ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο χορός των κερδών «καλά κρατεί»

Μέσα στο 2002 τα «αφεντικά» 23.386 επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) είδαν τα μεικτά κέρδη τους να αυξάνονται, συγκριτικά με το 2001, κατά 9% ή 2.116 εκατ. ευρώ (720 δισ. δραχμές)!

Ο χορός της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων «καλά κρατεί». Μπορεί το επίσημο ποσοστό αύξησης των καθαρών - προ φόρων - κερδών να εμφάνισε τη χρονιά που πέρασε μικρή αύξηση (μόλις 1,1%) για το σύνολο των 23.386 επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, όμως η μάζα των κερδών αυξήθηκε σημαντικά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ICAP, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, οι εν λόγω 23.386 επιχειρήσεις αύξησαν μέσα στο 2002 κατά 58,5 εκατομμύρια ευρώ τα καθαρά τους κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι ελέγχουν αυτές τις επιχειρήσεις, μοιράστηκαν μεταξύ τους πρόσθετα κέρδη συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δραχμών! Συνολικά, τα «αφεντικά» των παραπάνω επιχειρήσεων είδαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη τους να διαμορφώνονται στο ποσόν των 5.338,1 εκατ. ευρώ, από 5.279,6 εκατ. ευρώ το 2001.

Πολύ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των μεικτών κερδών, που κατέγραψαν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Οπως φαίνεται και από τον πίνακα με τα στοιχεία της ICAP, που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», τα μεικτά κέρδη των 23.386 επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ αυξήθηκαν κατά 9%, ήτοι κατά 2.116 εκατ. ευρώ (!) και διαμορφώθηκαν στο ποσόν των 25,7 δισ. ευρώ, από 23,6 δισ. ευρώ το 2001.

Από τα αναλυτικά στοιχεία, που δημοσιεύουμε στον πίνακα, φαίνεται ότι μέσα στο 2002, με εξαίρεση τις εμπορικές επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση των καθαρών κερδών (13,9% ή 926,7 εκατ. ευρώ), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και τον τουρισμό παρουσίασαν πτώση των καθαρών προ φόρων κερδών τους.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι η αποδοτικότητα και το περιθώριο κέρδους διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου. Στις εμπορικές επιχειρήσεις, η αποδοτικότητα ήταν πέρσι 17% και στις βιομηχανικές επιχειρήσεις 8,13%. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε 100 ευρώ που τζιράρισαν στις επιχειρήσεις τους από την τσέπη τους οι έμποροι και οι βιομήχανοι, πήραν πίσω μέσα σε ένα χρόνο (στο 2002) 17 και 8,13 ευρώ, αντίστοιχα! Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στις υπηρεσίες (5,39%) και τον τουρισμό (2,36%).

Σχολιάζοντας τους ισολογισμούς των παραπάνω επιχειρήσεων, η ICAP:

  • Αποδίδει την πτώση της κερδοφορίας (καθαρά κέρδη) στη μεταποίηση κυρίως στις μεγάλες ζημιές που εμφάνισαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και άλλες ζημιογόνες επιχειρήσεις.
  • Σημειώνει πως η βελτίωση της κερδοφορίας των εμπορικών επιχειρήσεων οφείλεται στη σημαντική άνοδο της καταναλωτικής δαπάνης (κυρίως προήλθε από την αύξηση του δανεισμού των εργαζόμενων νοικοκυριών από τις τράπεζες).
ΒΟΙΩΤΙΑ
Μητρώων παιδέματα...

ΘΗΒΑ.-

Σε ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και μέγα «αλαλούμ», έχει εξελιχθεί η διαδικασία κατάρτισης Ελαιοκομικού και Αμπελουργικού Μητρώου για τους αγρότες της Βοιωτίας.

Υπουργείο Γεωργίας και οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών ανέθεσαν, και στην περίπτωση της Βοιωτίας, στην ιδιωτική πρωτοβουλία έναντι αδράς αμοιβής («Γαιοαπεικόνιση» λέγεται η ιδιωτική εταιρία) να φέρει σε πέρας τη διαδικασία κτηματογράφησης. Στη διαδικασία αυτή, που για το Νομό Βοιωτίας έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου και θα πάρει πολύ ακόμα η ολοκλήρωσή της, ολιγομελή συνεργεία (1 - 2 άτομα) της ιδιωτικής εταιρίας, βοηθούμενα και από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας (με ορθοφωτοχάρτες) καλούν τους αγρότες να μάθουν να ...διαβάζουν τους χάρτες με τις αεροφωτογραφίες (μικρής κλίμακας). Τους ...ζητάνε να εντοπίσουν τα χωράφια τους και να τα δηλώσουν με τις ρίζες (ελιές ή αμπέλι) που έχουν μέσα. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί «αλαλούμ», να δηλώνονται άλλα αντ' άλλων και άκρη να μη βρίσκεται. Βέβαια, το δεύτερο μέρος της ταλαιπωρίας έπεται και θα το νιώσουν οι αγρότες, αφού ψηφιοποιηθούν τα στοιχεία και αναρτηθούν οι σχετικοί πίνακες. Τότε θα έχει δικαίωμα ο κάθε αγρότης, αν δε γνωρίζουν τα μάτια του τι βλέπει στους πίνακες, να υποβάλει την ένστασή του για να ακολουθήσουν τα δέοντα...

Κατά τ' άλλα, στο υπουργείο Γεωργίας συσκέπτονται και ξανασυσκέπτονται για να προλάβουν τις προθεσμίες ...της ΕΕ και να είναι έτοιμα τα μητρώα - εργαλεία εφαρμογής των νέων αντιαγροτικών εντολών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Ιντρακόμ» κατά ΟΤΕ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του ΟΤΕ προσφεύγει η «Ιντρακόμ», διεκδικώντας οφειλές ύψους 117 εκατ. δολαρίων, από τη θυγατρική «Cosmorom».

Σημειώνεται ότι η «Cosmorom» είναι θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της «Rom Telecom», η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ΟΤΕ.

Σε ανακοίνωση της «Ιντρακόμ», αναφέρεται ότι μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών της «Cosmorom» για προμήθειες που είχε αναλάβει ο όμιλος «Ιντρακόμ», η εταιρία προσφεύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού, όπως προβλέπεται και στη σύμβαση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στο απόλυτο μηδέν...

Μηδενική μεταβολή παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης, προδιαγράφοντας τη χαμηλή πορεία πτήσης και για το υπόλοιπο του 2003

Αύξηση 1,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλη του 2003, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2002. Την περίοδο όμως Γενάρη - Ιούλη 03/02, η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη...

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα στοιχεία αφορούν το επτάμηνο του έτους, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή και το 2003 θα κινηθεί σε επίπεδα στασιμότητας, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνηγορούν και τα πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες - μέλη, προς τις οποίες κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών βιομηχανικών εμπορευμάτων, θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Η άνοδος 1,7% που σημείωσε ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας σε δωδεκάμηνη βάση τον Ιούλη, οφείλεται στην άνοδο της παραγωγής στις κλωστοϋφαντουργικές ύλες (9,8%), στα χημικά προϊόντα (14,9%), στην παραγωγή ηλεκτρικών μηχανών - συσκευών (14,2%), και στα βασικά μέταλλα (6,8%). Αντίθετα, μεγάλη πτώση σημείωσε η παραγωγή στους κλάδους των ειδών ενδυμασίας (-11,3%) στο Ξύλο - Φελό (-15%) στο Χαρτί και Προϊόντα Χαρτιού (-6%). Στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2002, άνοδο 7,7% σημείωσε η παραγωγή χημικών προϊόντων, 6% οι εκτυπώσεις - εκδόσεις και 4% η παραγωγή πετρελαίου - άνθρακα. Αντίθετα, σημαντική μείωση της παραγωγής εμφανίζει ο κλάδος του Δέρματος και των Ειδών Υπόδησης (-9,1%), του Ξύλου - Φελλού (-12,2%) καθώς και του Χαρτιού και των Προϊόντων από Χαρτί (-5,4%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ