ιταλός στην ερώτηση να συγκρίνω τον Μουσολίνι με τον Σαντάμ Χουσέιν τον οποίο ποτέ δεν αποδέχτηκα»...

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ (Μαραθωνοδρόμων και Κατεχάκη), σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απελάσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα, κάλεσμα για μαζική παρουσία έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την ίδια ώρα απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στην παράσταση διαμαρτυρίας θα πάρουν μέρος και η παροικία Παλαιστίνης και οι μαζικές οργανώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 18:00, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην Πάτρα

Οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν σε πικετοφορία διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Πίνδου.

Στη Λαμία

Πικετοφορία διαμαρτυρίας διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λαμίας του ΚΚΕ σήμερα στις 19:30, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Πάρκου.

Στην Καλαμάτα

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7 μ.μ.

Στη Χαλκίδα

Πικετοφορία διαμαρτυρίας διοργανώνει επίσης σήμερα στις 19:30 στην πλατεία Αγοράς η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας του ΚΚΕ.

Στη Λιβαδειά

Πικετοφορία διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 19:30 η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Αμφισσα

Η Κομματική Οργάνωση Αμφισσας του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο στις 9:00 το πρωί πικετοφορία διαμαρτυρίας, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ