ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ληστρικότερος υπέρ του πρώτου κόμματος

Την κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο έδωσε χτες στα κόμματα και τη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης

Τη βασική κατεύθυνση της κλοπής των ψήφων των μικρότερων κομμάτων και κατά συνέπεια της αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, ώστε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξυπηρετεί και ο νέος εκλογικός νόμος που έδωσε χτες στα κόμματα και τη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Η κυβερνητική πρόταση, που τίθεται σε «διάλογο», δεν αποτελεί παρά μια παραλλαγή του ισχύοντος νόμου, με στόχο τη θωράκιση του δικομματισμού και την ενίσχυση του πολιτικού συστήματος, σε μια εποχή που αναμένεται κύμα αντιλαϊκών επιθέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό ο νέος νόμος θα ισχύσει το 2008 - εφόσον δεν ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, πράγμα σχεδόν βέβαιο.

Συνοπτικά, με το νέο νόμο «κατοχυρώνονται» οι κυβερνήσεις μειοψηφιών, καθώς - όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός χτες σε συνέντευξη Τύπου - «διασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα μέσω της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με σχετικά χαμηλό ποσοστό». Μάλιστα ο νέος νόμος είναι ακόμα πιο ληστρικός από τον προηγούμενο, σε όφελος του πρώτου κόμματος, αφού κλέβει ψήφους και από το δεύτερο σε εκλογική δύναμη κόμμα. Προβλέπεται επίσης η κατάτμηση των μεγάλων βασικών εκλογικών περιφερειών, με μέγιστο αριθμό εδρών τις 9, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας της πολιτικής ζωής του τόπου. «Ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της εκλογής βουλευτών με λίστα, καθώς και της διπλής κάλπης, της δυνατότητας δηλαδή κάποιος να ψηφίζει για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ και να σταυροδοτεί υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Επίσης η κυβέρνηση ενδέχεται να αλλάξει τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε κόμμα στο ψηφοδέλτιό του, στις βασικές εκλογικές περιφέρειες, καθώς και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος. Παραμένει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

«Ανθρακας» η αναλογικότητα

Αναλυτικά η κυβερνητική πρόταση προβλέπει δύο εκδοχές για την κατανομή των εδρών, που αναλογεί σε κάθε κόμμα ανά την επικράτεια:

Σύμφωνα με την πρώτη, το 80% των εδρών (δηλαδή οι 240) κατανέμονται με απλή αναλογική στα κόμματα που έχουν λάβει πάνω από το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι υπόλοιπες 60 έδρες κατανέμονται στα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα, με αναλογία 4 προς 1. Δηλαδή το πρώτο κόμμα παίρνει 48 έδρες και το δεύτερο 12.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το 85% των εδρών (δηλαδή οι 255) κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα. Οι υπόλοιπες 45 έδρες «πηγαίνουν» στο πρώτο σε ψήφους κόμμα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει, να δοθούν για παράδειγμα 40 έδρες στο πρώτο κόμμα και 5 στο δεύτερο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί και τον τρόπο κατανομής των εδρών στις περιφέρειες η αναλογικότητα της ψήφου θα κυμαίνεται από 81% σε 88%.

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2000, η πρώτη εκδοχή θα έδινε στα κόμματα τις εξής έδρες: ΠΑΣΟΚ 158, ΝΔ 120, ΚΚΕ 14, ΣΥΝ 8. Η δεύτερη εκδοχή δίνει τις εξής έδρες: ΠΑΣΟΚ 162, ΝΔ 114, ΚΚΕ 15, ΣΥΝ 9.

Με τη διαδικασία αυτή προκύπτουν οι έδρες που λαμβάνει το κάθε κόμμα ανά την επικράτεια. Ακολούθως διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων με το σύνολο των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια. Το κάθε κόμμα εκλέγει όσους βουλευτές πιάσουν το εκλογικό μέτρο. Οι αδιάθετες έδρες κατανέμονται καταρχήν στο μικρότερο κόμμα με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. Ακολούθως στο δεύτερο μικρότερο κόμμα με το αμέσως μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο και ούτω καθεξής. Δεν ισχύει η διαδικασία αυτή για τις μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες. Στις μονοεδρικές, κερδίζει την έδρα το κόμμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία και τις διεδρικές τα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα.

Στο τραπέζι και η λίστα

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, προτείνονται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει την εκλογή βουλευτών όπως σήμερα, με ενδεχόμενη αύξηση των βουλευτών επικρατείας, από 12 σε 15. Το δεύτερο - το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - προβλέπει την εκλογή 240 βουλευτών με σταυροδότηση και 60 σε ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Στην περίπτωση αυτή καταργείται το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Στην κυβερνητική πρόταση σημειώνεται: «Για τον καθορισμό των ευρειών εκλογικών περιφερειών μπορούν οι 60 έδρες να κατανεμηθούν είτε στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας είτε σε ευρύτερες αναπτυξιακές περιφέρειες (7 ή 8 ευρείες εκλογικές περιφέρειες). Η εκλογή σε αυτή την περίπτωση προβλέπει σταυρό στο νομό και λίστα στην ευρεία εκλογική περιφέρεια». Η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει στο λεγόμενο βουλευτή περιφέρειας, «ενόψει των εξελίξεων για την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των επόμενων χρόνων», όπως είπε ο υπουργός.

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να «σπάσει» τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάτμηση της Α' Αθηνών σε 2, της Β' Αθηνών σε 5, του υπολοίπου Αττικής σε 2 και της Α' Θεσσαλονίκης σε 2. Ο αριθμός των εδρών των εκλογικών περιφερειών δε θα ξεπερνά τις 9. Εφόσον ισχύσει η εκλογή 60 βουλευτών με λίστα, ο αριθμός των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας δε θα ξεπερνά τις 8.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει κάθε υποψήφιος, ο υπουργός κατέθεσε την προσωπική του - όπως είπε - άποψη: Ενας σταυρός στις 3εδρικές εκλογικές περιφέρειες. Δύο στις εκλογικές περιφέρειες με έδρες από 4 έως 6. Τρεις στις εκλογικές περιφέρειες με έδρες από 7 έως 9.

Την επόμενη Τετάρτη, 24 Σεπτέμβρη, ο Κ. Σκανδαλίδης θα συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφιστεί το Νοέμβρη. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΝΔ: «Οχι» προεκλογικά

«Ναι» στην αναθεώρηση του εκλογικού νόμου επί το καλπονοθευτικότερο, αλλά μετά τις εκλογές. Τη θέση του κόμματός του επανέλαβε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής. Τόνισε ότι δε θα συμμετέχει στο διάλογο που εγκαινίασε η κυβέρνηση, γιατί δε θέλει να νομιμοποιήσει «προεκλογικά τεχνάσματα» της κυβέρνησης Σημίτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το ισχύον ληστρικό εκλογικό σύστημα «έχει λειτουργήσει καλά», σπεύδοντας να συμφωνήσει με την ανάγκη «σημαντικών βελτιώσεων» αλλά μετά τις εκλογές. «Εάν κάποιος έχει να προτείνει κάτι, νομίζει ότι πρέπει κάτι να αλλάξει, υπάρχει χρόνος μετά τις εκλογές ή υπήρχε χρόνος μετά τις προηγούμενες εκλογές να συζητηθούν αυτά», είπε. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι ο σημερινός εκλογικός νόμος «είναι και αποτελεσματικός και αντιπροσωπευτικός. Θεωρώ δηλαδή ότι έχει λειτουργήσει καλά».

Διεκδικούν απλή αναλογική
  • Εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις
  • Εργαζόμενοι, αιρετοί της ΤΑ, αντιστασιακοί, συνταξιούχοι, νεολαίοι απορρίπτουν τα καλπονοθευτικά συστήματα που προκρίνει ο δικομματισμός, για να διαιωνίζει την εξουσία του

ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πληθαίνουν οι φορείς που διεκδικούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για όλες τις αναμετρήσεις. Συσκέψεις και εκδηλώσεις - για την προώθηση του αιτήματος - γίνονται σε όλη τη χώρα, ως απάντηση στις κυβερνητικές προθέσεις να φέρει νέο εκλογικό νόμο, πάντα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής και των πλαστών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο, ο Δήμος Παληοκάστρου Τρικάλων συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων των δήμων και των δευτεροβάθμιων μαζικών φορέων του νομού, όπου και θα συζητηθεί το θέμα. Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου τονίζεται ότι «το θέμα του εκλογικού νόμου έρχεται, για μια ακόμη φορά, στην επικαιρότητα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, από την κυβέρνηση. Δεκαετίες ολόκληρες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίχτηκαν σε διάφορα καλπονοθευτικά συστήματα για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού και να εφαρμόσουν πολιτικές που ήταν αντίθετες με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρτας καλεί σε πλατιά σύσκεψη των μαζικών κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών φορέων, ΟΤΑ και κινήσεων που θέλουν την απλή αναλογική. Ορίστηκε για αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ. Σε σχετική απόφαση της διοίκησης τονίζεται: «Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι γενικότερα είχαν και έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα ισχύοντα - κατά καιρούς - καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που μετατρέπουν τις μειοψηφίες, στο λαό και τους εργαζόμενους, σε κυβερνητικές πλειοψηφίες. Ενώ στη συνέχεια καλούνται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το βαρύ τίμημα των αντεργατικών και αντιλαϊκών επιλογών αυτών των κυβερνητικών πλειοψηφιών».

Σε ανάλογη σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. καλεί το Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Εξάλλου την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού σε σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 8.30 μ.μ. στα γραφεία του ΕΚ (Ευγενίδου 5). Στόχος φυσικά ο συντονισμός της δράσης για τη διεκδίκηση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

«Η αναγκαιότητα της πλουτοκρατίας - σημειώνει και στο σχετικό κάλεσμα - για τη διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής επιτάσσει την ανάλογη θωράκιση του πολιτικού συστήματος με τον έλεγχο των κάθε φορά συσχετισμών. Εχουμε χρέος να διεκδικήσουμε την ισότητα της ψήφου. Εχουμε δημοκρατική υποχρέωση να αγωνιστούμε για την καθιέρωση της απλής αναλογικής».

Κατηγορηματικά αντίθετη με τον προτεινόμενο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης δηλώνει και η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Πειραιά (ΔΗΚΕΒΕ). Καλεί την κυβέρνηση άμεσα να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα καθιερώνει ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. Αλλά και τα σωματεία να διεκδικήσουν την απλή αναλογική. Παράλληλα σημειώνει πως αποφασιστικός παράγοντας για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων είναι οι αγώνες για τη λύση των προβλημάτων.

Ανακοινώσεις αντιστασιακών

«Η οικοδόμηση ενός πλατιού κινήματος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και καλούμε τους αγωνιστές της Μακρονήσου να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, συμμετέχοντας σε κάθε εκδήλωση που η Επιτροπή για την Απλή Αναλογική αποφασίσει», τονίζει με σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Η ΠΕΚΑΜ υποστηρίζει την απλή αναλογική, γιατί πιστεύει ότι δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό η ψήφος του να εκφραστεί ισότιμα στη Βουλή και αφαιρεί την ευχέρεια κλοπής της από τα μεγάλα κόμματα σε βάρος των μικρών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ψήφισμα του παράρτηματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει χρέος στη Δημοκρατία και τιμή στους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας να ενώσει τις προσπάθειές του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Υπογραμμίζει ότι εφαρμοζόμενο το σύστημα αυτό περιορίζει τις προσπάθειες παραχάραξης της λαϊκής κυριαρχίας. Καθίσταται δε αποτελεσματικό εργαλείο ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, αφού αναβαθμίζει τον πολίτη στα κοινά, απαλλάσσοντάς τον από διλήμματα. Τέλος ζητά από τους βουλευτές στην επερχόμενη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, «να σταθούν μακριά από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες, ψηφίζοντας ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τάσος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, έφθασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της καθιερωμένης τακτικής ενημέρωσης και συνεννόησης Κύπρου και Ελλάδας για καλύτερο συντονισμό και πιο αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της πολιτικής που ακολουθούν. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Καταγγέλλονται μεθοδεύσεις του Ντενκτάς

Η κυβέρνηση καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς για διαμοιρασμό περιουσιών σε εποίκους, κυρίως στην περιοχή της Μόρφου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις λεγόμενες εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις για τις ενέργειες Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες, οι οποίες έχουν δυνατότητα επιρροής προς τον κατοχικό ηγέτη.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης, ανέφερε ο Γ. Ιακώβου, είναι ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα κάμει πολλές τέτοιες ενέργειες, που θα απευθύνονται κυρίως στους εποίκους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε με δριμύτητα την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς και των κομμάτων που υποστηρίζουν το ψευδοκαθεστώς στα Κατεχόμενα, στο θέμα της παραχώρησης της λεγόμενης ιθαγένειας.

Ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ότι η ιθαγένεια παραχωρείται παρά τις προειδοποιήσεις ότι τα στοιχεία θα έπρεπε να δημοσιεύονται. Χαρακτήρισε επίσης την κατάσταση αυτή πρωτόγνωρη διεθνώς.

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Κίπρις», Μπασαράν Ντουζγκιούν, αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης ιθαγένειας, γράφει ότι οι αρχές των Τουρκοκυπρίων ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τη λεγόμενη ιθαγένεια σε άλλα χίλια άτομα.

Για την άσκηση «Νικηφόρος 2003»

Ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι οι προετοιμασίες της Εθνικής Φρουράς για την άσκηση «Νικηφόρος 2003» συνεχίζονται κανονικά και διέψευσε ότι ασκήθηκαν εξωτερικές πιέσεις για αναβολή της.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, που να καθιστούν αναγκαία την αναβολή της άσκησης. Ο Κ. Μαυρονικόλας, που μιλούσε ύστερα από την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπαξιωματικών της Αεροπορίας, είπε ότι το εάν και πότε θα γίνει η άσκηση, είναι πολιτική απόφαση, η οποία θα ληφθεί στον κατάλληλο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ