ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ

Τέσσερα χρόνια μετά, και οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ για τους οκτώ νεκρούς από το σεισμό του '99 δεν έχουν ακόμη δικαστεί...

Την ερχόμενη Παρασκευή, και μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δικάζονται ενώπιον του Μεικτού Κακουργιοδικείου Αθηνών οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ, για το θάνατο των οκτώ υπαλλήλων και των τραυματισμό άλλων δώδεκα.

Υπενθυμίζουμε ότι στον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, το μισό εργοστάσιο κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τους άτυχους εργάτες. Και όλα αυτά, όταν από το 1986 (!) υπήρχε πρόβλεψη πολιτικού μηχανικού ότι το εργοστάσιο «δε θα αντεπεξέλθει σε περίπτωση σεισμού». Ηδη, σημαντικά προβλήματα είχαν προκύψει στο εργοστάσιο και από το σεισμό του 1981, τα οποία η διοίκηση ουδέποτε επιδιόρθωσε.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σημειώνει ότι «από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χώρο, συμπαραστάθηκε στους παθόντες και στις οικογένειές τους, δεσμεύτηκε για πλήρη στήριξη και βοήθεια μέχρι τέλους σε όποια επιλογή διεκδίκησης και δικαίωσης προχωρήσουν, κάτι που με συνέπεια έκανε μέχρι σήμερα».

Η ΟΕΦΣΕΕ τονίζει ότι «θα βρεθεί ξανά με στελέχη της στο δικαστήριο, βοηθώντας και με αυτόν τον τρόπο, με την ελπίδα ότι θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη».

Η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, Ζωή Σώκου, δήλωσε στο «Ρ» πως οι υπεύθυνοι του ΔΣ της ΦΑΡΑΝ πρέπει «να δώσουν λόγο για τους 8 νεκρούς συναδέλφους μας, που έχασαν άδικα τη ζωή τους κάτω απ' τα συντρίμμια του εργοστασίου και τους 12 συναδέλφους που τραυματίστηκαν, αλλά και για τους πάνω από 50 ανέργους που δημιούργησαν». Και συνέχισε: «Εστω και μετά από τέσσερα χρόνια, θέλουμε να ελπίζουμε ότι και η δίκη θα πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν παραδειγματικά αυτοί που έχουν την ευθύνη». Αξίζει να σημειωθεί - τονίζει στη συνέχεια η Ζ. Σώκου - «ότι μετά από τέσσερα χρόνια η πολιτεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα πόρισμα ελέγχου απ' τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που έλεγξε την περίοδο εκείνη και μέσα σε αυτές ήταν και οι επιχειρήσεις του κλάδου μας που εμείς είχαμε υποδείξει».

Και κατέληξε: «Εμείς, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, αλλά και όσο θα διαρκούν οι όποιες διεκδικήσεις των οικογενειών των παθόντων, θα είμαστε στο πλευρό τους, θα βοηθήσουμε πρακτικά και ουσιαστικά, όχι μόνο με στοιχεία, αλλά και με την παρουσία μας στα δικαστήρια».

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντιδράσεις για την εσπευσμένη διάλυση

Ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς των ασθενών που νοσηλεύονται στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ), στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και στους φορείς της Ανατολικής Αττικής έχει προκαλέσει η ζέση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικά στελέχη και άλλους κομματικούς κύκλους για την προώθηση των σχεδιασμών του υπουργείου Υγείας με σκοπό το κλείσιμο του ΠΝΑ.

Το υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης ΨΥΧΑΡΓΩ σχεδιάζει τη διάλυση του ΠΝΑ, της μοναδικής εξειδικευμένης μονάδας της χώρας για τη νοσηλεία παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές, δίνοντας μάλιστα το «φιλέτο» της αποασυλοποίησης σε ιδιωτικούς φορείς. Οι τέσσερις παιδοψυχιατρικές κλινικές του νοσοκομείου θα μεταφερθούν σε γενικά και παιδιατρικά νοσοκομεία και οι 100 ασθενείς του θα μεταφερθούν σε ξενώνες που θα δημιουργηθούν. Τα έξοδα για τη λειτουργία των ξενώνων καλύπτονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο για τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας.

Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς αντιδρούν οι γονείς των ασθενών και οι εργαζόμενοι, καθώς δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για τη λειτουργία των ξενώνων και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά το τέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης οι ασθενείς «σπρώχνονται» στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν βρίσκονται άστεγοι στους δρόμους ή στις φυλακές! Ενστάσεις εκφράζουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αττικής, αφού το νοσοκομείο εξυπηρετεί, πέραν των παιδιών με ψυχικές διαταραχές, και τις υγειονομικές ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη λεγόμενη αξιοποίηση της οικοπεδικής έκτασης και της μεγάλης περιουσίας του ΠΝΑ.

Οι αντιδράσεις έχουν προς το παρόν «παγώσει» τις διαδικασίες διάλυσης του νοσοκομείου, όμως, το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του ΠΝΑ και κυβερνητικά και άλλα κομματικά στελέχη δείχνουν ζέση για την προώθηση των συγκεκριμένων σχεδιασμών.

«Το ΠΝΑ έχει εμπειρία δεκαετιών στους τομείς φροντίδας των παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές, αλλά στο όνομα του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩ διαλύεται, παρά τις ανησυχίες των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους, και μάλιστα μέσα από διαδικασίες που πλήττουν καίρια το δημόσιο χαρακτήρα της ψυχιατρικής περίθαλψης και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». «Ο χώρος του νοσοκομείου, κατέληξε, πρέπει να αξιοποιηθεί όχι για τα ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα, αλλά για την περίθαλψη των νέων με ψυχικές διαταραχές και για τη δημιουργία γενικού νοσοκομείου για τους κατοίκους της περιοχής».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ηπιότερη μεταχείριση των ανηλίκων

Στα «μαλακά» του νόμου θα πέφτουν οι ανήλικοι παραβάτες και θα έχουν ηπιότερη ποινική μεταχείριση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. Στο νομοσχέδιο που συνέταξε επιτροπή υπό τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη, περιορίζεται ο εγκλεισμός των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης για παραβάσεις που διέπραξαν και γίνεται κάποια προσπάθεια για διεύρυνση των μέτρων της κοινωνικής επανένταξης, ενώ παραμένει αρκετά μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Στον ανήλικο που έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη και δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα. Στα σωφρονιστικά και αναμορφωτικά μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή κοινωφελούς εργασίας, η παρακολούθηση κοινωνικοψυχολογικών προγραμμάτων, η φοίτηση σε επαγγελματικές σχολές κλπ. Το δικαστήριο αντικαθιστά τα αναμορφωτικά μέτρα με θεραπευτικά, μετά από γνωμοδότηση ειδικού γιατρού και παύουν να υφίστανται, όταν ο ανήλικος συμπληρώσει το 18ο έτος, ενώ μέχρι τώρα ήταν το 21ο έτος.

Θεσπίζονται πιο ευνοϊκές διατάξεις για ανήλικους, που η παραβατικότητά τους έχει σχέση με τα ναρκωτικά. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει δυνατότητα απόλυσης και πριν από την έκτιση του μισού της ποινής, εφόσον ο ανήλικος παρακολουθούσε επιτυχώς εγκεκριμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στο κατάστημα κράτησης και προσκομίζει βεβαίωση από αναγνωρισμένο πρόγραμμα απεξάρτησης ότι γίνεται στη συνέχεια αποδεκτός στο πρόγραμμα.

Επίσης, επέρχονται και ορισμένες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα ναρκωτικά όπως:

Η μείωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου της ποινής φυλάκισης από πέντε σε ένα έτος για απλή χρήση ναρκωτικών. Η μη εγγραφή στο δελτίο ποινικού μητρώου της καταδικαστικής απόφασης για απλή χρήση ναρκωτικών, εφόσον ο υπαίτιος δεν υποτροπιάσει μέσα σε πέντε χρόνια.

Κινητοποίηση του λευκαδίτικου λαού

Με αίτημα η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης για όλους τους πληγέντες και για την οικονομία του νησιού διοργανώνεται, σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη, παγκινητοποίηση του λαού της Λευκάδας με απόφαση 13 μαζικών φορέων του νησιού. Πρόκειται για τους παρακάτω φορείς: Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και Ομοσπονδία ΕΒΕ Λευκάδας, ΤΕΔΚ Λευκάδας, Δήμοι Σφακιωτών και Καρυάς, Ενωση Ξενοδόχων, ΤΕΕ - Παράρτημα Λευκάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών.

Πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ

Ξεκίνησε στην Αθήνα το πρώτο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ με στόχο την απεξάρτηση από το αλκοόλ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών που κάνουν χρήση και κατάχρηση αλκοόλ, καθώς και στις οικογένειες και το στενό περιβάλλον τους που επιθυμούν στήριξη και ενημέρωση για την κατανόηση του προβλήματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην οδό Χαρβούρη 1 στο Μετς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210-9215776, 210-9237777.

Εργολαβία οι ... προεκλογικές φιέστες

Τον τίτλο του ...πρωταθλητή στις προεκλογικές φιέστες διεκδικεί επάξια ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής. Μια μέρα μετά τη φιέστα για τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο, παρουσία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, ο υπουργός διοργάνωσε χτες νέα - προεκλογικού χαρακτήρα - φιέστα στο υπουργείο, για να παραδώσει «επιταγές οικονομικής ενίσχυσης» στους ιδιοκτήτες των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ. Η πρώτη επιταγή παραδόθηκε στους εκπροσώπους των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ενώ θα επακολουθήσει και η επίδοση ανάλογων επιταγών και στα υπόλοιπα ΚΤΕΛ. Η προεκλογική οικονομική ενίσχυση των λεωφορειούχων των ΚΤΕΛ ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ και δίνεται για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ