ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλησιάζει το μεγάλο ραντεβού

Από την Πέμπτη οι σκηνές του φεστιβάλ φιλοξενούν πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες

Πρόσω ολοταχώς δουλεύουν οι μηχανές στο κόκκινο καράβι του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που αφού ταξίδεψε σε όλη τη χώρα ετοιμάζεται για τη λαμπρή του κορύφωση αυτή τη βδομάδα στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Δυο μέρες, λοιπόν, πριν ανοίξουν οι πύλες της μεγάλης πολιτείας, η μάχη προπώλησης του εισιτηρίου κορυφώνεται και τα δείγματα φανερώνουν πως και φέτος το Φεστιβάλ θα είναι μεγάλο, θα αγκαλιαστεί από εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες.

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την Κυριακή 21/9, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ, ενώ μια μέρα νωρίτερα στον ίδιο χώρο, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Πέρα από μεγάλο πολιτικό γεγονός όμως, θα αποτελέσει για άλλη μια φορά και πολιτιστικό γεγονός. Ανάμεσα στους εκατοντάδες καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του τετραημέρου, σημειώνουμε:

Την Πέμπτη: «Πυξ Λαξ», Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Κουρουπάκης - Ερωφίλη - Δημήτρης Υφαντής κ.ά.

Την Παρασκευή: Διονύσης Τσακνής (μαζί με Ε. Καρατσώλη, Χ. Κεχαγιόγλου, So Nama), Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (με «Κίτρινα Ποδήλατα» και Δ. Σταρόβα), «Magic de Spell», «Apurimac» σε αφιέρωμα στα 75 χρόνια του Τσε Γκεβάρα, Αγάθωνας κ.ά.

Το Σάββατο: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαριώ, Βασίλης Λέκκας σε αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, Λάκης Παπαδόπουλος, Δ. Κοντογιάννης σε αφιέρωμα στον Απόστολο Χατζηχρήστο κ.ά.

Την Κυριακή: Δημήτρης Μητροπάνος - Δημήτρης Μπάσης, «Socrates», Γιώτα Βέη, Λάκης Χαλκιάς κ.ά.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Περίπτερα, συζητήσεις, διεθνής αλληλεγγύη

Μελαμψά πρόσωπα, σκιστά ματάκια, ξανθωποί νέοι, ένα σύνολο από πρόσωπα, αγωνιστικές εμπειρίες, αλλά και χρώματα, μουσικές και... γεύσεις από όλο τον κόσμο, συναντά κανείς στη Διεθνούπολη του 29ου Φεστιβάλ. Στις 29 φτάνουν οι ξένες οργανώσεις που θα συμμετέχουν με αντιπροσωπείες τους στις εκδηλώσεις του τετραημέρου και θα έχουν τα δικά τους περίπτερα στη Διεθνούπολη, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις διεθνείς εξελίξεις, να ανταλλάζουν απόψεις και εμπειρίες, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα σημαδεύτηκε από την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλα τα επίπεδα, τον πόλεμο στο Ιράκ και μέχρι πολύ πρόσφατα τον ασφυκτικό αποκλεισμό των Παλαιστινίων.

Ανάμεσά τους, αίσθηση θα προκαλέσει φέτος το μεγάλο περίπτερο που θα φτιάξει η Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας με άφθονο ρούμι, εδέσματα, μουσική και πολυπληθή αντιπροσωπεία από το Νησί της Επανάστασης. Παράλληλα, επίσημοι καλεσμένοι της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είναι και θα δώσουν την παρουσία τους εκεί ο Αλμπέρτο Χουαντορένα και η Ανα Φιδέλια Κιρό, παγκόσμιοι πρωταθλητές στίβου από την Κούβα.

Στο χώρο της Διεθνούπολης το ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων του τετραημέρου περιλαμβάνει:

  • Την Πέμπτη 18/9, στις 10.00 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «30 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή», όπου συμμετέχουν ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και ο Παύλος Αλέπης, μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Ρ».
  • Την Παρασκευή 19/9, στις 9.00 μ.μ. ενημέρωση από την ΠΟΔΝ για την καμπάνια για την Παλαιστίνη, με τη συμμετοχή του Μιγκέλ Μαδέιρα, προέδρους της ΠΟΔΝ και των αντιπροσώπων των Παλαιστινιακών Οργανώσεων που θα βρίσκονται στη Διεθνούπολη και την ίδια μέρα στις 10.00 μ.μ. προβολή βίντεο από αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη.
  • Το Σάββατο 20/9, στις 10.00 μ.μ. συζήτηση για ...«το νησί των πρωταθλητών, της κοινωνικής και αθλητικής προόδου, των ανθρώπινων αξιών, της ισότητας, την Κούβα της Επανάστασης» με τον Αλ. Χουαντορένα και την Α. Φιδέλια Κιρό, τον Νίκο Καρανδρέα αντιπρόεδρο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, γιατρό, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθήνας και τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή 21/9, στις 9.30 μ.μ., συνάντηση όσων τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν ως μέλη της ΚΝΕ σε μπριγάδες αλληλεγγύης, καθώς και σε αποστολές σε Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Παράλληλα, και τις τέσσερις μέρες οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν εκεί να υπογράφουν το κείμενο για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι, πολιτικοί κρατούμενοι στο Μαϊάμι, να συνεισφέρουν οικονομικά στα Ταμεία Αλληλεγγύης για τους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης και να υπογράφουν το κείμενο για σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κολομβία.

Τέλος, οι αντιπρόσωποι των ξένων οργανώσεων που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ, θα συμμετέχουν επίσης και σε Διεθνές Σεμινάριο Νεολαίας που διοργανώνει η ΚΝΕ την Παρασκευή 19/9, με θέμα: «Οι νέοι παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλιά, την ειρήνη». Οι εργασίες του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και χαιρετισμό θα απευθύνει εκεί ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Τα παιδιά «ταξιδεύουν» στην Κούβα

«Κούβα: η πατρίδα των παιδιών όλου του κόσμου» είναι το θέμα του παιδότοπου του 29ου Φεστιβάλ, που θα λειτουργεί το τετραήμερο στην Πανεπιστημιούπολη με ένα δικό του, πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, ακόμα και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που οι δραστηριότητες του παιδότοπου θα περιστρέφονται γύρω από ένα κεντρικό θέμα και τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα ιδανικά του σοσιαλισμού, θα γνωρίσουν αυτή τη μακρινή και όμορφη χώρα που δίνει προτεραιότητα στην παιδική ηλικία, μέσα από το παιχνίδι, τις αθλητικές, θεατρικές, μουσικές, εικαστικές δραστηριότητες, που γεμίζουν το πρόγραμμα του παιδότοπου. Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα στείλουν τα μηνύματά τους στα παιδιά της Κούβας και θα καταγράψουν τις εντυπώσεις τους από αυτό το φανταστικό, αλλά παραστατικό, μακρινό ταξίδι.

Παράλληλα, δε θα λείπουν οι καθιερωμένες παραστάσεις κουκλοθεάτρου από τον Χρήστο Αυτσίδη και «Το κουκλοθέατρο του Χαρχούτ». Την Παρασκευή ο Χρ. Αυτσίδης θα παρουσιάσει το παραμύθι «Τραγούδι του βυθού και της αλμύρας κόρη» και θα λειτουργήσει εργαστήρι κούκλας με αφρολέξ, ενώ το Σάββατο θα παρουσιάσει την παράσταση «Παιχνίδι σε κάστρο, ανέμου χάδι».

Ο ίδιος ο χώρος του παιδότοπου θα είναι για άλλη μια φορά πολύ όμορφα διαμορφωμένος: με ένα μεγάλο καράβι όπου θα μπορούν να ανεβαίνουν, να παίζουν τα παιδιά και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, με εκθέσεις παιδικού βιβλίου και φωτογραφίας για την Κούβα, με πάγκους δημιουργικής έκφρασης για ζωγραφιές, κατασκευές κλπ., αλλά και με χώρους για τους γονείς.

Οσα παιδιά θέλουν να προετοιμαστούν για τις δραστηριότητες του παιδότοπου και πιθανά να συμμετέχουν σε ομάδες και σκετς που ετοιμάζονται από πριν μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 6978 333080.

Οι διεθνείς συμμετοχές

Οι 29 οργανώσεις, που θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στη Διεθνούπολη, είναι:

ΕΔΟΝ (Κύπρου).

Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας.

Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας.

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας.

Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι).

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας & «Πατριωτική Νεολαία».

Νεολαία Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας

Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας - «Κεμάλ Στάφα».

Κομμουνιστική Νεολαία Ισραήλ.

Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών.

Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας Παλαιστίνης.

Ενωση Νεολαίας Μπαχρέιν.

Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου.

Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Συρίας - «Χαλίντ Μπαγκντάς».

Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας.

Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας.

Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας.

Γενική Ενωση Φοιτητών Ιρακινής Δημοκρατίας.

Εθνική Ενωση Νεολαίας Αλγερίας.

Νεολαία Κόμματος Εργασίας Τουρκίας ΕΜΕΚ

Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Συρίας.

Δημοκρατική Νεολαία Σουδάν.

Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος Ιρανικού Κουρδιστάν.

Ενωση Φοιτητών Κουρδιστάν.

Νεολαία Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Σρι Λάνκα.

Χαιρετιστήρια μηνύματα έχουν στείλει μέχρι τώρα οργανώσεις που δεν μπορούν να παραβρεθούν στο Φεστιβάλ: «Κιμ Ιλ Σουνγκ» - Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας ΛΔ Κορέας, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ