ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να αντιπαλέψουμε την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Το 2ο Λύκειο Αμπελοκήπων επισκέφτηκε ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χθες, και ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», βρέθηκε στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, στην τελετή έναρξης, όπου ευχήθηκε σε μαθητές, καθηγητές και γονείς, καλή και αγωνιστική χρονιά, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. «Πάρα πολλές από τις 457 σχολικές μονάδες που βρίσκονται στο Δήμο Αθηναίων ξεκινάνε την καινούρια σχολική χρονιά με πολλά προβλήματα. Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλά από αυτά τα προβλήματα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση και τη λύση τους», δήλωσε στο «Ρ» και τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η σχολική κοινότητα, οι μαθητές, οι καθηγητές, οι γονείς θα παλέψουν, θα αγωνιστούν μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα, με τις εργατικές οργανώσεις, ώστε η κατάσταση της υποβάθμισης δημόσιας Παιδείας, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας - η οποία είναι μια συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στηρίζεται από τη ΝΔ - να βρει έναν τοίχο αντίστασης και διεκδίκησης για φιλολαϊκές λύσεις στα προβλήματα της Παιδείας».

Μετά την τελετή έναρξης, αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης» επισκέφθηκε το κτίριο του 16ου Δημοτικού και του 33ου Νηπιαγωγείου, λίγα μέτρα δίπλα απ' το 2ο Πειραματικό Λύκειο, αφού ενημερώθηκε για τις καταστροφές από βανδαλισμούς που είχε υποστεί.

Το σχολείο αναγκαστικά θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Η διευθύντρια του σχολείου, Ιωάννα Σταύρου, δήλωσε στο «Ρ» πως, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό και επισήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των σχολείων με την πρόσληψη φύλακα στο σχολείο. Τα μέλη της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» τόνισαν την πάγια θέση της παράταξης για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων της Α`/βάθμιας Εκπαίδευσης από φύλακες που πρέπει να προσληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Κοντά στους μαθητές με το μήνυμα του Φεστιβάλ

Εξόρμηση της ΚΝΕ χτες στην Γκράβα

Ανάμεσα στα δεκάδες διαφημιστικά φυλλάδια φροντιστηρίων, ιδιαίτερων μαθημάτων και ξένων γλωσσών, το πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεχώρισε και δεν κέρδισε απλώς τις προτιμήσεις, αλλά και τις εντυπώσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Ο καθιερωμένος αγιασμός χτες και από νωρίς το πρωί, μέλη της ΚΝΕ - οι περισσότεροι απ' αυτούς μαθητές - καλωσόρισαν τους συμμαθητές τους στην είσοδο του σχολείου, με το εισιτήριο του Φεστιβάλ στο χέρι και με ευχές για μια «καλή και αγωνιστική χρονιά». Ομως πριν από όλα αυτά, τους κάλεσαν για τέσσερις μέρες (από 18 μέχρι 21 Σεπτέμβρη), στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, να απολαύσουν νότες για όλα τα γούστα, αλλά και να βρουν το δικό τους βήμα έκφρασης και δημιουργίας. Κι όλα αυτά, μετά «από ένα κουραστικό καλοκαίρι», μια και οι περισσότεροι μαθητές, ιδιαίτερα εκείνοι της Γ΄ Λυκείου, πέρασαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε αίθουσες φροντιστηρίων, με πολύ διάβασμα και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο.

«To καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο. Τα περισσότερα παιδιά είχαν θερινά μαθήματα στο φροντιστήριο. Ομως αρχίζουμε δυναμικά. Ολα τα παιδιά έχουμε στόχους, αν και το διάβασμα είναι πολύ και ο ελεύθερος χρόνος ανύπαρκτος», λέει στο «Ρ» η Κέλλυ Μπουλούκου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου. Σχολιάζοντας το Φεστιβάλ της ΚΝΕ υπογραμμίζει: «Είναι μια εκδήλωση που κεντρίζει το ενδιαφέρον των νέων και ειδικότερα των μαθητών, που ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό. Αποτελεί μια διέξοδο για όλους μας. Μέσα σε όλα τα στραβά, δίνει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε».

Αγιασμός με προβλήματα και μεγαλοστομίες

Δεν έλειψαν και φέτος τα προβλήματα υποδομών στα σχολεία, που αποκαλύφθηκαν με τη χτεσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς τα οποία έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο πρόβλημα του περιεχομένου και των στόχων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Συνέχεια της προσπάθειας να απαντήσει στη λαϊκή αγανάκτηση για τη μιζέρια της εκπαίδευσης αποτέλεσε η παρουσία του πρωθυπουργού στο πολύπαθο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, που έγινε βήμα προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία.

Ο Κ. Σημίτης μίλησε στους μικρούς μαθητές για την ένταξή τους στο «νέο κόσμο, που τα παροτρύνει να μαθαίνουν, να αποκτούν νέες δεξιότητες, να έχουν και άλλα ενδιαφέροντα, να έχουν συναίσθηση των νέων καθηκόντων τους». Επίσης, προπαγάνδισε την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών τους που προωθείται, «για να ξέρουμε σε κάθε σχολείο αν γίνεται σωστά το μάθημα, ποιες είναι οι ελλείψεις, πού μπορούμε να βοηθήσουμε, πώς ο μαθητής θα έχει καλύτερη εκπαίδευση», όπως είπε, τη στιγμή που με αυτή ανοίγει ο δρόμος για χειραγώγηση εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση σχολείων. Εξήγγειλε καλύτερη αναλογία υπολογιστή ανά μαθητή έως το τέλος του έτους, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες, κατάργηση της διπλοβάρδιας, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε σε 110 από 122 δήμους της Αττικής.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτέλεσε και αφορμή για δικομματικό καυγά για την κατάσταση της Παιδείας, τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα με τις γενικές κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής που ακολουθείται. Ο Κ. Καραμανλής, από το 8ο Γυμνάσιο Αθήνας, το οποίο επισκέφτηκε, αναφέρθηκε στο καθεστώς της διπλοβάρδιας και στις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και ως «δείγμα των επιδιώξεων» της ΝΔ ανέφερε το στόχο για ολοήμερα σχολεία με προγραμματισμό, πόρους, υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό.

Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Δεν έγινε φέτος αγιασμός στα σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων, όπου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Επταλόφου και πορεία προς το στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα σχολικής στέγης και τις διπλοβάρδιες στα σχολεία της περιοχής. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητά την αξιοποίηση του χώρου στο Δήμο για την κατασκευή τεσσάρων νέων σχολείων, όπως και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακαταλληλότητας παλαιών σχολικών κτιρίων.

Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν την άμεση και άνευ όρων παραχώρηση του στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η έκτασή του για πάρκα, ανέγερση σχολείων, πολιτιστικών κέντρων, γηπέδων κλπ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προβλήματα και αγωνιστικές διαθέσεις

Στην έδρα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά οδήγησαν τα προβλήματα χτες, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, τους γονείς των μαθητών των 30ού και 46ου Δημοτικών Σχολείων Πειραιά. Αιτία, η απόφαση να μην εγγραφούν οι επιπλέον μαθητές που θα επέβαλλαν τη δημιουργία επιπλέον τμήματος και να σταλούν σε άλλα σχολεία, πράγμα που καταργεί τα γεωγραφικά όρια των σχολείων και δημιουργεί πρόβλημα στους μαθητές, που, σύμφωνα με γονείς, θα πρέπει να διανύουν καθημερινά απόσταση που φτάνει και ενάμισι χιλιόμετρο. Αιτία, όπως φαίνεται, είναι η προσπάθεια για μια ακόμα χρονιά να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί, αίθουσες και κονδύλια για την Παιδεία με πρώτα θύματα τους μαθητές.

Αστεγο το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Στην απόφαση να μη γίνει αγιασμός χτες, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, οδήγησε τους γονείς των μαθητών η κατάσταση που επικρατεί με το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, το οποίο μένει προσωρινά άστεγο. Το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου συστεγάζεται τα πέντε τελευταία χρόνια με το 8ο Λύκειο Αμαρουσίου και όλο αυτό το διάστημα δεν έλειψαν τα προβλήματα. Η απόφαση να πέσουν τα ψευδοχωρίσματα που είχαν στηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων προκειμένου να γίνουν σχολικές τάξεις και οι ψευτοκατασκευές που είχαν στηθεί για να συστεγαστούν τα δύο σχολεία αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος και άφησε άστεγο το σχολείο.

Ετσι, φέτος, μαθητές και γονείς καλούνται να αποδεχτούν την αντιπαιδαγωγική λύση ανάγκης που προβλέπει στέγαση του 3ου Γυμνασίου σε δύο τάξεις του 11ου Δημοτικού (που βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων), οι δύο σε προκατασκευασμένες αίθουσες που θα στηθούν στο προαύλιο του 8ου Λυκείου, μία σε αίθουσα του σχολείου και μία στην αίθουσα βιβλιοθήκης στην οποία θα πρέπει να ανοιχτούν παράθυρα.

Η λύση αυτή βέβαια δεν ικανοποιεί τους γονείς οι οποίοι ζητούν να προχωρήσει η δημοπράτηση νέου σχολείου που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ