ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποδυναμώνεται ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση για το θεσμό, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στην Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε πως η μετατροπή του δεύτερου βαθμού της Αυτοδιοίκησης από Νομαρχιακή σε Περιφερειακή «θα οδηγήσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και σε αποδυνάμωση του τοπικού της ρόλου». Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά, είπε ότι καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση «χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όργανα της ΕΝΑΕ».

Συγκεκριμένα, η Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε: «Οσον αφορά τις οικονομικές διεκδικήσεις της ΕΝΑΕ, είμαστε σύμφωνοι ότι αυτός ο θεσμός δεν μπορεί να λειτουργεί δίχως πόρους. Ταυτόχρονα βεβαίως εμείς, όπως είναι γνωστό, διεκδικούμε γι' αυτό το θεσμό τέτοιες αρμοδιότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς φορολόγηση, χωρίς εμπορευματοποίηση, χωρίς ιδιωτικοποίηση. Επίσης, είμαστε σοβαρά προβληματισμένοι από τη συζήτηση που γίνεται, βεβαίως είναι και κατοχυρωμένη συνταγματικά, για τη μετεξέλιξη του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή».

Και η Αλ. Παπαρήγα, συμπλήρωσε: «Κατά τη γνώμη μας όλη αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και σε αποδυνάμωση του τοπικού ρόλου που μπορεί να παίξει η Αυτοδιοίκηση, και μάλιστα μπορεί να τον παίξει πολύ καλά, κάτω από γενικότερες και καλύτερες πολιτικές συνθήκες. Με αυτή την έννοια η λογική της περιφέρειας οδηγεί στον συγκεντρωτισμό, μιας πολιτικής η οποία δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι αποτελεί αίτημα «η ΕΝΑΕ να είναι πρωταγωνιστής στο διάλογο που θα ξεκινήσει για τη μετεξέλιξη του β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε - συμπλήρωσε - ότι καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με τα όργανά μας».

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπόθεση της διάσωσης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, μετά τις πλημμύρες του 1994. Η Φ. Γεννηματά μιλώντας για το θέμα δήλωσε: «Φεύγουμε από εδώ, αφού έχουμε υιοθετήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια που θα γίνει για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ, η οποία και ελπίζω να έχει καλό τέλος».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Πλήρης συμπόρευση της ΕΕ στους στρατηγικούς στόχους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση από το Χαβιέ Σολάνα της στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη

Στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια, ο ύπατος εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Αμυνας), Χαβιέ Σολάνα, μίλησε για τους στενούς δεσμούς που πρέπει να έχει η ΕΕ με τις ΗΠΑ και το NATO, για το πώς πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια της ΕΕ με αύξηση των αμυντικών δαπανών, για να γίνει ισότιμος εταίρος με τις ΗΠΑ και να λειτουργεί συμπληρωματικά ή αντί του NATO. Τόνισε, δε, ότι οι νέες απειλές προέρχονται από τη μαζική τρομοκρατία που τροφοδοτείται από τοπικές συγκρούσεις, από εγκληματικές οργανώσεις που κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής, από θρησκευτικούς φανατισμούς και από το οργανωμένο έγκλημα τύπου μαφίας.

Με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το πολιτικό σχέδιο για την ασφάλεια της ΕΕ, που μας παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, αποτελεί μια περίληψη του κειμένου που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και δε διαφέρει και πολύ από αυτό των ΗΠΑ για τον κόσμο.

Ο κ. Σολάνα, επηρεασμένος ίσως από την προηγούμενη ιδιότητά του σαν Γενικός Γραμματέας του NATO, επιζητεί την πλήρη συμπόρευση και υποταγή, της ΕΕ στους στρατηγικούς στόχους που θέτουν οι ΗΠΑ και το NATO διαψεύδοντας ακόμα όσους υποστηρίζουν, ότι θα αποτελέσει η ΕΕ το αντίπαλο δέος στη διεθνή σκακιέρα.

Στο κείμενο που παρουσίασε στη θεσ/νίκη εκτοξεύει απειλές κατά τμήματος της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα στη σελ. 10 αναφέρει: «Ορισμένες χώρες έχουν αυτοτοποθετηθεί εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας. Μερικές επιζητούν τη μόνωση, ενώ άλλες παραβιάζουν συστηματικά τους διεθνείς κανόνες εσωτερικής διακυβέρνησης ή εξωτερικής συμπεριφοράς. Είναι επιθυμητό να επανέλθουν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι χώρες. Οσες αρνούνται να το πράξουν θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους συνεπάγεται κάποιο τίμημα». Αλήθεια δε μας είπε από πού αντλούν το δικαίωμα για να επεμβαίνουν στρατιωτικά, όπου γης, Μάλλον διαμορφώνουν ένα νέο διεθνές δίκαιο, με ανυπολόγιστα επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Δε θεώρησε απαραίτητο να πει κάτι για το λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή και να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του εκεί. Ξεχνά μήπως, ότι η όποια «τρομοκρατική» ενέργεια εκ μέρους των Παλαιστινίων, είναι αποτέλεσμα κατοχής των εδαφών τους από το Ισραήλ και των εγκληματικών εξοντωτικών επιθέσεών του; Αλήθεια δεν τον ενόχλησε το επαίσχυντο τείχος μήκους 150 χιλ. που έστησε ο ισραηλινός στρατός;

Δε μας ξεκαθάρισε επίσης όσον αφορά το Ιράκ, αν έχουμε στρατιωτική κατοχή από τις ΗΠΑ ή απελευθέρωση, και αν η ΕΕ θα βγάλει τις ΗΠΑ από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει στο Ιράκ, μπροστά στην αναπτυσσόμενη, ευτυχώς, αντίσταση, του ιρακινού λαού.

Κύριε πρόεδρε, οι λαοί της Ευρώπης, όπως το εκδηλώνουν με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, θέλουν μια άλλη Ευρώπη, της ειρηνικής συμβίωσης και αλληλεγγύης των λαών και όχι συνεργασία και υποταγή στις ΗΠΑ. Θέλουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Το Βήμα της Βουλής», τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αμυνας για τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιμέλεια: Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00 «Παρεμβάσεις». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς για την κατάσταση της Παιδείας με τους Θωμά Μπάκα προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Διεύθυνσης Αττικής, Μπάμπη Κόκκινο μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και μέλος της ΚΕ της ΝΔ και Νικόλαο Ζώτο μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ